Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР заради разпоредбите за охрана


Президентът Румен Радев наложи частично вето върху промените в Закона за МВР. 'В мотивите си той посочва, че не оспорва реформи, които целят подобряване ефективността на МВР. Несъгласието му е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана от Националната служба за охрана. Това, според него, ще доведе до неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс без гаранции за по-голяма сигурност.

Президентът посочва още, че законът прехвърля изцяло върху министъра на вътрешните работи преценката за условията, при които ще бъде осъществявана новата охранителна задача от МВР, което е в противоречие със Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност, посочва още Радев. Отсъства концепция за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, поради което възникват рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури.

Възраженията на президента са както към съдържанието, така и към начина на приемането на разпоредбите.

56 съдилища ползват активно изградените от Министерство на правосъдието системи за видеоконферентна връзка

Предишна новина

Тръмп забрани издаването на работни визи до края на 2020 г.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.