При катастрофата в Смоленск имало външни лица в пилотската кабина


Пилотите на самолета на полския президент Лех Качински, който се разби през 2010 г. край Смоленск в Русия, са били подложени на натиск да се приземят, въпреки гъстата мъгла, от високопоставени чиновници, които присъствали в пилотската кабина.

Това разкрива стенограма на звукозаписа от една от черните кутии, разшифрован отново от експерти, за която съобщи полското радио RMF FM.

Според стенограмата

командващият ВВС генерал Анджей Блашик, който пътувал в самолета като пътник, е бил в пилотската кабина през последните минути на полета

до самия трагичен край. "Трябва докрай да се опитваме да го направим (да кацнем)", казва той шест минути преди удара в земята, повтаряйки фраза, произнесена 10 минути преди това от шефа на протокола на външното министерство, който също се намирал в пилотската кабина.

"Давай, има достатъчно място!", казал генерал Блашик на пилота на 300 м от земята.

През последните минути от полета

пилотите напразно се опитвали да накарат лицата, които не са членове на екипажа, да излязат от кабината или да запазят тишина.

Записът сочи, че членовете на екипажа са били разтревожени от съобщенията за гъста мъгла на летището, където щели да кацат, и обсъждали да се върнат обратно, но били подложени на натиск да продължат, за да не отлага президентът ангажимента си.

Разговорите намекват още, че

лица в кабината или около нея са пиели бира,

макар да няма данни самите пилоти да са консумирали алкохол.

Според записа лице в кабината или непосредствена близост пита някого: "Какво е това?", а другият отговаря: "Бира, а ти не пиеш ли?". Две минути след това стюардеса пита някого в кабината или наблизо: "Ще пиете ли?", а лицето отговаря: "Ъ, да!".

Според радиото записът е от записващо устройство от пилотската кабина, извадено от отломките скоро след катастрофата, предаде Ройтерс. През февруари миналата година полските следователи използвали нови техники, за да разшифроват части от записа, предоставен им от руските власти, който бил с толкова лошо качество, че дотогава бил неразбираем.

В комюнике днес военната прокуратура, отговаряща за разследването,

потвърди съществуването на нова експертиза на звукозаписа, "съдържаща 40% дешифриран запис повече" от предишната експертиза,

извършена от полицейска лаборатория. Тя обаче нарече разкритията на радиото неточни и предупреди да не се интерпретират извън контекста на останалите елементи от разследването, и че изтичането на вътрешна информация може да навлече наказание до две години затвор, допълва АФП.

При катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински, съпругата му и още 94 души на борда, сред които високопоставени полски политици и военни. Полската делегация пътуваше за церемония в Катин, близо до Смоленск, по повод 70-годишнината от избиването на хиляди полски военнопленници от съветската тайна полиция през Втората световна война.

Миналата седмица военната прокуратура потвърди, че според нейното становище пилотите са главните виновници за катастрофата, макар че обвини и двама руски авиодиспечери, които допринесли за нея.

Прокурорите представиха експертен доклад, който потвърждава грешките, извършени от пилотите, но отново изключва друга причина за катастрофата, освен "удар със земята".

Плашат със съд плагиата Антонио

Предишна новина

15 полицаи убити наведнъж при пътна засада в Мексико

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.