Президентът сезира КС за Закона за държавната собственост

Президентът сезира КС за Закона за държавната собственост
Румен Радев

След като Народното събрание преодоля ветото на президента относно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност на част от разпоредбите му, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби. Според Радев, с измененията в закона не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. "Не на последно място, е съмнително дали тази промяна действително ще доведе до ускоряване изграждането на магистрали, пристанища, газопроводи и други национални обекти, тъй като изискването за обезщетяване с равностоен имот може да се окаже по-трудно, отколкото паричното обезщетяване. Разпоредбата изисква продължителен процес на доказване, че едни и същи имоти принадлежат на едни и същи собственици или съсобственици. Така се създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен. Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен", смята президентът и уточнява, че и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти.

Новият председател на Районен съд – Велики Преслав встъпи в длъжност

Предишна новина

На 14 юни гледат делото по искането на главния прокурор за преразглеждане на присъдите за смъртта на Чората

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.