Пресилено е да има специална защита за съдии и прокурори*

Пресилено е да има специална защита за съдии и прокурори*
Лозан Панов и Константин Пенчев

Висшият съдебен съвет (ВСС) предложи на парламента вмешателството в работата на магистратите като злонамерени атаки и натиск да стане престъпление в Наказателния кодекс. Идеята бе изтълкувана като репресия върху журналистите. Ето мнението на конституционния съдия Константин Пенчев, който 7 г. бе начело и на Върховния административен съд.

Лично аз щях да бъда много внимателен, ако трябва да обмисля подобен въпрос и да гласувам такъв текст в НК. От една страна, едва ли в момента има нужда от някаква специална защита за магистратите. От друга, винаги може да се приеме, че подобен текст е атака срещу медиите и срещу правото на информация, което е конституционно право. Въпросът е много деликатен. Факт е, че през последните месеци имаше няколко случая на неприятни медийни атаки срещу съдии - наричаха ги предатели, изменници и с други обидни квалификации. Дори една медия, която беше осъдена, реагира много страшно срещу съдията, което не е редно. В края на краищата и медиите могат да бъдат осъдени. Не бива да забравяме, че всеки носи отговорност за думите и публикациите си.

Така че има случаи, при които ВСС трябва да вземе категорично отношение, че магистратите не бива да се нападат лично, когато извършват своята конституционна функция да правораздават. Много неправилно е да се минава към лични заплахи и обиди към магистрат, постановил някакво решение. То може дори да е неправилно, но затова има и следващи инстанции.

Това е начинът да се борим с неправилните решения и присъди, а не чрез лични нападки.

Но това е въпрос и на медийна регулация. Навремето имаше етична комисия. Помня, че като омбудсман съм я сезирал за публикации в медиите за езика на омразата и бяха взели отношение. Тоест етични правила трябва да се спазват, но по пътя на саморегулацията и на отговорността на самата медия.

ВСС също не бива да допуска обиди срещу магистрати, които да оказват влияние върху работата им. Но не съм сигурен, че точно в НК може да се реши проблемът, даже мисля, че е малко пресилено.

Не бива да се забравя, че всеки български гражданин даже и да не е страна по делото, има право да коментира съдебен акт. Аз съм против максимата, която дълго време витаеше, че съдебните актове не се коментират, а се изпълняват. Напротив, всеки има право да си каже мнението. Няма спор, че решението или присъдата трябва да бъдат изпълнени, но това не значи, че не може да се изрази недоволство.

Въпросът е, че всеки коментар трябва да спазва съответните граници, тоест ако той е обиден, ако има лични нападки, трябва да се носи наказателна или гражданска отговорност - за обида, за заплаха и т.н. Затова и не съм убеден, че има нужда от засилена защита спрямо магистратите. Поскоро необходимостта е самите медии да спазват етични правила, добрия тон, а ВСС да реагира остро върху персоналните нападки, които могат да окажат влияние върху съда, защото да обвиниш един съдия, че е предател, е недопустимо. Очевидно е, че и този човек също живее с хора и неговото дете ходи на училище, така че той малко или много може да се повлияе и да не посмее да постановява решения по съвест и по закон.

*Коментарът препечатваме от в-к "24 часа".

Още по темата

Арестуваха Евгения и Николай Баневи във Франция

Предишна новина

Цацаров спря орязването на парите за дрехи на служителите от съдебната власт

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 12
  Дуфалак, дуфалак, вчера аках, днеска пак (О. Герджиков) | нерегистриран
  1
  0

  Пенчеф, не се прави на много умен, ами кажи защо те изгониха от Софийския окръжен съд през 90-те години. Ако си забравил, аз ще ти припомня - за корупция Пенчеф, за корупция. Защото беше взел печатите на съда и заедно с още едно юначе регистрираше частно фирми в къщи. Кажи и за твоя огромен мезонет в Париж, Пенчев. Само не будалкай народонаселението, че ти е наследство от дядо ти от Учкурово. Кажи още Пенчев, колко взе, за да предложиш да се декриминализира раздаването на необезпечени кредити и по такъв начи уреди твои приятели банкери да избегнат наказателна отговорност. Кажи си бе Пенчеф, колко ти платиха и ша ти олекне. Макар че изобщо не те смущава това, както стана ясно мило конституционно тЕле

 2. 11
  | нерегистриран
  1
  -2

  Специална защита е, ако магистратите, които работят по дела за изтъкнати бандити да имат охрана, с каквато разполагат бивши министри, депутати, любовници на президенти и други подобни.  В случая не говорим за специална защита, а за цензура. При това дали някой съдия е засегнат ще се решава от колегата му на съседното бюро. А най вероятно ще се стигне до ситуации, когато единия същия ще брани колегата си от медийна публикация, а въпросния колега ще брани своя защитник заради друга публикация.  Кой орган ще решава деликатния въпрос дали се касае за натиск или за свобода на словото и обществен контрол.  Не става ясно и защо тогава съдебните заседания трябва да са публични? Нали са публични, за да може обществото да следи какво става в съдебната зала и за контролира законността и справедливостта на съдебните решения?  Идеята е направо потресаваща. Ако се реализира от ЕС веднага ще ни спрат еврокранчетата и правото на глас без дебати и възражения.

 3. 10
  Пенчев, Косьо, Пенчев... | нерегистриран
  8
  0

  Никой не може да оспорва познанията на много уважавания К.Пенчев! Това е човек, който абсолИотно и само по заслуги стана Конст.съдия, както и преди това - Омбудсман! Ако не беше той, с неговото изказване за Красьо Черничкия, пред свободните медии - по време на почивка на заседание на ВСС, много хора нямаше да разберат, че ще се "разработва" случая. И щяха да продължат да си контактуват. И току виж, можеше някой да бъде прихванат. А така, сега си имаме вече отгледани броци за справедливост, напр. Ченалова! Та така, Косьо знае кога, какво и как, не му се месете!

 4. 9
  No comment | нерегистриран
  7
  0

  Няма какво да се коментира - вижте "коментарите" на лицето Момчил Добрев и ще ви стане ясно колко е спешно да се въведе наказателна отговорност за обида на съда по примера на американското право . Този път е пропуснал редовните квалификации за бившата си жена , но ако Прокуратурата я интересува - има поне 200 дела с най-гнусни обиди и клевети спрямо кой ли не....

 5. 8
  112 | нерегистриран
  7
  -3

  Наказателно преследване е малко пресилено. Най-дисциплиниращ е финансовият шут отзад.

 6. 7
  | нерегистриран
  0
  -8

  Всъщност гражданите трябва да бъдме пазени от магистратските героиста:  https://frognews.bg/obshtestvo/underground/pravosadna-mafiia-machka-jurnalisti-vav-vratsa.html

 7. 6
  | нерегистриран
  21
  0

  Според мен е несериозно бивш председател на ВАС да дава такова интервю . И баба Пена от село може да даде същото - не съм сигурен , може да е прекалено , ама може и да не е...и прочие безсмислици . От такива "ерудити" , а всъщност полуинтелегенти, сме на тоя хал . Да , всеки може да критикува съдия или съдебно решение , въпросът е как го прави - с аргументи , с псувни , със заплахи към съдията и децата му . Пенчев би следвало да посочи кое е допустимо и кое не , какъв е чуждия опит , каква е практиката на ЕСЗПЧ . За "изпълнения" подобни на тези , които си позволяват някой "будни граждани" , "свободни медии" и дори "адвокати" спрямо съдия , във всяка нормална държава се лежи в затвора. Първо , за няколко дни , после за няколко месеца , а след това - с години . После не в Страсбург да жалят , а ако ще - в Бурятския районен съд . Бой и е....не не се връщат . Много интересно ако напсуваш английски или американски съдия , какво ще ти се случи . У нас обаче да се псува...е демократично . Псувам аз такава "демокрация".

 8. 5
  До Пенчев и другите | нерегистриран
  14
  0

  Пенчев е прав че е недопустимо да се обиждат и клеветят магистрати през медиите ,но не е прав че е пресилено да се засилят нормативните гаранции за сигурността на представителите на съд.власт.За това г-н Пенчев важи приказката "Не питай старо , а патило".Ако той не знае за какво става въпрос, ,нека да се осведоми за конкретните случаи, и чак след това да анализира.В Стандартите за независимост , които ВСС предлага има една добра идея, а именно да има консултативен орган кой да е свързващо звено между съд.власт и медиите в случаи на необмислени нападки от вторите към първите.Добре е да се предвиди и механизъм сходен на чл.380 от Кодекса за застраховането.При липса на ясна медийна регулация, ако магистрат е атакуван с непочтени методи ,вместо да има единствена възможност да завежда дела срещу медията, да има регламентиран механизъм за доброволно извънсъдебно обезщетяване на причинените вреди на магистрата.В противен случай, ако всеки път трябва да се водят дела срещу медиите,то кога ще остане време на магистрата да си гледа неговите дела.А и по този начин всяка медия ще се "самодисциплинира" - ще спазва добрите нрави и стандартите на журналистическата професия, един журналист ще трябва да мисли по-често преди да тиражира лъжи и клевети срещу органи на съд.власт.

 9. 3
  | нерегистриран
  7
  -14

  Гражданите трябва да имаме засилена защита от т.нар магистрати. Само преди 2 дни двама пияни "магистрати " си позволиха да стрелят напосоки, и то елитния жк Яворов. https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/10/25/strelbata-v-iavorov-iasna-magistrati-s-pistoleti.391619

  Обвинени са по общия текст, а трябва да има специален състав в чл.325 за МАГИСТРАТСКО ХУЛИГАНСТВО. Случаите, при които магистарти, и особено прокурори вадят оръжие далеч не са единични.

  Да напомня и за случаят при който прокурор удари дете в училищна лавка-дори не беше пратен на съд. Защо.  Когато магистрат хулиганства наказанието следва да е значително по-тежко!

 10. 2
  До К.Пенчев | нерегистриран
  6
  -16

  Господин Пенчев,

  Клишета и заплахи идват от магистратите, защото другите - медии и граждани нямат механизъм за обективно противопоставяне.

  Вие трябваше да сте прочели решението на ЕСПЧ по делото Чолаков срещу България, в което съдът казва, че след като Чолаков се е опитал да има диалог и не е чут, той е употребил силни и обидни квалификации , за които не му се полага отговорност. България беше осъдена. Ако така се продължава - трябва да се отговори откога ще се възобновят лагерите в Белене и Ловеч.

  Аз лично намирам, че трябва ВНС, нова Конституция - избори на съдии както е в щатските съдилища и бъдете уверени, че поискалите такива "услуги" от депутатите за НК ще останат в ... частния сектор. Ето това е демокрацията.

  В Конституцията е записано, че не се допускат превилегии на основание обществено положение. Така превилегията членът на ВСС да получавала жилище на символичен наем трябва да възстанови сумата с лихвите, а ако не иска е добре при нова система едно жури да отсъди, че сумата трябва да се възстанови от гласувалите тази превилегия.

  Давностните срокове за такива "дарения" трябва да са колкото обсъждането за съдията за ВС в САЩ, тоест без граница.

 11. 1
  питане | нерегистриран
  7
  -3

  Когато противно на ГПК има постановено решение по неподадена молба за отяна по чл.303 ал.1 т.4 ГПК при подадена молба за отмяна по чл.303 ал.1 т.1 ГПК и няма по горна инстанция от ВКС за контрол,какво се случва с нищожното решение и къде остава правото на протест на пострадалия ???В този случай не трябва ли пострадалия след кото отдел 6 на ВКП от колегиалност не разглежда молбите му за длъжностно престъпление на състава явно и пред медии да изрази своето лично възмущение от работата на конкретните съдии и прокурори,които опорочават правото в България .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.