Премиерът прехвърли отговорността за ваксините срещу COVID-19 на парламента

Премиерът прехвърли отговорността за ваксините срещу COVID-19 на парламента
Премиерът Бойко Борисов, снимка:БГНЕС

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, заяви Борисов. Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19.

В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов постави специален акцент върху образователната система. Той поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове,  епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза той.

По време на онлайн съвещанието Борисов запозна членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 в четвъртък. Борисов е посочил, че изпитва притеснения относно закупуването на ваксините. Това става явно и от видео, публикувано във Фейсбук профила на самия Борисов, в което той се обръща към членовете на Съвета с думите: „Има много теми, които ме притесняват, защото отново се говори, че едва ли не сме били изненадани. А ние всички знаехме, че това ще се случи. Затова настоявах и за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност, справедлив достъп до ваксините. Но начинът, по който се пазарят тези ваксини, тъй като и към момента нещото, което много ме притеснява е, че купуваме малко „котки в чували““, изрази позиция Борисов.

„Ваксини, които са на стойност около 300 млн. лв. За някои от тях са необходими фризери. Договорите не дават възможност да се препродават на трети страни. А аз имам много лош опит с министър Москов, когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме да сме защитени и да купим ваксини. Какво се случи? Още ни разнасят по съдилищата. Затова ще настоявам пред колегите ние да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители. За тези 10-11 ваксини, за тези бързи тестове нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 млн. лв. ваксини, а имаме едва 300 хил. желаещи. Трябва да се изхвърля, а не може да се препродава“, изрази опасенията си Борисов.

Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин. Министър-председателят подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. „Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът пред ръководители на страните членки на ЕС.

„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“, подчерта още веднъж Борисов.

Още по темата

Столична община ще мери с един аршин заведенията в София

Предишна новина

30% ръст на заплатите в МВР ще има - обеща министърът

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Татяна Кристи | нерегистриран
  7
  -1

  Може ли някой да ми посочи държава, която по време на Ковид попма заплатите на държавни служители? И то ги помпа ударно, както никога досега! Т.е. налива огромни пари в държавния сектор, докато бизнеса умира! Това е престъпление и предателство към нацията и грабеж, не знам как по друг начин да го опиша.
  Мастиите си мислят, че така си купуват крепостни. Но това е до време. Когато дойдат други да управляват, надявам се да изхвърлят поне половината хрантутници на улицата, за да се влеят в икономиката и да правят блага вместо само да консумират. А който не може… си е негов проблем.
  От измитането на лишеите от държавния бюджет, качеството на социалната политика ще скочи многократно!

 2. 5
  Вярвам в Бойко | нерегистриран
  9
  -1

  Той е като Станишев, обичам го! И като Симеон - обожавам го. Мирише и на Костов. Абе - големец е юридически тук.

 3. 4
  Констатация | нерегистриран
  13
  -1

  Твърдо съм убеден, че под ръководството на ББ, здравен министър като сегашния и наличието на НОЩ в този му вид ако се направи тест за бременност на един милион мъже в България ще ни бъде съобщено, че десет хиляди от тях са бременни.

 4. 3
  Георги Дренчев | нерегистриран
  12
  -2

  За ваксините прозрачност, за всички други схеми – магистрали, язовири, жп линии, санирания, яко заобикаляне на закона за обществените поръчки и раздаване на милиарди авансово, кога??? Преди да имаме каквото и да било, дори проект, но той се закъхарил за ваксините.

  Невероятен крадлив боклук командери обърканата сган, логорееща телевизионно и по ведомства, хунта на крадци и измамници, безсимптомни умове.

  ===

  „Разпоредил съм“ вика „да се намали ДДС-то за доставки на храна по домовете“- това заточеният в гражданска и епидемиологична изолация, премиер на клета България.

  Като оставим на страна безмислието на поредната му среднощна идея, нека се фокусираме как един карантиниран човек, кара цяла държава да подскача по неговите безумия.

  Още рано сутринта наредени пред микрофоните стринки – герб версия „народно събрание“, този висш органа на демокрацията ни, със „завладяваща“ и „задълбочена експертиза“ ни представиха „разпоредил съм“ за тяхно решение и се впуснаха в обстойно аргументиране на „ефектите“ от мярката, драги зрители.

  Разпоредил съм.

  Демократът разпорежда от закони в парламента, през рекет и отнемане на бизнеси през комисии, нап и прокуратура, до ЧАСТНИ сделки по придобиване.

  Вилаетът на един нагъзен към Азия селяндур, това е България, а купената интелигенция е заета да ни го аргументира като антикомунист, демократ и европеец.

  Просто да повърнеш.

 5. 2
  Драго | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Глупостта винаги е била безпределна, дано повечето българи го схванат.

  Много ще го схванат,но не се знае те повечето ли са?!

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  26
  -2

  Глупостта винаги е била безпределна, дано повечето българи го схванат.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.