Президентството и документите за участието на Пламен Узунов в процедурата за разследваните от OLAF коли на МВР се разминаха

Президентството и документите за участието на Пламен Узунов в процедурата за разследваните от OLAF коли на МВР се разминаха
Пламен Узунов, по времето, в което беше служебен вътрешен министър, връчва ключовете на други 11 нови автомобила, но за "Пътна полиция" - Плевен на 22 март 2017 г., снимка:Дарикнюз

Обществената поръчка за доставката на 290-те автомобила с висока проходимост за българските полицаи, които станаха обект на разследване на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е организирана изцяло в мандата на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, по време на който настоящият му секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов беше вътрешен министър. Това става ясно от документите, приложени към обществената поръчка, за закупуването на колите, с което твърденията на държавния глава от по-ранните часове на деня, че Узунов няма връзка със случая се опровергават.

Както "Правен свят" по-рано писа, OLAF е приключила разследване, което е показало, че Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобилите от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени. Службата препоръчва и да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

От своя страна от пресслужбата на президентството излязоха с опровержение на твърдението, че тогавашният министър Пламен Узунов (той бе служебен министър на вътрешните работи в периода януари до май 2017 г., бел. ред.) има нещо общо с въпросната доставка на автомобили, тъй като подписването на самия договор за доставката им било извършено след приключването на неговия мандат – през 2018 година. От президентството приложиха и договора, както и анекса към него.

Изглежда за държавния глава е само подробност, че всъщност откриването, провеждането и приключването на цялата обществена поръчка за избора на фирмата изпълнител е проведена в мандата именно на Пламен Узунов. От публикуваните на сайта на МВР документи става ясно, че самата поръчка е вписана в графа „профил на купувача“ още на 21 февруари 2017 година. Веднага след това, решението за откриване на процедурата е от 2 март 2017 година, става ясно от документите към поръчката. Именно в обявлението към него са заложени и критериите за качество за възлагането на поръчката за автомобилите, които в последствие стават обект на разследването на OLAF.

Решението за откриване на обществената поръчка (линк към него виж горе)

Критериите за качество за възлагането на поръчката

Документите сочат още, че съобщението за отварянето на офертите пък е от 6 април 2017 година, отново в мандата на Узунов.

Кандидати по поръчката, които са участвали в крайното класиране са “Българска автомобилна индустрия”, при това само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, контролирана от бизнесмена Гриша Ганчев, както и фирмите „КИА Моторс България“, Авто Инженеринг Холдинг Груп ЕООД и ТОЙОТА БАЛКАНС ЕООД. Като с изрично решение от 20 април всъщност избраният кандидат на принципа „най-ниска цена“, както и заради факта, че автомобилите ще бъдат сглобени в България е именно свързаната с Ганчев фирма.

Не на последно място, фактът, че цялата процедура всъщност се е развила именно в мандата на Пламен Узунов, въпреки твърденията на държавния глава, че това не е вярно, личи дори от самия приложен от пресслужбата на президента договор, в който ясно е посочено, че първоначалният срок за доставка на автомобилите, вписана в него е „180 календарни дни, но не по късно от 20.09.2017 г.“. Тоест – дори да е имало определени технически забавяния в подписването на договора, поради множеството обжалвания по тръжната процедура, то е било планувано срокът за доставката на автомобилите официално да започне да тече още през март 2017 година, както и че текстът на договора вече е бил готов по време на мандата на Узунов.

Пълния текст на договора може да видите ТУК.

Още по темата

Прокуратурата прати в съда 277 тома за трагедията край Своге, осем са на подсъдимата скамейка

Предишна новина

Франция иска PCR тест и от транзитно преминаващите

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Май | нерегистриран
  14
  0

  Май 24 часа и ПС, които вчера в първата половина на деня твърдяха, че Узунов подписал договора, се разминаха с документите

 2. 4
  | нерегистриран
  2
  -10

  Този човек Пламен Узунов защо не се скрие някъде? И не е нужно президента да го покрива. Струва ми се, че вече е късно. Така агонията се удължава.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.