Конституционалисти:

Президентът може да бъде разследван, но без да се засягат лични права и свободи, пречещи на функциите му

Президентът може да бъде разследван, но без да се засягат лични права и свободи, пречещи на функциите му

Излезе решението на Конституционния съд (КС) във връзка с имунитета на президента. Делото беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев от началото на годината, след като бяха публикувани аудиозаписи във връзка с разследване, в които се чува гласът на държавния глава Румен Радев. В записа президентът разговаря с шефа на ВВС във връзка с проверка за назначаването на бъдешата си съпругата, тогава Десислава Генчева, за пиар на ВВС.

След решението и публикуваните мотиви стана ясно, че президентът и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани, но без да се засягат лични права и свободи, които пречат на функциите им.

С решението си КС трябваше да внесе яснота по въпрос, който има различни становища в правните среди – дали понятието, употребено в Конституцията, „държава измяна“ е тъждествено с наказателно-правния състав „измяна“ по раздел 1, глава 1 от Особената част на Наказателния кодекс.

В коментар за „Правен свят“ докторът по конституционно право Борислав Цеков заяви, че има две противоположни становища в науката.

„Конституционният съд с днешното решение внесе яснота за конституционния аспект на това понятие, а именно: „държавна измяна“ обхваща не само измяната в тесен смисъл по Наказателния кодекс, а всички престъпления в глава 1 в Особената част на кодекса, наречена „престъпления срещу Републиката““, заяви Цеков.

Юристът обърна внимание и на друг важен аспект от решение, който подчертава, че конституционното понятие „нарушение на Конституцията“ може да включва актове и действия на президента и вицепрезидента, които са престъпения по Наказателния кодекс, но може да включва и други.

„Например: като нарушение на Конституцията по смисъла на чл. 103 би следвало да се приеме например отказа на държавния глава да обнародва един, приет от Парламента закон след преодоляно президентско вето или пък отказ да издаде указ за назначаване на председателите на двете върховни съда или на главния прокурор, след повторно направено предложение от Висшия съдебен съвет. Припомням, че някой юристи, специалисти по друго, но не и по конституционно право, твърдяха, че президентът можел да откаже“, заяви още Цеков.

„Важни са и отговорите на 4-а, 5-а и 6-а точка от тълкувателното питане на главния прокурор, които засягат възможностите при различни хипотези да се провеждат разследвания, свързани с президента и вицепрезидента. Тук основният акцент е, това което е известно, че президентски имунитет е функционален по повод изпълнение на служебните действия, а когато се отнася до други данни за извършено престъпление извън кръга на служебните отношения, КС постановява, че може да започва наказателно производство, но не може да се повдига обвинителен акт и с  това процесуалните и извънпроцесуалните действия, които се извършват, не трябва да засягат пряко, както казва КС, основни лични права и свободи на президента и вицепрезидента, т.е. поставя се ясна рамка на тези отношения и всички спекулации и политически интерпретации на член 103, които витаят в обществото, получават своя ясен отговор в днешното тълкувателно решение“, каза за „Правен свят“ още юристът.

„Обвинение по отношение на „държавна измяна“ или за „нарушения на Конституцията“ може да повдига единствено и само Народното събрание с предвидените в Конституцията изисквания. Решение дали е извършено такова деяние може да вземем единствено КС. Що е отнася до други видове престъпления – може да се прави разследване, но не може да се привлича под отговорност и да се предявява обвинителен акт на президента и вицепрезидента докато заемат своята длъжност“, допълни още Борислав Цеков.

„Перфектно юридическо решение на Конституционния съд“. Така определи решението от на КС проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, и допълни, че това се потвърждава и от самия факт, че то е подкрепено от всички съдии с единодушие.

Разбира се много хора имаха очаквания, свързани не с правната страна на въпроса, а по-скоро имаха политически очаквани и мисля, че доста хора ще бъдат недоволни от това решение, тъй като очакванията се разминават с резултата от тълкувателната дейност на КС“, заяви още проф. Киров.

Какво представлява решението?

Проф. Киров заяви, че налице е тълкувателно решение, което изяснява точния смисъл на конституционния текст, но във връзка с шест конкретно поставени въпроса от главния прокурор, що се отнася до начина, по който се реализира отговорността на президента и вицепрезидента по чл. 103 от Конституцията.

Всъщност първите три въпроса са свързани с това да се изясни съдържанието на понятията държавна измяна и нарушение на Конституцията“, тъй като президентът и вицепрезидентът са неотговорни, но отговарят само във връзка с упражняването са своите конституционни правомощия за извършени от тях държавна измяна или нарушение на Конституцията. За останалите свой действия, извън кръга на техните конструкционни функциите, те си носят отговорност, тоест за всички действия, които те извършват като обикновени граждани, а не като президент и вицепрезидент на Република България“, каза още проф. Киров.

По думите му що се отнася до държавната измяна, КС прави едно важно уточнение, че държавната измяна по чл. 103 не е тъждествено съдържанието на понятието „измяна“ по смисъла на раздел 1, глава първа от Особената част на Наказателния кодекс.

„КС казва: държавна измяна на Конституцията е всяко престъпление, т.е. е съставомерно деяние, за което се предвижда наказание. В тази глава първа има престъпление „вредителство“, което президентът не може да извърши, но има престъпление „шпионство“. По отношение на другото понятие – нарушение на Конституцията“, за което президентът и вицепрезидентът носят отговорност. Ако държавната измяна винаги предполага осъществяването на съставомерна престъпна дейност, т.е. тя винаги е престъпление, то нарушението на Конституцията обхваща такива нарушения при изпълнение на концесионните функции на президента и вицепрезидента, които нямат престъпен характер,  но възможно е тези нарушения да имат и престъпен характер, но различен от този по глава първа, тоест престъпления срещу Републиката като преценката е само на Народното събрание“, обясни още бившият конституционен съдия.

Проф. Киров обърна внимание и на решението от друг аспект: Недосегаеми ли са президентът и вицепрезидентът?

„Не, не са недосегаеми, нито президентът, нито вицепрезиденът. В този смисъл те си носят отговорност, ако са извършили деяние, което съставомерно по Наказателния кодекс. Въпросът е до къде може да се извършват процесуално-следствени действия, тоест да се събират доказателства, които обосновават евентуална наказателна отговорност от президента или вицепрезидента, без да се накърнява по някакъв начин тази негова неотговорност. Те са неотговорни докато са в своя мандат. Ако предсрочно бъде прекратен мандатът от КС или изтече 5-годишният срок, за който те са избрани, те са отговорни за своите действия“, заяви ескпертът.

Какво представлява възбуждането на наказателното преследване?

„КС казва, че не могат да бъдат извършвани такива действия с процесуален характер които пряко засягат личните права и свободи на президент и вицепрезидента, което засягане в такава степен, че би попречило на президента и вицепрезидента да осъществяват конституционни функции. В противен случай процесуални действия всякакви други действия по разследване могат да бъдат извършени без ограничение. Следователno президентът и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани, но не може да се преминава онази граница, при която чрез процесуалните или извън процесуалните действия се засягат такива лични права и свободи, които ще попречат на действащия президент да осъществява възложените му функции. Същото важи и за вицепрезидента“, категоричен е проф. Киров и добавя, че забраната за възбуждане на наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство, но то не може да бъде завършено докато президентът и вицепрезидентът са в мандата си.

Още по темата

Омбудсманът потвърди, че нейни служители са проверявали условията в килията на Атанас Бобоков 48 часа след окончателното му оставяне в ареса

Предишна новина

332 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за младши прокурори в районните прокуратури

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 16
  Веселина Томова | нерегистриран
  1
  0

  МЕРЗАВЦИ, ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ РЕНЕТА ИНДЖОВА!И цял ден след посегателството върху бившия министър председател на България Ренета Инджова се изредиха всички мерзавци, мерзки слуги – мисирки и вся остальная сволоч да внушават, да пласират, да мърсуват, да лъжат, да прелизват отново и отново олайнявения задник на Хунтата на Бойко Методиев Борисов – ама Ренета Инджова казала, че паднала по стълбите, ама Ренета Инджова не си спомняла какво точно се случило, ама Ренета Инджова била объркана… Ама как, бе, тъпанари, тя направо се е напила, надрусала, гепила е и малко от ония ‘апчета на домуса и сама си е счупила китката, и сама си е контузила крака, щото много филми на Дейвид Линч гледа, и аха-аха да се застреля с три куршума, обаче нямало камери, дето да я изловят…

  Това с камерите е пък наглата мерзавска лъжа на МВР на Хунтата, което я пласира чрез лайняните сайтове на Хунтата, които още си въобразяват, че пълнещите гушите им с кинти, реклами, облаги и търговия с влияние Тиквата и Каскета ще останат на власт во веки веков и няма да паднат.

  Нямало камери в района, които да показвали покушение върху Ренета Инджова… А камери в задниците ви има ли, мерзавци видиотени?!

  Една пък малоумница, незнайно как попаднала в листата ми на приятели във Фейсбук, ми пише: „Госпожо Томова, не и вярвайте на Инджова. Тя тогава беше много гъста с ДПС… Моят съпруг беше синдикалист в предприятието, искаха среща със журналисти в София, да обяснят ситуацията, тя им организира мутри с бухалки. Моля Ви не и вярвайте.“

  Преди да я блокирам, по почина на премиерът на България „на прост човек кур се набива“ и теглих една цветиста майна – то бива прости идиоти в тая държава, но тука е тотален калабалък. Била с гъста с ДПС, малоумнице, и точно заради това тогава в прав текст Ренета Инджова изрече, че държавата е управляна от мафия, визирайки Мултигруп, а каква е връзката с ДПС – питай Алена… Ренета Инджова организирала мутри с бухалки, ашколсун, сигурно и СИК заедно с Боко Тиквата е пратила на синдикалистите…

  Долу ръцете от Ренета Инджова!

  Защото ме е допуснала до душата си, знам как живее, знам колко силна е и колко ранима, но преди всичко колко горда е.

  ЗНАМ, че никога, никога, никога, не би злоупотребила, за да си прави пошъл пиар, за разлика от всичките мерзавци, които се чудят как да я удавят в капка вода.

  ЗНАМ как не могат да я понасят и скърцат със зъби от завист и злоба – и „чужди“, и „свои“, само при произнасяне на името и.

  Мерзавци, Ренета Инджова не е като новоизлюпените „революционери“, които пищят като заклани „боли мее, боли мее“, Ренета Инджова, колкото и да не можете да го преглътнете, е ИМЕ И ЧЕСТ.

  Колкото и да се опитвате да неглижирате, да омаловажавате, да тъпчете по снагата и духа и, колкото слугински да лъжете и в болници, и в МВР, Ренета Инджова ЩЕ СТАНЕ И ЩЕ ЗАСТАНЕ!

  Както го е правила винаги досега като ВОИН.

  А вие, плужеци от Властта на Хунтата, и вие, техни позорни слуги, ще останете мишки.

  МИШКИ.

  Мърсуващи мишки.

  Ренета Инджова ще се изправи!

  Защото е ЛЪВ. Какъвто и в седемстотин живота напред даже и няма да се сънувате.

  П.П. Утре Ренета Инджова ще бъде оперирана. Слава Богу, не може да чете безумията пръскани от Хунтата и слугите по неин адрес. Но има и такива, които и дума не изрекоха за да заклеймят покушението върху нея – пребройте ги, сами ще сетите кои са – все видни „опозиционери“, иначе. Има и такива, които „били разколебани“ в подкрепата си за нея – лайнарите мръсни. Ай сиктир бе, бъдещи управници, не стига, че нея, а не вас набиха, а били разколебани. А попитахте ли я колко ще и струва импланта на китката, а! А попитахте ли я дали има пари! Вашите кинти зад „революцията“ текат, нали, също като чекмеджето на Боко.

  В тази държава дори и в страданието не те оставят да бъдеш човек.

  А Ренета помоли само за четири дни – да я изчакат – и след операцията да говори и каже какво се е случило. Но не! Четири дни за НАГЛЕЦИТЕ са много време – за да заклеймят и омърсят името и за пореден път. Не заради друго, а за да прикрият собствената си мръсотия. Хунта, МВР, слугински медии и доктори, дето ни пращаха в черни чували яко да мрем.

  Омерзена съм. Прав е Христос – никакви бисери на свинете!

 2. 15
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 14
  456 | нерегистриран
  7
  -6

  Подслушването и публикуването на записи, изготвени със СРС със сигурност по никакъв начин не накърняват правата на президента по чл. 32 от КРБ...

 4. 12
  Румен Радев, президент на РБ | нерегистриран
  11
  -4

  Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват, особено когато са еднозначни. Всеки, който използва Конституцията и законите в атака на други институции, трябва да носи своята отговорност.Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър-председател гази законите и Конституцията, какво очаквате от гражданите. Хората са на площадите, скандират "Мутри вън!".Отново призовавам - оставка на Борисов, оставка на Гешев!
  Преживяваме исторически дни. Тази история се пише от всички българи от всички възрасти. Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Хората са на площадите, набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която да може да й противостои. Този процес е необратим. Затова отново призовавам Борисов и Гешев да си подадат оставките!
  Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. Дали съм готов, да готов съм. Моята професия изисква да съм готов. Готов съм със служебен кабинет. Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари.
  Този разговор между Борисов и Дончев ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго.
  30 юли 2020 г.

 5. 11
  Следствието срещу Каренин е неизбежно,няма как | нерегистриран
  22
  -10

  Каренин трябва незабавно да бъде , разследван и предаден на съд за нарушението на конституцията и действията срещу президента и въоръженото нахлуване в сградата ползувана от президента.

 6. 10
  | нерегистриран
  19
  -7

  Е точно пък Цеков ли намерихте за тълкувател!

 7. 8
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 6
  | нерегистриран
  9
  -5
  До коментар #5 от "доц. Келешев | нерегистриран":
  Възбуждане на наказателно преследване означава привличане на едно лице към наказателна отговорност по конкретна правна норма от НК. Няма какво да го усукват . Заглавието на материала е противоположност на смисъла на решението на КС. Следващия път извикайте някой друг "конституционалист" от ранга на Цеков, може някой студент или възпитаник на ЮЗУ.

  ама и ти си един дървен професор! Мандата изтича в началото на следващата година. Тогава какво става?

 9. 5
  доц. Келешев | нерегистриран
  39
  -3

  Възбуждане на наказателно преследване означава привличане на едно лице към наказателна отговорност по конкретна правна норма от НК. Няма какво да го усукват . Заглавието на материала е противоположност на смисъла на решението на КС. Следващия път извикайте някой друг "конституционалист" от ранга на Цеков, може някой студент или възпитаник на ЮЗУ.

 10. 4
  | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #3 от "RRR | нерегистриран":
  И знамето на частта в щаба беше пост 1.Сега даже не знаят що е то знаме.

  ти, Лалов знаеш що е това знаме, нали?

 11. 3
  RRR | нерегистриран
  11
  0

  И знамето на частта в щаба беше пост 1.Сега даже не знаят що е то знаме.

 12. 2
  КК | нерегистриран
  30
  -2

  Дежурните коментатори на Правен свят - каскетконституционалисти

 13. 1
  Неясно тълкуване | нерегистриран
  24
  -1

  Абе ще идат да го арестуват, ясна е тя.
  Дано този път гвардейците си свършат работа.
  Едно време мавзолеят беше пост номер 1 в Републиката, при опит за посегателство се стреляше без предупреждение. Дали и сега е така........?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.