Проф. Пламен Киров:

Президентът няма основание да бави указа за назначаването на новия главен прокурор*

Президентът няма основание да бави указа за назначаването на новия главен прокурор*
Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, бивш конституционен съдия

Дни преди избора на новия главен прокурор на 24 октомври, президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) призова настоящия държавен глава Румен Радев да се възползва от конституционното си право и да отложи избора на нов главен прокурор. Повод за искането му е липсата на конкуренция за поста, тъй като Иван Гешев е единственият кандидат.
 
Какви са възможните ходове на Румен Радев в тази ситуация - разговор с бившия конституционен съдия и бивш юридически секретар на президента Първанов - преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров:
 
Как да тълкуваме, проф. Киров, призива на бившия държавен глава Росен Плевнелиев към президента Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор?
 
Този човек не престава да ни весели с коментарите и препоръките, които дава на различни институции. Може да му се отправи следния въпрос – когато той беше президент и назначаваше настоящия все още главен прокурор г-н Цацаров, защо не върна указа, а го подписа веднага?
 
Той коментира, че е изискал да има алтернативни кандидатури, обсъждани във Висшия съдебен съвет, но в края на краищата има една окончателна предложена кандидатура, одобрена от гилдиите.
 
Вероятно, заслепен от пристрастията си, Плавнелиев е забравил, че ВСС е разделен на две колегии, за да бъдат те независими при взимането на кадрови решения.
 
Плевнелиев не бива да забравя, че след назначаването на главния прокурор Сотир Цацаров Конституцията на Република България беше променена през 2015 година и ВСС се раздели на две колегии. Той е наясно с тези изменения, ако не са минали покрай ушите му - по-скоро покрай съзнанието му и той не знае, че Конституцията е променена. Самият факт, че имаме две отделни колегии, натоварени с кадруването, съответно в средите на съдиите и на прокурорите, означава, че двете колегии може да се обединят около една кандидатура, която да представят за обсъждане в пленарния състав на ВСС. И това най-вероятно за в бъдеще ще бъде практикувано, защото такава е логиката - професионалната общност на магистрати да не се меси при назначаването на прокурори, а прокурорската общност - при назначаването на съдии. Това ще провокира да се стигне до единомислие в съответните колегии, така че те да застават зад издигнатите кандидатури при обсъждането в пленарния състав на ВСС тогава, когато този пленарен състав взима решение да предложи на президента назначаването на висш магистрат - било председател на висшия касационен съд, било то председател на административен съд, било то главен прокурор.
 
Възможно ли е Плевнелиев да не е наясно с този механизъм или умишлено предлага на Радев да наруши конституционния ред?
 
Президентът Плевнелиев би трябвало да е запознат с този механизъм - затова съм учуден, как той просто ей така предлага на президента Радев да откаже издаването на указ! Освен това самият действащ президент показа, че е наясно с тази дълга и сложна процедура по издигането на кандидата за нов главен прокурор, която се развиваше повече от 4 месеца - внимателно подготвена от ВСС и с множество етапи.
 
Които се случваха публично, пред очите на цялото общество!
 
Да. И президентът е наясно с всеки детайл от тази процедура. Ако пленумът на ВСС предложи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, държавният глава вече е запознат с персоналните качества на този човек, с всички критики и добри думи, отправени към тази кандидатура - така че той би трябвало да е изградил свое отношение към тази кандидатура. Освен това президентът направи обстойни консултации с научни среди, с неправителствени организации, още преди да е стартирала самата процедура за номинация. Всичко, което се случи около тази номинация, беше извървяно стъпка по стъпка от ВСС и от самия президент. Всичко това предполага, че президентът има вече становище към кандидатурата, която ще бъде предложена на неговото внимание. Така че, президентът не може да бави този акт.
 
Противниците на избора на Иван Гешев настояват президентът да се възползва от възможността да бави указа, тъй като няма указан срок за неговото издаване. Това възможно ли е и колко време може да се бави този указ?
 
Може да бави, но с какво президентът ще обоснове своето забавяне – че не е наясно с кандидатурата или не е наясно с настроенията на обществото? Противниците ѝ показват нервност - след като дотук не успяха да предотвратят номинацията и процедурата, която се разви през ВСС, оттук-нататък протестите им ще бъдат не пред сградата на Съдебната палата или на ВСС, а ще се преместят пред фонтана на президентството. Евентуалното забавяне на указа ще даде възможност да се организира обществена съпротива за тази кандидатура, но това с нищо няма да промени нещата. Изборът ще бъде факт. 
 
Чувам в различни среди как се развиват сценарии с цел да се оказва натиск на президента. Какво може да се случи оттук-нататък?
 
Да, ще се правят опити да се въздейства върху президента като се упражни обществен натиск от протестърските среди, чиято основна цел се свежда до едно – борбата с главния прокурор, който и да е той. От край време те свеждат съдебната реформа до едно-единствено нещо – битка с главния прокурор. Но това си е техен проблем, вероятно са водени от някакви политически приоритети, които следват и които нямат нищо общо с обществените интереси. Президентът няма защо да бави указа. Той трябва да е наясно с предимствата и недостатъците на кандидатурата и ако приема предложението на ВСС, да издаде указ в рамките на седмица (Плевнелиев издаде указа за Цацаров в рамките на 24 часа - б.р. ). Да, има конституционно право да върне, но не може просто да върне, трябва да изрази мотиви. През 2017-а, когато Радев върна кандидатурата на съдия Георги Чолаков за председател на ВАС, той се мотивира чисто формално – ВСС предлага кандидатура в края на своя мандат, а президентът иска да чуе и мнението на новия състав на ВСС. Радев не изрази мотиви във връзка с професионалните качества на кандидата, възражението му бе относно субекта, правещ предложението. В момента няма такъв проблем. Аргументите могат да бъдат единствено спрямо личността на предложения кандидат. И с това президентът трябва да е наясно.
 
Критиците на избора отиват още по-далеч – те чертаят планове, че като не издаде Радев указ на Гешев, ще забави избора на новия главен прокурор и това може да бъде повод да внесе проект за промяна в конституцията.
 
Президентът има това правомощие, но ми се струва, че всичко излиза отвъд границите на здравия разум. Представете си промяна в Конституцията с оглед на една - единствена личност, това не е ли вече извън границите на здравия разум? "Иван Гешев да не бъде никога за главен прокурор" - това ли ще гласи текстът? Или президентът ще предложи нова процедура за издигане и номиниране на главен прокурор? Това ще е промяна на главата в Конституцията за съдебната власт, но това изисква свикване на Велико народно събрание. Това е вече абсурдно!
 
Защо е този неистов стремеж изборът На Иван Гешев да бъде блокиран?
 
Не знам, не го разбирам. Очевидно, действат на принципа на Катон Стари "Картаген трябва да бъде разрушен"!
 
Не е ли страх от възмездие?
 
Не бих казал. Избираме някакъв враг и започваме да плюем по него с всички сили, до изтощение. Това е контрапродуктивно за една демократична правова държава.
 
Но в последните 4 месеца бяхме свидетели на неистова площадна битка с този избор, на която за съжаление бившия държавен глава приглася! 
 
Мисля, че при така възприетата процедура и други кандидати да бяха номинирани и към тях можеше да се подходи с ярост, злоба и непрестанни атаки. Тази игра може да се приложи спрямо различни кандидати от различни страни, но с еднакъв успех. Така че накрая да се окаже, че в съдебната власт – било в средите на съдиите или на прокурорите - никой да не иска неговата кандидатура да бъде номинирана и да участва в такава процедура. В състояние сме и да стигнем дотам, за съжаление.
 
Това е много страшно, защото означава, че сме подвластни на унищожителния синдром. Очаквате ли обществени размествания на пластовете след избора на Иван Гешев?
 
Нека той стане факт, ще изчакаме решението на ВСС. Не очаквам обществени катаклизми, Прокуратурата ще продължи да действа. Ние сведохме Прокуратурата до фигурата на главния прокурор, което също е погрешно. В Прокуратурата работят много хора и по-голямата част, доколкото имам поглед, съвестно си изпълняват функциите.
 
Ще остане една "креслива" група, която ще се мести от едно място на друго в София, следвайки някакви свои, лични интереси, така ли?
 
Да, така ми се струва. Тази група иска да има враг, с когото да води борба "на живот и смърт", това е!
 
 

Запорираха 134 млн. лв. на Миню Стайков и 9 от приближените му

Предишна новина

Нарушител с тротинетка пострада на столичен булевард

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Този професор кърти мивки | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #6 от "Стига бе | нерегистриран":
  И какви са основанията президента да препъне Гешев-никакви. Какво според вас може да се случи-най много да върне избора веднъж-и с какви мотиви ще го направи? Копърков да си прочете конституцията-та да види къде пише че при повторно предложение президента може да не подпише указ. Изборът до момента върви изцяло по правилата, тия същите правила дето ги измислиха хората, които сега скачат срещу тях. Къде са тия широки слоеве от обществото, нещо не се виждат. И да ви поясня-излезте от жълтите павета и вижте страната-хората не се вълнуват как ще се казва главния прокурор, а как живеят. Да, кандидата не излиза от академичните среди като Филчев и Велчев, не е бил председател на окръжен съд като Цацаров, но какво от това. Ама бил завършил Симеоново-и какво, ако беше завършил в Софийския университет щяхте да млъкнете ли. Само да обобщя-предполагам че ако Гешев види че му се е развил болт на джантата-ще си го завие сам, а няма да прави от това медийна сензация. А относно мястото на прокуратурата-изваждането и от съдебната власт ще е възможно най голямата грешка, която можем да си представим. В сегашната процедура-министъра на правосъдието не номинира кандидат и се обоснова защо. Интересно ако главния прокурор се назначава от правителството-тогава каква песен щяхте да пеете.  Професоре, не трябва ли указът да е написан предварително, още преди гласуването ?

 2. 7
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 6
  Стига бе | нерегистриран
  7
  -5
  До коментар #5 от "ВКС | нерегистриран":
  Професоре,знаеш кого обслужваш...Има десетки основания Президента да препъне Гешев.Недейте повтаряте като папагали....протестъри та протестъри.Много широки слоеве от обществото за против Гешев.Това ,че излизат само няколко хиляди на протест,не значи ,че само тези хора са срешу Гешев.Да се надяваме, че Радев няма да подпише указа за Гешев....

  И какви са основанията президента да препъне Гешев-никакви. Какво според вас може да се случи-най много да върне избора веднъж-и с какви мотиви ще го направи? Копърков да си прочете конституцията-та да види къде пише че при повторно предложение президента може да не подпише указ. Изборът до момента върви изцяло по правилата, тия същите правила дето ги измислиха хората, които сега скачат срещу тях. Къде са тия широки слоеве от обществото, нещо не се виждат. И да ви поясня-излезте от жълтите павета и вижте страната-хората не се вълнуват как ще се казва главния прокурор, а как живеят. Да, кандидата не излиза от академичните среди като Филчев и Велчев, не е бил председател на окръжен съд като Цацаров, но какво от това. Ама бил завършил Симеоново-и какво, ако беше завършил в Софийския университет щяхте да млъкнете ли. Само да обобщя-предполагам че ако Гешев види че му се е развил болт на джантата-ще си го завие сам, а няма да прави от това медийна сензация. А относно мястото на прокуратурата-изваждането и от съдебната власт ще е възможно най голямата грешка, която можем да си представим. В сегашната процедура-министъра на правосъдието не номинира кандидат и се обоснова защо. Интересно ако главния прокурор се назначава от правителството-тогава каква песен щяхте да пеете.

 4. 5
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 4
  Експерт | нерегистриран
  11
  -8

  Предлага те ДъПъСъ за член на КЗК и ставаш дежурен в Канал 3, Епицентър, "Правен" свят

 6. 3
  | нерегистриран
  7
  -2

  Иван Гешев ще бъде избран. Ясно е!

 7. 2
  ла фамилия | нерегистриран
  14
  -11

  Кирови баща и син да не са ваши дежурни коментатори?

 8. 1
  Копърков | нерегистриран
  14
  -14

  Още СК на ВСС следва да бойкотира и да не участва в този предизвестен избор, тъй като ПК на ВСС я поставя в позицията на статист, който следва да утвърди избран незнайно къде и по какви критерии кандидат. Принципно прокурорите по никакъв начин не следва да участват в управлението на съдилищата, както и обратното. Започната реформа следва да завърши, като прокуратурата се извади от съдебната власт. Така че конституционна криза, която да доведе до промяната на КРБ, може да се предизвика още от СК на ВСС /те няма да посмеят да го направят/ или от президента, който просто може един път да върне процедурата, а след това никога да не подпише указа за назначаване на избрания от Пленума на ВСС, предвид нейната непрозрачност. Не следва да се забравя, че има и политически сили, които правят заявки в такъв смисъл и при една друга конфигурация в парламента може да се реши да се свика ВНС, за да се направи промяната. Тогава вече предложенията за главен прокурор ще могат да се правят от различни групи народни представители, качествата на кандидатите ще се обсъждат публично, ще може да се осъществява парламентарен контрол върху дейността му и предсрочно да му се прекратява мандатът.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.