При отмяна на полет авиокомпанията дължи на пътника и комисионните, заплатени на посредник

При отмяна на полет авиокомпанията дължи на пътника и комисионните, заплатени на посредник

При отмяна на полет авиокомпанията трябва да възстанови и комисионите, събрани от посредниците при закупуването на билета, доколкото е знаела за тях, такова тълкуване на преюдициално запитване дава Съдът на Европейския съюз.

Казусът

Г-н Harms закупува на интернет страницата opodo.de билети за себе си и своето семейство  за полет на Vueling Airlines от Хамбург (Германия) до Фаро (Португалия). Тъй като полетът е отменен, семейство Harms иска от Vueling Airlines да му възстанови 1 108,88 EUR — цената, която е платило на Opodo при закупуването на билетите. Vueling Airlines се съгласява да възстанови сумата, която е получило от Opodo, а именно 1 031,88 EUR. То обаче отказва да възстанови и останалите 77 EUR, които Opodo е събрало като комисиона.

Сезираният със спора Amtsgericht Hamburg (Районен съд Хамбург, Германия) иска Съдът да тълкува в този контекст регламента за правата на пътниците във въздушния транспорт. Amtsgericht Hamburg иска да установи дали цената на билета, която следва да се вземе предвид, за да се определи подлежащата на възстановяване сума, дължима от въздушния превозвач на пътник при отмяна на полет, включва разликата между платената от пътника сума и сумата, получена от въздушния превозвач, която разлика съответства на комисиона, събирана от лице, действащо като посредник между двете лица.

Решението

В своето постановено днес решение Съдът отговаря положително на този въпрос, освен ако посочената комисиона е определена без знанието на въздушния превозвач, като това обстоятелство следва да се провери от националната юрисдикция.

Това тълкуване на регламента е в съответствие с неговите цели, а именно да се гарантира високо равнище на защита на пътниците, като се осигури баланс на техните интереси и на интересите на въздушните превозвачи, уточняват от Съда на ЕС.

Още по темата

Арестуваха черногорски мафиот с фалшив български паспорт в Турция

Предишна новина

Нови трима задържани по делото срещу Арабаджиеви

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.