Президентът: Случаят с убийството на Виктория Маринова е разкрил огромния дефицит на доверие към институциите


Президентът Румен Радев коментира, че случаят с убийството на Виктория Маринова е разкрил огромния дефицит на доверие към институциите. Според държавния глава е важно да има дебат по обществено значимите теми. Внасянето на един вот на недоверие в парламента не винаги означава, че той има за основна цел сваляне на правителството, коментира Румен Радев по повод готвения от БСП вот за здравната реформа. Президентът се включи в тържествата по повод отбелязването на 150 години от обявяването на Троян за град.

Румен Радев, президент: Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Затова аз очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността.

Румен Радев не пропусна и темата с изваждането строителната компания "Джи Пи Груп" от проектите с европейско и държавно финансиране. Той заяви, че съществува огромен проблем, защото от една страна са високите цени, от друга, безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София.

Румен Радев, президент: За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки и то при сключени вече договори. Такъв тип подход поражда и много други въпроси. Къде са държавните и обществените институции, къде е съдебната система.

Президентът отново призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено.

Румен Радев, президент: Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят. 

Държавният глава смята, че общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността, които продължават да раждат разединението, корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще. Румен Радев коментира, че здравеопазването ни е с тежка диагноза и фокусът на здравната реформа трябва да бъде върху пациента.

Патолози на бунт, отказват експертизи на МВР

Предишна новина

Хилъри Клинтън: Извънбрачната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински не беше злоупотреба с власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.