Полк. Даниел Драгомир, бивш директор в Румънската разузнавателна служба:

През последните години има целенасочена атака по отношение на културата и традициите на Румъния*

През последните години има целенасочена атака по отношение на културата и традициите на Румъния*
Полк. Даниел Драгомир - бивш директор в Румънското разузнаване

Полк. Даниел Драгомир вече разкри - кой организира протестите в Румъния и как се шантажират политиците там с манипулирани СРС-та и с обвинителни актове, писани от разузнавателната служба. Посочи, че 97 от най-влиятелните 100 бизнесмени в страната са арестувани. Във втората част на интервюто, ще разберете коя е г-жа Лаура Кьовеши, наричана "лицето на антикорупцията", и какви са връзките й с Христо Иванов. 

В България от много години се говори за реформа в съдебната система, като доста силно се чува гласа на бившия ни правосъден министър Христо Иванов. Той често използва името на г-жа Лаура Кьовеши. Имате ли информация за техните отношения, полк. Драгомир?

За да разберете всичко, нека първо ви кажа коя е г-жа Кьовеши. Тя е главен прокурор на Румъния между 2006 и 2011 г. От 2013 до сега е главен прокурор на Националната дирекция "Антикорупция" (ДНА), която е на подчинение на главния прокурор. Тази жена ръководи прокурорите в Румъния от 2006-а, вече 12 години. И ние непрекъснато се борим с корупцията, а тя всяка година расте и става все повече. Това означава ли, че борбата не е ефективна или просто Румъния е една корумпирана държава и освен това сме единствените корумпирани, които имат стотици заведени дела?

Може би ще ви "успокоя", но според различни изследвания България е най-корумпираната държава в ЕС.


(Смее се.) Ооо, не. Нека се обърнем към цифрите – броят на делата расте, но още повече расте и цифрата на оправдателните присъди. У нас прокурорите са деполитизирани. В парламента сега има комисия, която разследва нощта на изборите от 2009 г. втория тур. В тази нощ шефовете на спецслужби, г-жа Кьовеши, политици и шефове на известни медии са се срещнали в къщата на един политик, за да започнат действия в подкрепа на един от кандидатите, без значение кой. Лаура Кьовеши е била викана три пъти пред парламента, за да свидетелства дали е била на тази тайна среща, но тя отказва да се яви.

Как така отказва? Тя над закона ли е?


Конституционният съд каза, че тя е задължена да отиде, но Кьовеши не се съобрази с това. В едно от моите дела г-жа Кьовеши е свидетел, аз поисках от прокуратурата да свидетелства, но тя изпрати отговор на листче, че е заета и няма да дойде. И до днес не е изслушана. Госпожата я питат десетки пъти за дейността й, но тя не отговаря на никого. Кьовеши говори само пред нейни доверени журналисти, прави политически изявления, намесва се в писането на законите и никой не взима никакви мерки срещу нея.

Макар Лаура Кьовеши да изглежда недосегаема, някой все пак може би командва?

Г-жа Кьовеши е добре поддържана отвън. Срещу нея през последните години са направени много разкрития, но тя не си подава оставката.

Кажете нещо повече за българските връзки на г-жа Кьовеши, най-вече с г-н Христо Иванов, който като министър апелираше да се въведат същите мерки като в румънския закон.

Техните връзки са установени посредством Моника Маковей, която направи правосъдните закони в Румъния. Парламентът се опитва да ги промени, защото тези закони направиха много злини в страната. Посещението на Кьовеши в София привлече и моето внимание – беше преди парламентарните ви избори миналата година. Това е недемократично и представя чужди интереси. Защото намесата по такъв начин в една държава, под чадъра на борбата с корупцията, е пределно ясна. В Румъния госпожата е арестувала цели правителства. И то не защото министрите са взели подкуп или са упражнили търговия с влияние, а за служебна злоупотреба. С такова обвинение тя може да обвини всеки, защото започва да разследва министри за някакви политически решения, нищо че КС каза, че това е незаконно. Т.е. нейната намеса в политиката е явна.

Вашите министри подписват ли договори, не се ли страхуват да сложат парафа си за каквото и да е, щом могат да получат обвинение? Обществени поръчки провеждат ли се?


Това е причината, поради която днес държавната администрация е блокирана, никой не иска да подписва нищо. Погледнете европейските фондове, които са получени в Румъния – с изключение на тези в земеделието, цифрите в другите области са отчайващи. През 2017 г. в Румъния не е построен нито един километър магистрала или път. Не е построена нито една болница и г-жа Кьовеши казва, че това не е направено заради корупция. Но аз ви казвам, че това не е истина. Не може да стане, защото г-жа Кьовеши е блокирала държавата.

Значи, вие връщате парите от евросубсидиите?

Да. Погледнете цифрите – те никога не лъжат. Само в земеделието всичко върви. Наскоро разговарях с един кмет, който беше извикан да подпише два договора за спечелени европроекти – за канализация и за пречиствателни станции, но той не пожела да ги подпише. От страх. И след 2-3 седмици бе повикан пред Дирекцията на г-жа Кьовеши да даде обяснение защо не е пожелал да подпише.

Г-жа Кьовеши как реагира на тези откази?

Тук е основната грешка, която бе направена в Румъния – бяха направени такива закони за борба с корупцията, които да помогнат на прокурорите да арестуват хората и да ги вкарват в затвора. Но борбата с корупцията не означава само белезници. Означава да има и един свестен закон за обществените поръчки – ясен и прозрачен, че да не дава възможност да се правят злоупотреби, да има една онлайн система и всичко да е ясно. Това означава и силно управление, силна администрация, добри закони за нея и добри заплати. Кмет на един голям град получаваше заплата от 800 евро, а един прокурор в Дирекцията взима 3000 евро. Значи кметът подписва обществени поръчки за над 10 млн. евро, а прокурорът нищо не прави, освен да чака да го арестува.

От думите ви излиза, че Румъния живее като в романа на Оруел "1984". Каква е целта – страх и някой друг да овладее Румъния и да я превърне в подчинена държава. Така ли е?


Така е и трябва да добавя много важен фактор. През последните години има целенасочена атака по отношение на културата и традициите на страната. Има атаки срещу православната църква и като поставите всичко това в по-широк контекст, ще разберете за какво идва реч. Миналата година т.нар. "Коалиция за семейството" събра над 3 милиона подписи за промяна на конституцията, където много ясно бе поискано да се запише, че бракът може да се сключва единствено между мъж и жена. Защото има много сериозен натиск да се действа не само срещу православието, но и срещу румънските традиции изобщо. И до ден днешен искането за референдум не е изпълнено, макар че за него бяха необходими един милион гласа, а ние представихме три пъти повече.

Как се организират шантажите в Румъния?

В Румъния най-често използваното средство за шантаж е доносът. Арестуват човека и ако е написал някакъв донос за някого, го освобождават, а присъдата му се намалявала наполовина според закона. Днес във всички дела на Националната дирекция "Антикорупция" (ДНА) – без тези, които са образувани по сигнали на различни институции, ще намерите поне един-двама доносници или пък свидетели под прикритие. И това е причината, поради която се издават оправдателни присъди, когато тази дела попаднат пред съдията. Познавам конкретни случаи за хора, които са били арестувани на базата на донос без никакво друго доказателство. Например, авторът на доноса пише, че преди 2 или повече години му е дал 10 000 евро – кеш. И това е всичко.

Излиза, че доносът е толериран похват?

До този момент хората от ДНА бяха най-изкусните доносници. Има нещо много интересно. Г-жа Кьовеши използва следния аргумент: "Ние вършим изключителна работа, защото блокираме сметки и така работим за държавата". Цифрите обаче не лъжат. Трябва да видим какви са щетите, нанесени от Дирекцията, и установени на базата на счетоводни експертизи, направени от самата нея. И накрая – какви са решенията на съдиите и чак тогава да се сравнят. Когато доносниците са написали донос срещу високопоставено лице от държавата, срещу тях се прилага определен член от закона, в който пише, че ако първи са уведомили, не може да им се заведе наказателно дело, няма наказателно преследване, и си остават и с парите. Това борба с корупцията ли е? Най-ужасяващото е, че при доносите се толерират действия срещу съпруг и съпруга, дори децата включват.

Звучи ужасно и напомня за едни други времена...

Така е. Използват децата, за да накарат родителите да направят признания. Има и доказателства че са вкарвали в ареста деца при болни от СПИН, дрогирани, за да накарат родителите да правят признания. Това е известно в общественото пространство.

Защо си мълчат румънците?

Вече не мълчим. Защото в продължение на 10 години на хората им промиваха мозъците.

Даниел, вие направо разбихте мита за румънския модел, мнозина българи мечтаят да го приложим тук – да видим осъдени политици в затвора. Методите ви обаче напомнят тези на Секуритате от времето на Чаушеску.

Много точно го определихте!

Какво ще кажете на българите, които си мечтаят за румънското възмездие да се случи и в България?


Нарекох тази система "Секуритате.0" – като програмата на Майкрософт. Защото тази система на масово подслушване на хората, записите – всичко това е страшно. Разполагам с данни за колко мандата за били давани разрешения за подслушване. А идеята за системата на доносите е, че всеки румънец трябва да има събрани за него данни в дело. Базира се на предварителни арести и то при най-тежките условия в Европа – това го казва Европейският съд за борбата с корупцията. Позовават се на фалшиви доказателства по делата, но най-вече се основават на оказван натиск върху съдиите. През декември главният секретар на Румънската разузнавателна служба генерал Думбрава беше извикан пред парламентарната комисия и беше изслушан в продължение на 8 часа. Там той е признал, че прави нарушение и на закони, и на конституцията.

И след това признание има ли последствия?

Никакви. Комисията дори е гласувала и е поискала да го свалят от длъжност, но и до сега парламентът не е получил отговор на това искане. Това трябва да накара българите да си поставят следния въпрос: За колко от личната си свобода сме готови да се откажем и дали искаме да се върнем почти 30 години назад. И тук нещата са доста прости. Трябва да се намери правилното равновесие между борбата с корупцията – която е необходима, и демократичния контрол върху силовите институции. В случая с Румъния и генерал Колдя, който беше оперативен директор на Румънската разузнавателна служба (СРИ), бяха представени доказателства, документи и информация пред парламентарната комисия, че фактически той е давал нарежданията за арести, кои прокурори по кое дело да работят, при кой съдия да отиде то – всъщност той е взимал решенията за човешките съдби. Дали да бъде вкаран в затвора или не, дали да му вземе фирмата или да я даде на друг, дали да унищожи съдбата на семейството му или не. Българският парламент трябва да постави всичко това на масата. И който и да заеме тези постове, да бъде под демократичен контрол.

Извинете ме, но от това, което разказвате, излиза, че Румъния се е върнала десетки години назад, не само 30... Имате ли информация колко хора са подслушвани?


Официалните данни сочат, че има два типа разрешителни за даване на мандат за подслушване в Румъния: мандат за национална сигурност - разрешителни, дадени от спецслужбите - а този вид служби у нас са шест. И мандат, който се иска от прокуратурата. Говорим за последните искания. В периода 2010-2015 г. са били поискани да се издадат 109 946 разрешителни за подслушване, а одобрените са 102 729 – тоест 97% от тях. Отделно от Върховния съд в Румъния са поискани 4523 разрешителни, като са одобрени с едно по-малко. Шестте апелативни съдилища, които са под Върховния съд, на 100% са одобрили всички искания. В един град в Румъния – Савен, който е с население от 7000 души, съдът там е одобрил 250 разрешителни.

А за колко души е искането в едно разрешително?

В едно разрешително искането средно е за 10 души, а то е многократно, може да са го подслушвали, после за същото лице се издава друго разрешително. Имам данни за разрешително за подслушване на 80 души – в него става дума за политици, журналисти, бизнесмени. Предоставих данните за него публично. Що се отнася за разрешителните по линия на национална сигурност – на 12 октомври 2017 г. в Комисията за специалните разузнавателни служби е била изслушана бившата началничка на Дирекцията за борба с организираната престъпност Алина Бика. Всички разрешителни имат нужда да бъдат одобрени от двама прокурори. Тази шефка казва, че за една година самата тя е подписвала на ден между 16 и 20 разрешителни по линия на националната сигурност извън другите. Сега разбирате ли за какво става дума... 

Даниел Драгомир е на 39 години, роден е в град Бакъу. 12 години работи в Румънската разузнавателна служба (СРИ) – Дирекция "Антитерор", като през 2010-а става най-младият полковник в историята на службата. Ръководил и контролирал всички операции против тероризма в рамките на СРИ, в Румъния и в чужбина. През февруари 2013 г. си подава оставката, поради конфликт с оперативния директор на СРИ ген. Флориан Колдя и отказа му да бъде съпричастен с престъпните методи, използвани от ръководството на спеслужбата за контрол над съдебната система на Румъния и шантажиране на румънския политически елит. През 2015 г. е арестуван под натиск на Колдя и шефката на ДНА Лаура Кьовеши, с цел да бъде сплашен и елиминиран.

Препечатваме интервюто от в-к "Труд". Заглавията са на "Правен свят".

Още по темата

Пленумът на ВСС даде нови щатове на ВАП и Специализираната прокуратура

Предишна новина

Управляващите дадоха заден за Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  3
  0

  "Най-ужасяващото е, че при доносите се толерират действия срещу съпруг и съпруга, дори децата включват."  Да не намеква, че е е хубаво туй, че Баце и Мама са направили закон, според който магистратите са задължени да декларират ред лични данни за половинките си. Събират се лични данни без да има никакво престъпление, за да се използват от мафията за натиск. Докато в Румъния поне доносите са свързани с някакво престъпление, пък макар и измислено.

 2. 2
  И колко пъти ще го интервюирате този? | нерегистриран
  5
  -5

  Докато не внушите изцяло това, за което ви плащат ли? Дайте и друго мнение по въпроса, ако ще търсите истината.

 3. 1
  | нерегистриран
  1
  -1

  "г-жа Кьовеши, политици и шефове на известни медии са се срещнали в къщата на един политик, за да започнат действия в подкрепа на един от кандидатите, без значение кой"

  Ами то и аз постоянно съм по срещи с едни политици и приватизатори в офиса на един олигарх. Даже основно съм там. В съда отидох само за да й нося папките, но основно съм в този офис. Иначе не се задържам там толкова много време друг път. Такива сме си ние дето сме честни и не се страхуваме.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.