Президентът: Обществото не трябва да има съмнение за прозрачността и честността на изборите

Президентът: Обществото не трябва да има съмнение за прозрачността и честността на изборите
Президентът Румен Радев прие новото ръководство на ЦИК, снимка: Пресслужбата на държавния глава

"За мен е удоволствие да ви приветствам с избирането ви на високоотговорните длъжности в Централната избирателна комисия (ЦИК). Всички знаем, че провеждането на свободни, честни и прозрачни избори е едно от най-големите завоевания на демокрацията", заяви президентът Румен Радев по време на срещата на "Дондуков" 2, на която прие новото ръководство на ЦИК.

"Тези завоевания трябва да се отстояват с всеки избор. Провеждането на избори е задача на цялото общество, но за организацията, провеждането им, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право, нашето общество ще разчита изключително на вашите усилия и висок професионализъм. Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент", обърна се Радев към ръководството на ЦИК и открои като основен приоритет именно добрата организация на изборите.

"Знаем много добре, че времето ви до изборите за Европейски парламент е изключително ограничено, но в тази връзка съм поканил Ивилина Алексиева (досегашният председател на ЦИК), приемствеността е ключов фактор за успешната работа на комисията. Днешната среща е важна, тя е свързана с очакванията на цялото общество за прозрачни, честни, добре организирани избори", добави Радев.

По време на срещата президентът обяви, че след Европейски избори 2019 отново ще покани ръководството на ЦИК, заедно с това на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), за да обсъдят въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

"Искам да чуя вашите виждания за намаляване броя на недействителните бюлетини, които са проблем за българските избори. За намаляване на възможностите за манипулиране на резултатите. Да чуем готовността на какъв етап е хронограмата за изборите за Европейски парламент. Много важен етап е въвеждането на машинното гласуване в обема, указан в новия Изборен кодекс. Надявам се най-сетне той да бъде факт. Знам, че това затруднява вашата дейност, но там нещата трябва да се спазват. Трябва да има 3000 машини. Искам да чуя вашите виждания за критериите, по които тези машини ще се разпределят в секционните избирателни комисии, както и вашите виждания за защитата на машинното гласуване – софтуерна, физическа и хардуерна. Много е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот. След тези избори за европарламент смятам да ви поканя отново заедно с представители на Агенцията за електронно управление, за да видим следващата стъпка за разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване, което чакат милиони българи не само зад граница, но и в България", обърна се Радев към ръководителите на ЦИК.

Прокуратурата и КПКОНПИ започнаха проверки за апартаментите на управляващите

Предишна новина

Новите предизвикателства пред арбитража обсъдиха адвокатурата и БТПП

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.