Президентът подписа указ за утвърждаването на новия главен прокурор

Президентът подписа указ за утвърждаването на новия главен прокурор
Президентът Румен Радев подписа указ за утвърждаването на избора на Иван Гешев за главен прокурор

След кратка среща с Иван Гешев, президентът Румен Радев подписа указа за утвърждаването на новия главен прокурор.
 
Държавният глава направи специално изявление, в което даде да се разбере, че не е удовлетворен от начина, по който Висшият съдебен съвет (ВСС) на два пъти с по 20 гласа "за" и по четири гласа "против" избра Гешев за следващия обвинител №1. "В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее", поясни Радев.
 
Държавният глава даде да се разбере още, че е отхвърлил опитите за натиск, които свързани с подсъдими лица, прилагаха през последния месец, с очакването, че Радев ще откаже да спази Конституцията, няма да подпише указ за назначаването на Гешев и ще се обърне с питане до Конституционния съд (КС), което да попречи на успешното приключване на процедурата по избор на следващия главен обвинител и до стартирането на нова. "Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", коментира Радев.
 
Президентът обясни и какви са очакванията му от Иван Гешев след встъпването му в длъжност като главен прокурор за следващите седем години. "Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост", категоричен бе Радев.
 
Президентът изрази мнение, че българската прокуратура е недостатъчно реформирана, а отчетността на главния прокурор на практика не съществува. Това са само част от мотивите, с които Радев обяви, че стартира широк дебат за промяна на Конституцията, включващ и въпроса за мястото на държавното обвинение в съдебната система и взаимодействието й с другите институции. "В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", посочи още Радев. "От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда", каза още държавният глава в специалното си изявление.
 
Мандатът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров приключва на 10 януари 2020 година. С оглед издигнатата от управляващото мнозинство кандидатура на Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), не е изключено смяната на върха на държавното обвинение да се случи и преди края на годината.
 

Иван Гешев: Ще развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна личност

 

"Ще направя всичко възможно да оправдая очакванията", коментира пред журналисти Иван Гешев след като президентът подписа указ за неговото назначаване на поста. "Моето мнение, е че прокуратурата трябва да остане като част от съдебната власт", посочи още новият главен прокурор.

 

„Ще развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна личност“, допълни Иван Гешев, като сподели мнението, че прокуратурата трябва да е по-активна, каквито са очакванията на българските граждани.

 

Гешев също добави, че главният прокурор не може да е пощенска кутия, която да получава сигнали от всички политици, тъй като единственото, което може да направи е да ги прати на конкретните прокуратури.

 

"Това, което коментирах с президента Радев е същото, което той изложи в обръщението си. Президентът ме уведоми, че ще иска промени в Конституцията. Не знам какво е мнението на президента за мястото на прокуратурата, но моето мнение е, че трябва да остане част от съдебната власт, което е и мнението на голяма част от прокурори, следователи и съдебни служители. Не съм чул какво точно смята президентът да се промени, а че ще има широк дебат“, каза новият главен прокурор и допълни, че прокуратурата не е причина за всички проблеми в тази държава, както се опитва да внуши един политико-олигархичен кръг. "Именно според този кръг прокуратурата е виновна за всички проблеми в държавата и отрича, че има проблеми, които следват да бъдат изчистени. Разделителната линия е дали спазваш закона. Явно предвид реакцията, която беше спрямо процедурата за избор, е реакция на притеснение. Трябва да се притесняват всички хора, които не спазват закона", категоричен бе Иван Гешев.

 

"Тази идеологическа основа е, че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава. Това не е вярно и не означава, че прокуратурата няма определени проблеми, които следва да бъдат решени. Но да се фиксираш и да изградиш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар че някои постигат чист личен и политически интерес", допълни той.

 

„Не смятам, че съм работил селективно по делото КТБ. Не само аз, но и екипът от прокурори, съдебни служители и следователи. Това ще стане явно от самото съдебно производство, което е пред нас. Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки. Включително политическа, геологическа и всякакви други. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правовите, извън закона", коментира Гешев на журналистически въпрос. Той подчерта още, че прокуратурата се отчита достатъчно.

Още по темата

Съдийската колегия не одобри кандидата за председател на ОС-Търговище

Предишна новина

Съдийската колегия подкрепи оставането на заповедните дела в съда

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  Отворени врати | нерегистриран
  0
  0

  В момента и в слеващите седем години, най - актуалното еротично бельо е и ще бъде червен плащ. Оргиите се очакват в съдилищата при отворени врати! заповядайте! Актьорите вече си имат Ге...шеф....упс..........в. Актовете ще се записват от секрет.....арки..........

 2. 6
  Абсурд | нерегистриран
  0
  -1

  Седем години абсурд стигат, ще се скандира в края на мандата, на ман дата.....

 3. 5
  Слава на прокуратурата, Слава на нашите генерали,тежко нам ! | нерегистриран
  6
  -3

  Прокурори и генерали,другари и господари,заедно в единен строй,партия велика ги води към тяхния победен бой.Тежко и горко на правонямащите,които дръзнат да не се подчинят на всепобеждаващата желязна фаланга и нейните ценности. Въведени от строгата но справедлива прокурорска стража в обезчестения храм на Темида,там всеки уловен хомо еректикус -нарушител на закона ,ще получи справедлива присъда.  «

  1

  2 » 4. 4
  ГейШеф | нерегистриран
  6
  -7

  С нов главен прокурор, ПРБ тръгва по нов път... към МВР. Честито на печелившите!

 5. 3
  боец | нерегистриран
  8
  -5

  Къде е Прокопиев? Къде е разградската десница? Къде е Ристю Конституцията?

 6. 2
  Защо? | нерегистриран
  12
  -7

  Защооо няма радоост?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.