Президентът поиска решителни мерки срещу корупцията

Президентът поиска решителни мерки срещу корупцията
Румен Радев, президент

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента без заключителен документ. "Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя (борбата с нея-бел.ред.) и предложенията за решение", бяха първите думи на президента Румен Радев след втория КСНС, който се посвещава на борбата с корупцията. 
 
Решенията, които е предложил Румен Радев, са: "Първо, Народното събрание да разгледа и приеме нов Закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде Временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. На следващо  място, оправомощените органи да извършват в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица на висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. И последно, изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупция".
 
Само от БСП са одобрили предложената от президента декларация и затова няма заключителен документ от заседанието, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, обясни, че докладът на президента е пратен в последния момент. Част от текстовете са покривали приети  до момента решения. Дариткова отрече управляващите да са бламирали държавния глава.
 
"Призовавам за енергични и безкомпромисни действия на институциите. На безочието на определени политици и ширещата се безнаказаност трябва да се сложи край", категоричен бе държавният глава. "Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата демонстрират лукс. И то на фона на обидно ниските пенсии", посочи още Радев. Той повтори, че има криза на доверието. И предупреди, че ако тя се задълбочи, ще доведе до загуба на легитимност.
 
"Нямаме време, трябва да се вземат последователни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност", подчерта в изявлението си Румен Радев.
 

 

Борисов за КСНС: Кучето е заровено в желанието на президента да назначава шефа на КПКОНПИ
 
Премиерът Бойко Борисов обяви, че е за създаване на парламентарна анкетна комисия за скандала "Апартаментгейт", и допусна, че може да се стигне до още една министерска оставка. 
 
Борисов, цитиран от БНР, коментира приключилия Консултативен съвет в специално изявление от Министерския съвет: "Не очаквах такова поведение! Най-добронамерено отидохме да участваме на КСНС, защото темата „борба с корупцията“ я има и в Съединените щати, и в Европа, и във всяка държава, включително и в България. Чух преразкази, които не съответстват на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, най-вероятно писано от уважавания господин Иво Христов, беше просто един предизборен подарък за г-жа Нинова. Нито един от тези, които се изказваха, не си спомням да е одобрил това, което пишеше там като констатации, а и те не отговаряха на истината". 
 
"Обаче къде всъщност е заровено кучето, както казват – да има нов закон за КОНПИ и шефът да се назначава от президента! Горе-долу, като чух и видях какъв предизборен подарък искаха да им направят, и като ги гледах как се споглеждат Корнелия Нинова и Иво Христов, ми стана ясно кой ги е писал всичките тези работи", посочи още Борисов.
 
"Още с влизането си г-жа Нинова заяви, че се крадели по 10 млрд. лева на година. Попитах я откъде я взе тази цифра. Tя заяви, че „някъде в Европа се говори”, обясни ситуацията премиерът.
 
Борисов допълни, че се е съгласил с Радев да има специална комисия в НС заради имотните скандали: Президентът зададе въпрос „Защо направихте комисия толкова бързо за Грипен-ите в парламента? Казах: „Прав си“ и веднага възложих на депутатите от ГЕРБ да направят анкетни комисии и всички, замесени в тези скандали, да отидат и да си доказват и в парламента, паралелно с проверката на Прокуратура, на НАП, на ДАНС и всички институции. Аз бях първият дори, който призова да си дадат оставките".
 
Борисов подчерта, че никоя друга партия не е уволнявала свои депутати, министри или зам.-министри заради корупционни скандали: "Колегите от БСП в такава ситуация казват: "Когато се произнесат институциите, тогава ще взимаме решение". 

Още по темата

Членове на ВСС се запознаха с новия отговорник по Механизма за сътрудничество и оценка за България

Предишна новина

Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв.*

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  3
  -7

  Не те ли е срам, бе РАдев - точно ти да говориш за корупция като получи земята на целия старозагорски окръг срещу лобирането си за "ГРИПЕН"-а?

  А за скритите ти дялови участия в цели три здравни заведения в столицата кога ще разкажеш, а?

  Не се наяде, ей, червена мижитурко!

 2. 3
  | нерегистриран
  9
  0

  Разковничето е в "цял живот на държ.работа ,а демонстрираш лукс"!

 3. 1
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.