Президентът не хареса и поправката на поправката в ЗСВ за т.нар. „кариерни бонуси“ за кадровиците

Президентът не хареса и поправката на поправката в ЗСВ за т.нар. „кариерни бонуси“ за кадровиците
Румен Радев, президент, снимка:БГНЕС

Президентът Румен Радев не изневерява на вече установената от него традиция да изразява неодобрението си към работата на Народното събрание посредством налагането на вето на всяка промяна във всеки закон, приета от настоящите депутати.

Този път Румен Радев не одобри поправката на вече поправения Закон за съдебната власт (ЗСВ), която касае т.нар. „кариерни бонуси“ за бившите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и наложи n-тото си вето. Става дума за възможността бивш член на кадровия орган да се издига автоматично в йерархията без конкурс и директно да заема място в една степен по-горен орган на съдебната власт веднага след приключването на мандата си. В първоначалния вариант на ЗСВ това трябваше да става автоматично, а сега, след последните поправки – това следва да става по преценка на новия ВСС.

В мотивите си към ветото Радев посочва, че „депутатите променят за втори път през тази година чл.28 от ЗСВ, като запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след края на мандата им. През май т.г. пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт“.

Според държавния глава и новата редакция на чл.28 „продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията)“.

Още по темата

ВАП нареди проверка на всички външни осветителни тела в с. Миндя, след като дете бе ударено от ток, докато играе баскетбол

Предишна новина

Внушения, манипулации и политика – есенцията на едно отворено писмо на съдията Емил Дечев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    т.нар. „кариерни бонуси“ за бившите | нерегистриран
    0
    -3

    Всеки бивш президент на Република България има право на ... Закон за някои права на лицата, които са били президенти и урежда някои права на лице, което е било президент на Република България, след изтичане на мандата или след предсрочното прекратяване на пълномощията му по чл. 97, ал. 1, т. 1 или 2 от Конституцията на Република България.В сила от 01.07.2003 г.Обн. ДВ. бр.59 от 1 Юли 2003г., изм. ДВ. бр.95 от 24 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр.43 от 7 Юни 2016г.„продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията)“.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.