Премиерът с нови ударни икономически мерки срещу кризата от COVID-19

Премиерът с нови ударни икономически мерки срещу кризата от COVID-19
Бойко Борисов, снимка:БГНЕС/архив

Нови ударни икономически мерки за подкрепа на най-уязвимите вследствие на кризата от COVID-19 предприема изненадващо премиерът Бойко Борисов. Това обяви самият той в страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

„Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск“, обяви Борисов във връзка с пакета от социални мерки, приет след дистанционното заседание на Министерски съвет в сряда.

"За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец", уточнява Борисов.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика, съобщи още министър-председателят.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

„Отпускаме и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура“, пише още Борисов.

"Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии", посочва още Борисов.

„От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден“, подчертава премиерът.

Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.

Публикувахте от Boyko Borissov в Сряда, 12 август 2020 г.

Разбиха ''ферма'' за криптовалута и арестуваха двама мъже

Предишна новина

Рисуването е средство за бягство от действителност, в която попадаш, но не искаш да останеш

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 17
  проф.Людмил Георгиев | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #16 от "Тайните сделки на Борисов зад гърба на протестите | нерегистриран":
  Има хора, които недоволстват от протестите и барикадите. Гледах вчера по една телевизия мъж на средна възраст, който каза, че е съгласен с исканията на протестиращите, но се затруднявал да отиде навреме на работа, а имал деца да храни. Човекът е прав – неговата логика ражда неговата гледна точка.
  Онзи ден на Орлов мост дама с кученце, дете, съпруг и свекърва преминаха демонстративно през палатките. Младата дама не скри възмущението си и заяви, че там имало боклуци и „някакви нещастници пречели на останалите българи“. Освен това назидателно попита: Е, като сте креснали тук, кой ще дойде по-добър от тези сега? Отговорих й, че дори тя да влезе в новата власт, ще е по-добре от сегашните управници. Дамата не очакваше точно такива думи и побърза да се изниже с детето, кучето и домочадието…
  Приемаме, е недоволните от протестите са доволни от управлението. Ваша воля, дами и господа.
  Правителството само отговори на тази котегория българи по доста оригинален (криминален) начин.
  1. Премиерът Борисов всеки ден раздава милиони, което трябва да изглежда много готино, само дето не казва откъде се взимат тези пари, кои сектори са лишени от тях и кога нуждаещите се ще ги получат. Уравнение с три неизвестни. Самият Борисов е казал: Мъжко е да обещаеш, човешко е да не го изпълниш…
  2. Правителството умишлено проспа 1 милиард лева от продажбата на Виваком, които вместо в държавата, отидоха в приятелска група на Борисов. 1 милиард – прибрани със съдействието на КПКОНПИ!
  3. Държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 година кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ „Варна“, които са публична държавна собственост. Срокът съвпада с максимално допустимия период от 35 години, за който публична собственост може да бъде отдавана на концесия срещу съответните такси. Данни за такава липсват, но по силата на „рамково споразумение“ с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ почетният лидер на ДПС няма да плаща за ползването на кейовата стена и съоръженията в пристанището. Това означава, че са потъпкани поне няколко закона. Държавата, респективно гражданите губим стотици милиони.
  4. Тихомълком правителството, начело с Бойко Борисов харизва две важни пристанища в Бургас на олигарх, близък до властта и кръга „Шиши“. Съвсем скоро ще опишем тайната далавера, от която България и българите вече са ощетени със стотици милиони.
  Междувременно като компенсация на други бизнесмени са обещани пристанища на Дунав…
  5. Правителството и Борисов се скъсаха да се хвалят и с договора за концесията за Летище София. Борисов обави, че това са европейски партньори от Германия, Франция и Австрия. Концесията е за 35 години. Според правителството и петте участници в търга са били добри, но е спечелил… третия. Защо ли? Още никой не е отговорил на въпроса: Има ли участие български олигарх в една от фирмите от консорциума и кой политик-милионер стои зад него?
  6. За всички споменати сделки, сключени със скоростта на светлината, има комисионни на стойност десетки милиони. Кой взе тези комисионни? В нечии чекмеджета ли са?
  Над 2 милиарда раздадени на глутница олигарси, приятели на властта.
  Е, недоволни от протестите и блокадите, сега доволни ли сте? Поискайте своя дал от Борисов.
  Всеки ден някой пита: Купени ли са недоволните? А дали не са купени доволните от властта?

  Огнян Стефанов

  НЕ ПЕСНИ, ТАНЦИ И ШЕСТВИЯ, А БОЙ, ИСТИНСКИ БОЙ С ШАЙКАТА НА МУТРАТА БОРИСОВ!
  16.08.2020


  Отворено писмо до БСП – не партията БСП, а до всички нас, Бесните Стари Пенсии, протестърите от преди 30 години…

  Скъпи мои приятели,

  Скъпи мои от градинката пред „Кристал“,

  Скъпи мои от шествието през „Александър Невски“ до Парламента,

  Скъпи мои, от старата автентична „Подкрепа“ и от „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България“,

  Скъпи мои стари СЕДЕСАРИ, не на този кретен Румен Христов, който няма нищо общо със старото СДС, загробил окончателно символа, коалирайки се с Мутрата Борисов,

  Скъпи мои старци, не искам да знам кой от вас как и по какъв начин се е развивал през тези 30 и малко повече години – както казах, Румен Христов, Александър Йорданов и цялата останала пасмина не ме интересува! Интересува ме единствено дали у вас все още трепти желанието за онази промяна, за която жадувахме преди 30 и повече години! Интересува ме дали всички ние, старите копелета, не дължим на децата и внуците си един последен опит да направим живота им по-добър?!… Интересува ме дали всички ние осъзнаваме, че дължим реванш пред историята на България, ако въобще Родината ни има значение за всички нас?!… Интересува ме дали пред прага на смъртта, която очаква всички нас, независимо от времето, когато тя ще настъпи, ще имаме достойнството да се изправим срещу комунистическия режим в страната ни, възпроизвеждащ се през последните десет години от Мутрата Борисов и шайката ГЕРБ?!…

  Интересува ме въпросът, готови ли сме на последен бой, който да измие позора от челата ни, тъй като преди време, да си го признаем, не можахме да се справим със симбиозата между „аристокрацията“ на БКП, Държавна сигурност и по-ниските милиционерски ченгета, каквито в лицето на Бойко Борисов и ГЕРБ ни управляват тези десет години?!…

  Ако от всички тези мои въпроси нещо трепне в сърцата ви, ако се възроди по някакъв начин вдъхновението на младостта ни, ако се опитаме да помогнем на младите, които днес протестират, тогава искам да ви помоля за следното:

  Нека се съберем в началото на септември и да покажем какво значи революция – не песни, танци и шествия, а бой, истински бой с шайката на Мутрата Борисов! Мутрите да му мислят – от обикновените ченгета, през техните началници, до министрите и Главната Мутра Борисов!

  Надявам се, че никой от вас няма да се уплаши за живота си – и без това към края, – но ще намери смисъл в него преди да умре, защото ще отвори хоризонти за децата и внуците ни! Не забравяйте, Бесни Страшни Пенсии – ние го дължим и на историята на България, и на поколенията ни!…

  Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!

 2. 16
  Тайните сделки на Борисов зад гърба на протестите | нерегистриран
  2
  0

  Има хора, които недоволстват от протестите и барикадите. Гледах вчера по една телевизия мъж на средна възраст, който каза, че е съгласен с исканията на протестиращите, но се затруднявал да отиде навреме на работа, а имал деца да храни. Човекът е прав – неговата логика ражда неговата гледна точка.
  Онзи ден на Орлов мост дама с кученце, дете, съпруг и свекърва преминаха демонстративно през палатките. Младата дама не скри възмущението си и заяви, че там имало боклуци и „някакви нещастници пречели на останалите българи“. Освен това назидателно попита: Е, като сте креснали тук, кой ще дойде по-добър от тези сега? Отговорих й, че дори тя да влезе в новата власт, ще е по-добре от сегашните управници. Дамата не очакваше точно такива думи и побърза да се изниже с детето, кучето и домочадието…
  Приемаме, е недоволните от протестите са доволни от управлението. Ваша воля, дами и господа.
  Правителството само отговори на тази котегория българи по доста оригинален (криминален) начин.
  1. Премиерът Борисов всеки ден раздава милиони, което трябва да изглежда много готино, само дето не казва откъде се взимат тези пари, кои сектори са лишени от тях и кога нуждаещите се ще ги получат. Уравнение с три неизвестни. Самият Борисов е казал: Мъжко е да обещаеш, човешко е да не го изпълниш…
  2. Правителството умишлено проспа 1 милиард лева от продажбата на Виваком, които вместо в държавата, отидоха в приятелска група на Борисов. 1 милиард – прибрани със съдействието на КПКОНПИ!
  3. Държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 година кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ „Варна“, които са публична държавна собственост. Срокът съвпада с максимално допустимия период от 35 години, за който публична собственост може да бъде отдавана на концесия срещу съответните такси. Данни за такава липсват, но по силата на „рамково споразумение“ с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ почетният лидер на ДПС няма да плаща за ползването на кейовата стена и съоръженията в пристанището. Това означава, че са потъпкани поне няколко закона. Държавата, респективно гражданите губим стотици милиони.
  4. Тихомълком правителството, начело с Бойко Борисов харизва две важни пристанища в Бургас на олигарх, близък до властта и кръга „Шиши“. Съвсем скоро ще опишем тайната далавера, от която България и българите вече са ощетени със стотици милиони.
  Междувременно като компенсация на други бизнесмени са обещани пристанища на Дунав…
  5. Правителството и Борисов се скъсаха да се хвалят и с договора за концесията за Летище София. Борисов обави, че това са европейски партньори от Германия, Франция и Австрия. Концесията е за 35 години. Според правителството и петте участници в търга са били добри, но е спечелил… третия. Защо ли? Още никой не е отговорил на въпроса: Има ли участие български олигарх в една от фирмите от консорциума и кой политик-милионер стои зад него?
  6. За всички споменати сделки, сключени със скоростта на светлината, има комисионни на стойност десетки милиони. Кой взе тези комисионни? В нечии чекмеджета ли са?
  Над 2 милиарда раздадени на глутница олигарси, приятели на властта.
  Е, недоволни от протестите и блокадите, сега доволни ли сте? Поискайте своя дал от Борисов.
  Всеки ден някой пита: Купени ли са недоволните? А дали не са купени доволните от властта?

  Огнян Стефанов

 3. 15
  Стела Николова, общински съветник | нерегистриран
  0
  0

  Докато Орешарски беше на власт, дипломатите вземаха отношение, а сега мълчат, докато Борисов строи "Турски поток" със санкции от САЩ срещу него и се кани и за АЕЦ "Белене". Какви посланици - мишки са изпратили Франция, Германия, Холандия и Великобритания? Херо вече я видяхме! Срам, Европа, срам! Двойни стандарти в Европа на две скорости - ЯВНО втората скорост не включва борба с корупцията. Дали европейските данъкоплатци са готови да плащат за вашия кучи син? Европейска комисия, стига двоен стандарт!

 4. 14
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #12 от "Корнелия Нинова | нерегистриран":
  Държавата е парализирана. Борисов си купува време с парите на народа

  ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх

  Днес ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Да имаш мнозинство, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш, показва страх. Страх от въпросите на опозицията, от протеста и от истината. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари. Ние от четири години, а хората на протестите от месец, искаме върховенство на закона. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона. Защото раздаването на пари може да се случи само през закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента. И ние, и протестиращите, искаме прозрачност и борба с корупцията. В момента сигурно няма никой в държавата, който да знае колко са парите в бюджета – какъв е дефицитът, какъв е излишъкът, колко са кредитите, кога ще ги връща българският народ и при какви условия. Това искахме да се разбере днес от трибуната на парламента. Няма прозрачност и никакви гаранции за борба с корупцията.
  За един месец премиерът Борисов или раздаде, или обеща над 2 милиарда лева. Без план, без критерии, без оценка на кого ще помогнат тези пари, как ще стабилизират икономиката, как ще стигнат до хората, които най-много имат нужда, как ще помогнат на бедните, на семействата, на малкия и среден бизнес.
  Българи, с вашите пари, в последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже с пистолета. И днешните действия доказват това. Ако имаха смелостта, ако държаха на прозрачността и истината, той щеше да дойде и да отчете както състоянието на бюджета, така и намеренията им за бъдещето. И ние от години, но и протестиращите навън, искаме разделение на властите. И парламентарен контрол върху изпълнителната власт, както пише в Конституцията. Вместо това, днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата. Един човек, който за пореден път погази институциите, който за пореден път унищожава парламентаризма, и за пореден път еднолично решава съдбата на милиони хора. Борисов твърдеше преди седмици, че те трябва да останат на власт и парламентът да работи. И да няма избори, защото НС е необходимо, за да приема закони и мерки в помощ на хората, заради коронавируса.
  Ето го парламентът, ето го заседанието. От „БСП за България“ внесохме необходимите подписи и днес беше времето да се приемат тези мерки, да се приемат необходимите законодателни промени, след една седмица да внесе актуализация на бюджета и на следващия ден да подава оставка. Оправданието, че парламентът трябва да работи, днес се доказа като лъжа. Те не искат институциите да работят. Той сам опроверга себе си.
  Имаме икономическа и социална криза. Тя е световна, не само у нас, и ще се задълбочава през есента. От месец и повече, сме в политическа криза. Но днес вече сме и в институционална криза. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата. Те сами предизвикват тази криза. Държавата е парализирана. Единственият изход е оставка на кабинета „Борисов“, разпускане на този парламент и нови избори.

  ДЕМОКРАЦИЯТА Е В КОМА
  13.08.2020
  Държавата се срутва пред очите ни, а демокрацията стана като Йети – всички са чували за нея, но пък никой не я е виждал реално и на практика се е превърнала не в принцип на държавата, а в легенда, в която вярват наивните деца.
  Демократичните инструменти отдавна не работят и това е видно от всички. Защото няма и разделение на властите, а разделение на порциите. И никой от управляващите не се интересува дали ще сме правова и демократична държава, защото знаят, че това са мантри, които в България работят само за заблуда на местното население.
  Принципно и на хартия, България е парламентарна република. Където би трябвало Народното събрание да е най-върховният орган. Да, ама не! Премиеринът, който е избран от Народното събрание, от десетилетие не се съобразява с депутатите, защото той си ги е избрал да са му удобни. Е, не всички, но мнозинството, което му трябва. Той ги командва с смс-и и по телефона и дори не му минава през вакуума между ушите, че е длъжен да се отчита и съобразява с волята на народните представители.
  Борисов на практика отрича парламентарната република, която той не без нашето мълчаливо съгласие превърна в мутромонархия, където само един човек има правото на мнение и решение – Той! Останалите са само миманс на фона на грандиозните му успехи, речи, фотки и т.н.
  Демокрацията още от момента на раждането си в България, беше болнава, а в момента е в кома и на командно дишане. И дори протестиращите нямаме много големи надежди за оцеляването й, ако държавата не се ремонтира основно, а виновниците за комата да бъдат елиминирани.
  Когато силата на думите и на народа няма въздействие, идва редът на сопите. Това е историческа истина, доказана през вековете. Нашите думи вече се изчерпват….

 5. 13
  ОР от НСО подп.Николай Марков | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #10 от "Репортаж от "Жулио Кюри" | нерегистриран":
  Протест със затваряне на очи пред посолството на Германия у нас поиска реакция от Берлин
  12.08.2020, 2
  С едноминутно затваряне на очи пред посолството на Германия у нас около 300 протестиращи поискаха реакция от Берлин и европейските институции за ситуацията в страната.Викове “оставка“ и “мафия“ се чуваха в продължение на 30 минути и пред посолството на Република Германия в България.Според Павел Божилов, който организира мероприятието във фейсбук, Берлин покровителства премиера Борисов:
  “Тъй като от един месец вече има протести, забелязахме, че посолството на САЩ се произнесе в нота към българските протести. Това още не се е случило от страна на Европейската комисия или немските лидери и в частност Християндемократическата партия. И решихме, че сега е удачен момент да ги подсетим за това с нашата спонтанна акция, организирана изцяло от граждани. Нямаме никакви организации зад гърба си“.
  От посолството публикуваха позиция, също във фейсбук, по-рано през деня в нея се казва, че Берлин не може да се меси във вътрешнополитически дела на България.
  Според Павел Божилов обаче корупционните практики при усвояването на европейските фондове са европейски въпрос и това по никакъв начин не е намеса в суверенитета на страната ни.
  В проявата участваха и много хора, които традиционно протестират под прозорците на властта. Както винаги, те посят плакати. Повечето от тях са на немски, сред тях се срещат въпроси като - “Толерира ли Берлин корупцията?“. След края ѝ те се насочиха към митинга в центъра на София.
  Един от първите участници - студентка, която преди е учила в Германия, а сега продължава образованието си в България, коментира:
  “На плаката, който нося съм написала на немски - “Не можеш да останеш безразличен“. България изглежда доста жалко в очите на приятелите ми от Германия. Повечето от тях ме питаха дали имам телевизор вкъщи и дали имаме течаща вода“.
  Движението пред посолството беше затруднено заради протеста.

  Прав е германския посланик, че всичко се решава в България. Дотук няма никаква лъжа, а само добре познатото ни унизително лицемерие!
  Цялата истината е, че всичко се решава в България, но в офисите на фондациите „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ в София. И в няколко офиса на банки със специален статут. На тези места се правят коалициите за управление на страната, запушват се устата на инакомислещите съпартийци, чупят се ръцете и краката на праведниците и се накичват с власт такива като Борисов. И на още по-вероломни от него, но скрити.
  Последствията ги знаем всички и са видими навсякъде около нас. Няма да е честно и да не споменем и американската фондация, която след като успя да направи по неведоми пътища свои личен външен министър, той бързо беше погребан от германската фондация – като партньорски знак за това, кой всъщност управлява България и откъде. Нали така, уважаема геносин Меркел? Всички знаем, но все едно, че не знаем – напълно по европейски!
  Заради непростимата ви политическа грешка, госожо Меркел, да установите мафиотско управление на страната чрез използвание на лица с престъпна репутация, сега сте с вдигнат червен картон. Бяхте предупредени навреме, но не реагирахте, защото в редиците ви има установени тежки корупционни зависимости. И този червен картон ще става все по-червен, докато самият Берлин не падне отново в ръцете вероломните. И ще падне за пореден път – въпрос на време. Жалко.
  Германска им работа – от Космоса, направо под земята.

 6. 12
  Корнелия Нинова | нерегистриран
  0
  0

  Държавата е парализирана. Борисов си купува време с парите на народа

  ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх

  Днес ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Да имаш мнозинство, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш, показва страх. Страх от въпросите на опозицията, от протеста и от истината. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари. Ние от четири години, а хората на протестите от месец, искаме върховенство на закона. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона. Защото раздаването на пари може да се случи само през закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента. И ние, и протестиращите, искаме прозрачност и борба с корупцията. В момента сигурно няма никой в държавата, който да знае колко са парите в бюджета – какъв е дефицитът, какъв е излишъкът, колко са кредитите, кога ще ги връща българският народ и при какви условия. Това искахме да се разбере днес от трибуната на парламента. Няма прозрачност и никакви гаранции за борба с корупцията.
  За един месец премиерът Борисов или раздаде, или обеща над 2 милиарда лева. Без план, без критерии, без оценка на кого ще помогнат тези пари, как ще стабилизират икономиката, как ще стигнат до хората, които най-много имат нужда, как ще помогнат на бедните, на семействата, на малкия и среден бизнес.
  Българи, с вашите пари, в последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже с пистолета. И днешните действия доказват това. Ако имаха смелостта, ако държаха на прозрачността и истината, той щеше да дойде и да отчете както състоянието на бюджета, така и намеренията им за бъдещето. И ние от години, но и протестиращите навън, искаме разделение на властите. И парламентарен контрол върху изпълнителната власт, както пише в Конституцията. Вместо това, днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата. Един човек, който за пореден път погази институциите, който за пореден път унищожава парламентаризма, и за пореден път еднолично решава съдбата на милиони хора. Борисов твърдеше преди седмици, че те трябва да останат на власт и парламентът да работи. И да няма избори, защото НС е необходимо, за да приема закони и мерки в помощ на хората, заради коронавируса.
  Ето го парламентът, ето го заседанието. От „БСП за България“ внесохме необходимите подписи и днес беше времето да се приемат тези мерки, да се приемат необходимите законодателни промени, след една седмица да внесе актуализация на бюджета и на следващия ден да подава оставка. Оправданието, че парламентът трябва да работи, днес се доказа като лъжа. Те не искат институциите да работят. Той сам опроверга себе си.
  Имаме икономическа и социална криза. Тя е световна, не само у нас, и ще се задълбочава през есента. От месец и повече, сме в политическа криза. Но днес вече сме и в институционална криза. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата. Те сами предизвикват тази криза. Държавата е парализирана. Единственият изход е оставка на кабинета „Борисов“, разпускане на този парламент и нови избори.

 7. 11
  Николай Григоров | нерегистриран
  0
  0

  Много проста врачанка, която стои зад звуковите атаки. Приятелката й Смилена Татарска е обща ку...ва. Накъде отива този свят. Желаеше ме и ме преследва от много време. Похвали се колко "голяма" е станала. ...https://advokatyordanova.com/

 8. 10
  Репортаж от "Жулио Кюри" | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #8 от "Николай Ризов, правозащитник | нерегистриран":
  ГОСПОЖО МЕРКЕЛ,НЕ БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ЛЪЖАТА НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ!
  12.08.2020
  „Временно управляващият Посолството Йорк Шуграф по повод на обявения протест пред Посолството на Германия:
  „За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията.
  Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки.“
  © Deutsche Botschaft Sofia

  Настоящия текст ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОЖА ФЕДЕРАЛНИЯ КАНЦЛЕР МЕРКЕЛ, който беше публикуван в „Биволъ” преди време (благодаря на г-н Асен Йорданов!), изпратих лично до Федералния канцлер Ангела Меркел-
  и до десетки сайтове на вестници и списания в Германия-
  досега – без всякакъв отговор!
  Да живее „свободата на словото“-
  и МУТРАТА – МАФИОТ (МАФИОТИТЕ) тук-
  ВО ВЕКИ ВЕКОВ на власт-
  с любезното съдействие на
  ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ-
  ЛИЦЕМЕРИ И / ИЛИ ИДИОТИ!
  „Wer die Wahrheit nicht weiß, der ist bloß ein Dummkopf. Aber wer sie weiß und sie eine Lüge nennt, der ist ein Verbrecher.“
  (Bertolt Brecht)
  „Който не знае истината,е просто глупак.Но който я знае
  и я нарича лъжа,е престъпник.“
  (Бертолт Брехт)
  ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОЖА ФЕДЕРАЛНИЯ КАНЦЛЕР МЕРКЕЛ
  Многоуважаема госпожо Меркел,
  Преди няколко дена Вие сърдечно посрещнахте министър-председателя на България Борисов.
  Знаете ли Вие,кого прегръщате и целувате!
  Как бихте се почувствала,ако знаехте,че сте взела в прегръдката си и целунала КРЪСТНИКА на българската МАФИЯ!
  Как бихте се почувствала,ако знаехте,че Вие,например, сте прегърнала и целунала Хитлер!
  Вие произхождате от Източна Германия-
  и Вие лично познавате„достойнствата” на социализма.
  Въпросният Борисов е издънка на бившия режим-
  член на комунистическата партия на България и по-късно личен телохранител на комунистическия диктатор Тодор Живков.
  И по-нататък това лице потъва в криминалния ъндърграунд.
  И по-нататък това лице се превръща в символ на корупцията и престъпността в България.
  Не мога да си представя,че Вие не знаете,кого трябваше да прегръщате и целувате – най-малкото заради протокола!
  Следователно Вие много добре сте знаела,кого сте прегърнала и целунала!
  „Ние трябва да продължаваме да го тласкаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме,с кого си имаме работа”,отбелязва през 2006 година посланикът на САЩ в България в грама до правителството на САЩ – по отношение на бъдещия премиер на България.
  ”Може да е зло кучето,но пък то е наше куче!”- както гласи известната фраза.
  Но Вие трябва също да знаете,че тази целувка покварява морала на широки слоеве от нашия народ – и по този начин целувката унищожава съпротивителните сили на нашия народ срещу МАФИЯТА!
  Защото МАФИЯТА тотално е взела под контрол държавата ни и ние в нашата мизерна страна сме принудени да разчитаме на Вашата помощ.
  Но за съжаление досега напразно!
  И така,ако Вие не сте знаела, с кого си имате работа-
  това би трябвало да означава,че Вие сте слаб политик!
  Ако обаче Вие много добре сте знаела това-
  това би трябвало да означава,че Вие сте лицемерка!
  Вие осъзнахте и признахте грешките си по отношение на мигрантите!
  Моля Ви,не повтаряйте същата грешка – този път по отношение на българската организирана престъпност
  по високите етажи на властта-
  прекратете подкрепата за МАФИЯТА в България!
  И така – слаб политик,или лицемерка – от една страна.
  Или да бъдете съратничка в нашата борба срещу българската МАФИЯ – от друга страна.
  И вследствие на това да спечелите уважението и признанието на почтените хора в България!
  Изборът е Ваш!

  С приятелски поздрави:
  Николай Ризов
  Благоевград
  България

  Протест със затваряне на очи пред посолството на Германия у нас поиска реакция от Берлин
  12.08.2020, 2
  С едноминутно затваряне на очи пред посолството на Германия у нас около 300 протестиращи поискаха реакция от Берлин и европейските институции за ситуацията в страната.Викове “оставка“ и “мафия“ се чуваха в продължение на 30 минути и пред посолството на Република Германия в България.Според Павел Божилов, който организира мероприятието във фейсбук, Берлин покровителства премиера Борисов:
  “Тъй като от един месец вече има протести, забелязахме, че посолството на САЩ се произнесе в нота към българските протести. Това още не се е случило от страна на Европейската комисия или немските лидери и в частност Християндемократическата партия. И решихме, че сега е удачен момент да ги подсетим за това с нашата спонтанна акция, организирана изцяло от граждани. Нямаме никакви организации зад гърба си“.
  От посолството публикуваха позиция, също във фейсбук, по-рано през деня в нея се казва, че Берлин не може да се меси във вътрешнополитически дела на България.
  Според Павел Божилов обаче корупционните практики при усвояването на европейските фондове са европейски въпрос и това по никакъв начин не е намеса в суверенитета на страната ни.
  В проявата участваха и много хора, които традиционно протестират под прозорците на властта. Както винаги, те посят плакати. Повечето от тях са на немски, сред тях се срещат въпроси като - “Толерира ли Берлин корупцията?“. След края ѝ те се насочиха към митинга в центъра на София.
  Един от първите участници - студентка, която преди е учила в Германия, а сега продължава образованието си в България, коментира:
  “На плаката, който нося съм написала на немски - “Не можеш да останеш безразличен“. България изглежда доста жалко в очите на приятелите ми от Германия. Повечето от тях ме питаха дали имам телевизор вкъщи и дали имаме течаща вода“.
  Движението пред посолството беше затруднено заради протеста.

 9. 9
  Що я свърши адв.Гунчева? | нерегистриран
  1
  -1

  Елена Гунчева сезира ДАЗД заради снимката на Борисов с внуците
  Елена Гунчева изпрати сигнал срещу премиера Бойко Борисов заради нарушение на Закона за закрила на детето. Сезирана за нарушение на чл.11 ал.4 е била Държавната агенция за закрила на детето. Повод е снимката на премиера, който преди няколко дни избра да наруши мълчанието от сряда миналата седмица и публикува фотос заедно със своите внуци.
  Едно от предложенията е за "въвличане в политическа дейност", извършено от Борисов по отношение на малолетни лица.
  "Безспорен факт е, че снимката е публикувана на политическа страница на лидер на политическа партия и министър-председател на държавата. Общоизвестно е българският народ какви решения очаква от лицето Бойко Методиев Борисов и в каква връзка ще бъдат те – а именно, ще подаде ли оставка под натиска на продължаващите повече от месец сериозни протести срещу неговото управление", посочва Гунчева.
  Според нея има сериозни нарушения и на редица международни конвенции, гарантиращи закрилата на децата.

 10. 8
  Николай Ризов, правозащитник | нерегистриран
  3
  -1

  ГОСПОЖО МЕРКЕЛ,НЕ БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ЛЪЖАТА НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ!
  12.08.2020
  „Временно управляващият Посолството Йорк Шуграф по повод на обявения протест пред Посолството на Германия:
  „За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията.
  Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки.“
  © Deutsche Botschaft Sofia

  Настоящия текст ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОЖА ФЕДЕРАЛНИЯ КАНЦЛЕР МЕРКЕЛ, който беше публикуван в „Биволъ” преди време (благодаря на г-н Асен Йорданов!), изпратих лично до Федералния канцлер Ангела Меркел-
  и до десетки сайтове на вестници и списания в Германия-
  досега – без всякакъв отговор!
  Да живее „свободата на словото“-
  и МУТРАТА – МАФИОТ (МАФИОТИТЕ) тук-
  ВО ВЕКИ ВЕКОВ на власт-
  с любезното съдействие на
  ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ-
  ЛИЦЕМЕРИ И / ИЛИ ИДИОТИ!
  „Wer die Wahrheit nicht weiß, der ist bloß ein Dummkopf. Aber wer sie weiß und sie eine Lüge nennt, der ist ein Verbrecher.“
  (Bertolt Brecht)
  „Който не знае истината,е просто глупак.Но който я знае
  и я нарича лъжа,е престъпник.“
  (Бертолт Брехт)
  ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОЖА ФЕДЕРАЛНИЯ КАНЦЛЕР МЕРКЕЛ
  Многоуважаема госпожо Меркел,
  Преди няколко дена Вие сърдечно посрещнахте министър-председателя на България Борисов.
  Знаете ли Вие,кого прегръщате и целувате!
  Как бихте се почувствала,ако знаехте,че сте взела в прегръдката си и целунала КРЪСТНИКА на българската МАФИЯ!
  Как бихте се почувствала,ако знаехте,че Вие,например, сте прегърнала и целунала Хитлер!
  Вие произхождате от Източна Германия-
  и Вие лично познавате„достойнствата” на социализма.
  Въпросният Борисов е издънка на бившия режим-
  член на комунистическата партия на България и по-късно личен телохранител на комунистическия диктатор Тодор Живков.
  И по-нататък това лице потъва в криминалния ъндърграунд.
  И по-нататък това лице се превръща в символ на корупцията и престъпността в България.
  Не мога да си представя,че Вие не знаете,кого трябваше да прегръщате и целувате – най-малкото заради протокола!
  Следователно Вие много добре сте знаела,кого сте прегърнала и целунала!
  „Ние трябва да продължаваме да го тласкаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме,с кого си имаме работа”,отбелязва през 2006 година посланикът на САЩ в България в грама до правителството на САЩ – по отношение на бъдещия премиер на България.
  ”Може да е зло кучето,но пък то е наше куче!”- както гласи известната фраза.
  Но Вие трябва също да знаете,че тази целувка покварява морала на широки слоеве от нашия народ – и по този начин целувката унищожава съпротивителните сили на нашия народ срещу МАФИЯТА!
  Защото МАФИЯТА тотално е взела под контрол държавата ни и ние в нашата мизерна страна сме принудени да разчитаме на Вашата помощ.
  Но за съжаление досега напразно!
  И така,ако Вие не сте знаела, с кого си имате работа-
  това би трябвало да означава,че Вие сте слаб политик!
  Ако обаче Вие много добре сте знаела това-
  това би трябвало да означава,че Вие сте лицемерка!
  Вие осъзнахте и признахте грешките си по отношение на мигрантите!
  Моля Ви,не повтаряйте същата грешка – този път по отношение на българската организирана престъпност
  по високите етажи на властта-
  прекратете подкрепата за МАФИЯТА в България!
  И така – слаб политик,или лицемерка – от една страна.
  Или да бъдете съратничка в нашата борба срещу българската МАФИЯ – от друга страна.
  И вследствие на това да спечелите уважението и признанието на почтените хора в България!
  Изборът е Ваш!

  С приятелски поздрави:
  Николай Ризов
  Благоевград
  България

 11. 6
  *************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 4
  Молба за експерти мнения! | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #3 от "Нюз | нерегистриран":
  Борисов в Топ 80 на най-богатите в света. Как ще харчат "присвоените" милиарди - това им е проблем...
  Със 100 милиона си тръгва от управлението премиерът, който и да е той. Трябва да е бил на власт около 2 години, за да му е гарантирана тази сума. Министър на финансите обикновено захлебва от властта около 20 милиона на година. Някои обаче си осигуряват и далеч по-тлъст „бонус“, ако са се включили в бизнеса на големи фирми и проекти. А те точно това правят.
  Тези цифри са приблизителни, изчислени са на база бизнес отношения на управниците с корпорации, получените комисионни и пр. Освен тов всеки управик от партията - от чиновника до кмета - се отчита по веригата. Банкерът Цветан Василев заяви публично, че Пеевски е давал по 100 000 евро на месец на Сотир Цацаров, когато последния беше главен прокурор. Цацаров отвърна, че такива пари до него не са стигали. Но не отрече, че са „пътували“, а какво е станало по трасето, колко е получил или неполучил от тях? Прокуратурата не се самосезира, за да извърши проверка и разследване - защо? Всеки бизнесмен от малък, среден и нагоре калибър ще ви каже, че плаща вноски „спокойствие“ на политически субекти и на силови структури които също са свързани с политици.
  След публикуването на снимки на пълното с пачки евро и златни кюлчета чекмедже на премиера, тръгнаха поредните слухове за придобитите пари от Борисов и негови министри и съпартийци. В момента „спестяванията“ на министър-председателя се оценяват между 2 и 4 милиарда. Толкова успял да спастри, както се казва, след 10 години начело на държавата и годините преди това като главен секретар и кмет на София.
  За Ахмед Доган предположениета са, че притежава около 1,5 млрд, но не само в пари, а и в имоти и материални активи.
  Над 2 млрд се приписват на Делян Пеевски, като в тях се включват банкови сметки в ОАЕ, Австрия и другаде, плюс имоти и фирмена собственост.
  Приказно богатство, според мълвата, притежава и банкерката Цветелина Бориславова, която според някои хора, управлява бизнеса на премиера. Слухове, но хората са такива - говорят и одумват известните...
  Данните са спекулативни, но ако следваме логиката на корупционните схеми и модела на управление чрез рекет на бизнеса и опонентите, цифрите може да се окажат дори занижени.
  Бизнесменът Васил Божков няколко пъти през последните месеци обясни схема, по която е плащал такса „спокойствие“ – 67 милиона за ексфинансовия министър Владислав Горанов и премиера Борисов. Твърди също че е предоставил доказателства, „където трябва и където ще им обърнат внимание“.
  България е на първо място по корупция в ЕС от години, така че със сигурност немалка част от тези слухове са верни. А може действителността да е още по-шокираща, защото въображението на обикновените хора не могат дори да си представят как за минути милиони сменят собственика си.
  Как обаче българските висши рекетьори, корумпета и мошеници ще харчат парите си?
  Няколко нагледни примера.
  През октомври 2011 г. след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, в-к Los Angeles Times пише, че той е успял да изнесе в чужбина около 200 млрд долара в различни банки. Така Кадафи се превърнал в най-богатия жител на планетата. Експерти по финансови рейтинги от Forbes обаче внесоха важно уточнение: 200 млрд са всичките изнесени пари от Либия. Самият Кадафи не ги е притежавал всичките лично. По-късно стана ясно, че САЩ са замразили около 34 млрд долара, Великобритания – 12 млрд паунда, Германия, Австрия и Италия – над 6 млрд евро и т.н. Общо около 62 млрд долара. Кадафи обаче не можа да им се порадва, защото го убиха…
  Не са могли да си харчат парите и други държавници като Зин ал Абидин бен Али, Хосни Мубарак, Пиночет, Фердинанд Маркос и пр. Техни стотици милиони са замразени в банки в Австрия, Германия, Япония, САЩ, Великобритания и дори в Уганда. Швейцарските банки отдавна не са сигурно място за мръсни пари на корумпирани политици. Например милионите на диктатора от Хаити Жан-Клод Дювалие от 1986 г. досега са „арестувани“ в Швейцария.
  По известното като „Узбекистанско дело“ е установено, че минимум 1 млрд долара са откраднати от държавата по корупционен път. Разкри се също, че милиони са давани за подкупи на европейски политици, някои от които в евроструктурите в Брюксел…
  Щом са давали от Узбекистан дали не е имало „подаръци“ и от България? Това, че няма преки доказателства, не означава, че не е правено, още повече от страна на най-корумпираната държава. Логично е. А може да се появят снимки и записи, кой знае.
  През февруари 2019 г. главният прокурор тогава Сотир Цацаров и тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов пътуваха до Дубай и ОАЕ. Имаше оскъдна информация за целта на това посещение, но неофициално се заговори, че там те били запознати с разследване срещу български политици и бизнесмени. То се води от секретните и финансовите служби на емирството и тези на САЩ. Свързано е с пране на пари. Става дума за стотици милиони. Съмненията са, че поне част от тези пари са от контрабанда и може да са свързани с терористични организации.
  Управлението за антитерористична дейност и финансово разузнаване на САЩ (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI), което е част от финансовото министерство, започнало действия по събиране на информация за пране на пари в особено големи размери, свързано с български политици и бизнесмени. Имената им са замесени в действия, някои от които попадат под ударите на закона РИКО. Този закон е приет в САЩ през 70-те години за осъществуване на борбата срещу организираната престъпност, мафията и големи финансови далавери. Един от вдъхновителите на този закон е легендарния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър.
  Буквално преди дни бе публикувана информация, че български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate's Committee on Homeland Security and Governmental Affairs - HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари на 2020 г. Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прехвърляне на големи суми пари към американската компания, за която има основателни подозрения, че отново са предназначени за влияние над американски политици. Във фокуса на разследването е български политик и олигарх.
  В информацията по източници в САЩ, не се споменава името Делян Пеевски, но е посочено, че парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies. Във връзка с това разследване на Конгреса на САЩ има запитване от колегите журналисти на The Wall Street Journal към HSGAS: дали огромните суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх?
  С Делян Пеевски се свързва компанията "Дореко комерс", която имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". "Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството-инвеститор в печатница на медиите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.
  В случая американските служби смятат, че са засегнати финансовите интереси на САЩ. Разследването освен в щатите, се провежда и в други страни. ОАЕ е една от тях. Ръководството на операцията се осъществява от Управлението по финансови престъпления и финансиране на тероризма (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes). Проверяват се различни фирми, между които и Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Според запознати тя е стратегическият партньор за износ на цигари от България към Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac (BT) в над 50% от износа за този регион. Само за Емирствата процентът на български цигари скача на рекордните 72% от цялата продукция. Замесено е и името на Салам Кадер Фарадж, свързван многократно с бизнеса на „Булгартабак“ и Делян Пеевски.
  САЩ и ОАЕ са изумени, че тези фактически обстоятелства досега не са разследвани от българските служби.
  Към американското разследване за пране на пари с българско участие се е включила и Групата за борба с прането на пари в Близкия Изток и Северна Африка (Middle East & North Africa Financial Action Task Force - MENAFATF). В последно време един от нейните основни отдели и този за борбата с финансирането на тероризма от контрабанда и финансови престъпления.
  Затова сегашното управление не подава оставка. То е наясно, че този път няма как да се договори с евентуалното следващо управление да не бъде разследвано. Този филм свършва.
  Имат милиарди, но няма да има как да ги харчат. Ще бъдат разследвани и съдени. Децата и внуците им също ще имат голям проблем с откраднатите стотици милиони, защото навсякъде по света, ще трябва да доказват произхода на тези мръсни и дори кървави пари. Съгласете се, че щом пиарката на Борисов – Севдалина си е купила къща за над 1 милион, какво остава за министри и началника й...
  С предполагаемите 4 млрд евро българският премиер Борисов би се наредил в Топ 80 на класацията на Форбс за най-богатите хора на планетата.
  Богатите също плачат – имайте го предвид. Идва ред на нашите алчни управленци, колкото и да си мислят, че са измислили перфектните схеми за укриване и изпиране на мръсните си милиони, откраднати от българските и европейските данъкоплатци. Ще бъдат преследвани по цял свят, няма да успеят да се скрият в Сибир, Венецуела или в джунглата на Амазония. А и на какви езици ще говорят…

  Нека експертите по темата покажат възможностите как тези откраднати пари, голяма част от които са изнесени извън България могат да бъдат върнати у нас и предоставени за социални цели напр. - здравеопазване, образование и т.н.

 13. 3
  Нюз | нерегистриран
  3
  0

  Борисов в Топ 80 на най-богатите в света. Как ще харчат "присвоените" милиарди - това им е проблем...
  Със 100 милиона си тръгва от управлението премиерът, който и да е той. Трябва да е бил на власт около 2 години, за да му е гарантирана тази сума. Министър на финансите обикновено захлебва от властта около 20 милиона на година. Някои обаче си осигуряват и далеч по-тлъст „бонус“, ако са се включили в бизнеса на големи фирми и проекти. А те точно това правят.
  Тези цифри са приблизителни, изчислени са на база бизнес отношения на управниците с корпорации, получените комисионни и пр. Освен тов всеки управик от партията - от чиновника до кмета - се отчита по веригата. Банкерът Цветан Василев заяви публично, че Пеевски е давал по 100 000 евро на месец на Сотир Цацаров, когато последния беше главен прокурор. Цацаров отвърна, че такива пари до него не са стигали. Но не отрече, че са „пътували“, а какво е станало по трасето, колко е получил или неполучил от тях? Прокуратурата не се самосезира, за да извърши проверка и разследване - защо? Всеки бизнесмен от малък, среден и нагоре калибър ще ви каже, че плаща вноски „спокойствие“ на политически субекти и на силови структури които също са свързани с политици.
  След публикуването на снимки на пълното с пачки евро и златни кюлчета чекмедже на премиера, тръгнаха поредните слухове за придобитите пари от Борисов и негови министри и съпартийци. В момента „спестяванията“ на министър-председателя се оценяват между 2 и 4 милиарда. Толкова успял да спастри, както се казва, след 10 години начело на държавата и годините преди това като главен секретар и кмет на София.
  За Ахмед Доган предположениета са, че притежава около 1,5 млрд, но не само в пари, а и в имоти и материални активи.
  Над 2 млрд се приписват на Делян Пеевски, като в тях се включват банкови сметки в ОАЕ, Австрия и другаде, плюс имоти и фирмена собственост.
  Приказно богатство, според мълвата, притежава и банкерката Цветелина Бориславова, която според някои хора, управлява бизнеса на премиера. Слухове, но хората са такива - говорят и одумват известните...
  Данните са спекулативни, но ако следваме логиката на корупционните схеми и модела на управление чрез рекет на бизнеса и опонентите, цифрите може да се окажат дори занижени.
  Бизнесменът Васил Божков няколко пъти през последните месеци обясни схема, по която е плащал такса „спокойствие“ – 67 милиона за ексфинансовия министър Владислав Горанов и премиера Борисов. Твърди също че е предоставил доказателства, „където трябва и където ще им обърнат внимание“.
  България е на първо място по корупция в ЕС от години, така че със сигурност немалка част от тези слухове са верни. А може действителността да е още по-шокираща, защото въображението на обикновените хора не могат дори да си представят как за минути милиони сменят собственика си.
  Как обаче българските висши рекетьори, корумпета и мошеници ще харчат парите си?
  Няколко нагледни примера.
  През октомври 2011 г. след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, в-к Los Angeles Times пише, че той е успял да изнесе в чужбина около 200 млрд долара в различни банки. Така Кадафи се превърнал в най-богатия жител на планетата. Експерти по финансови рейтинги от Forbes обаче внесоха важно уточнение: 200 млрд са всичките изнесени пари от Либия. Самият Кадафи не ги е притежавал всичките лично. По-късно стана ясно, че САЩ са замразили около 34 млрд долара, Великобритания – 12 млрд паунда, Германия, Австрия и Италия – над 6 млрд евро и т.н. Общо около 62 млрд долара. Кадафи обаче не можа да им се порадва, защото го убиха…
  Не са могли да си харчат парите и други държавници като Зин ал Абидин бен Али, Хосни Мубарак, Пиночет, Фердинанд Маркос и пр. Техни стотици милиони са замразени в банки в Австрия, Германия, Япония, САЩ, Великобритания и дори в Уганда. Швейцарските банки отдавна не са сигурно място за мръсни пари на корумпирани политици. Например милионите на диктатора от Хаити Жан-Клод Дювалие от 1986 г. досега са „арестувани“ в Швейцария.
  По известното като „Узбекистанско дело“ е установено, че минимум 1 млрд долара са откраднати от държавата по корупционен път. Разкри се също, че милиони са давани за подкупи на европейски политици, някои от които в евроструктурите в Брюксел…
  Щом са давали от Узбекистан дали не е имало „подаръци“ и от България? Това, че няма преки доказателства, не означава, че не е правено, още повече от страна на най-корумпираната държава. Логично е. А може да се появят снимки и записи, кой знае.
  През февруари 2019 г. главният прокурор тогава Сотир Цацаров и тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов пътуваха до Дубай и ОАЕ. Имаше оскъдна информация за целта на това посещение, но неофициално се заговори, че там те били запознати с разследване срещу български политици и бизнесмени. То се води от секретните и финансовите служби на емирството и тези на САЩ. Свързано е с пране на пари. Става дума за стотици милиони. Съмненията са, че поне част от тези пари са от контрабанда и може да са свързани с терористични организации.
  Управлението за антитерористична дейност и финансово разузнаване на САЩ (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI), което е част от финансовото министерство, започнало действия по събиране на информация за пране на пари в особено големи размери, свързано с български политици и бизнесмени. Имената им са замесени в действия, някои от които попадат под ударите на закона РИКО. Този закон е приет в САЩ през 70-те години за осъществуване на борбата срещу организираната престъпност, мафията и големи финансови далавери. Един от вдъхновителите на този закон е легендарния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър.
  Буквално преди дни бе публикувана информация, че български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate's Committee on Homeland Security and Governmental Affairs - HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари на 2020 г. Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прехвърляне на големи суми пари към американската компания, за която има основателни подозрения, че отново са предназначени за влияние над американски политици. Във фокуса на разследването е български политик и олигарх.
  В информацията по източници в САЩ, не се споменава името Делян Пеевски, но е посочено, че парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies. Във връзка с това разследване на Конгреса на САЩ има запитване от колегите журналисти на The Wall Street Journal към HSGAS: дали огромните суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх?
  С Делян Пеевски се свързва компанията "Дореко комерс", която имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". "Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството-инвеститор в печатница на медиите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.
  В случая американските служби смятат, че са засегнати финансовите интереси на САЩ. Разследването освен в щатите, се провежда и в други страни. ОАЕ е една от тях. Ръководството на операцията се осъществява от Управлението по финансови престъпления и финансиране на тероризма (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes). Проверяват се различни фирми, между които и Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Според запознати тя е стратегическият партньор за износ на цигари от България към Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac (BT) в над 50% от износа за този регион. Само за Емирствата процентът на български цигари скача на рекордните 72% от цялата продукция. Замесено е и името на Салам Кадер Фарадж, свързван многократно с бизнеса на „Булгартабак“ и Делян Пеевски.
  САЩ и ОАЕ са изумени, че тези фактически обстоятелства досега не са разследвани от българските служби.
  Към американското разследване за пране на пари с българско участие се е включила и Групата за борба с прането на пари в Близкия Изток и Северна Африка (Middle East & North Africa Financial Action Task Force - MENAFATF). В последно време един от нейните основни отдели и този за борбата с финансирането на тероризма от контрабанда и финансови престъпления.
  Затова сегашното управление не подава оставка. То е наясно, че този път няма как да се договори с евентуалното следващо управление да не бъде разследвано. Този филм свършва.
  Имат милиарди, но няма да има как да ги харчат. Ще бъдат разследвани и съдени. Децата и внуците им също ще имат голям проблем с откраднатите стотици милиони, защото навсякъде по света, ще трябва да доказват произхода на тези мръсни и дори кървави пари. Съгласете се, че щом пиарката на Борисов – Севдалина си е купила къща за над 1 милион, какво остава за министри и началника й...
  С предполагаемите 4 млрд евро българският премиер Борисов би се наредил в Топ 80 на класацията на Форбс за най-богатите хора на планетата.
  Богатите също плачат – имайте го предвид. Идва ред на нашите алчни управленци, колкото и да си мислят, че са измислили перфектните схеми за укриване и изпиране на мръсните си милиони, откраднати от българските и европейските данъкоплатци. Ще бъдат преследвани по цял свят, няма да успеят да се скрият в Сибир, Венецуела или в джунглата на Амазония. А и на какви езици ще говорят…

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.