Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд:

При поискани десет щата за съдии, ВСС отпусна два

При поискани десет щата за съдии, ВСС отпусна два
Съдия Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд, снимка: БГНЕС

Съдия Ушев, преди дни замeстник-главният прокурор Иван Гешев за пореден път алармира за един сериозен проблем, за който и Вие от вече близо година сигнализирате Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет - спешната нужда от кадрово и материално обезпечаване на органите на специализираното правосъдие. Какво се промени за тази година?

На последното си заседание ВСС отпусна на Специализирания наказателен съд две щатни бройки за съдии, при поискани десет щата за магистрати и пет за съдебни помощници. Отпуснатите две бройки по никакъв начин не могат да решат кадровия проблем на СНС. В момента по щат там работят 19 съдии, като след моето преместване, щатът за председател е свободен. Конкурсът за нов председател ще продължи, може би, година. Има и един човек в продължителен отпуск по болест. Така че, новите две бройки просто ще заместят липсващите. Сградният проблем също не е решен и става все по-остър с всеки изминал месец.

Да не забравяме, че допреди година делата в Специализирания наказателен съд се съхраняваха из коридорите на сградата, заседания се отлагаха заради липсата на зали. Намерихте ли място за папките с доказателства и обвинителните актове на подсъдимите и решен ли е проблемът със заседателните зали?

​Залите са четири за СНС и една за АСНС. Крайно недостатъчни са и не са пригодени за разглеждане на дела с много подсъдими. А делата в коридорите са повече, вече едва се разминаваме. Трябва да е ясно на обществото, че при това състояние на нещата, все по-често ще се налага разглеждането на делата да се отлага, поради липса на съдебни зали, въпреки че съдиите заседават почти денонощно.

Има ли наистина опасност специализираното правосъдие да блокира до края на годината?

Като председател на АСНС аз не искам да отправям негативни послания, но съм длъжен да алармирам за проблемите. Ние, магистратите от специализираните институции, даваме и ще продължаваме да даваме всичко от себе си за успешното развитие на този проект. Но сме поставени в изключително трудно положение, с което явно ще трябва да се примирим. Все пак кадровият орган на съдебната власт е преценил, че 20 съдии и четири зали са достатъчни за разглеждане на всички дела, които са ни подсъдни. Е, добре – приемаме го. Но тогава трябва много ясно да се посочи кой ще понесе отговорността от евентуалните негативни за България последици от това решение. А сред вероятните такива са забавяне на процесите срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

А именно това са процесите, които се следят от Европейската комисия и са сред факторите, решаващи за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

Точно така. В Доклада на ЕК, мисля че беше в този, който излезе в началото на 2017 г., беше изрично посочено, че преместването на подсъдността на делата за корупция по високите етажи на властта не трябва да бъде за сметка на постигнатата бързина на процесите срещу организираната престъпност в България, като за целта СНС трябва да бъде адекватно материално и кадрово обезпечен. А това е задължение на ВСС, което до настоящия момент не е изпълнено. И това няма да остане скрито от европейските наблюдатели. Но жалкото е, че последствията ще рефлектират най-вече върху българските граждани, защото корупцията и организираната престъпност са сред най-големите бичове за обществото ни. 

На едно от последните Ви изслушвания пред ВСС относно проблемите на специализираното правосъдие, Вие предложихте поне временно да се осигури допълнителна сграда или помещения, където магистратите да заседават. Има ли алтернатива за временно преместване?

Единственото реалистично и бързо решение на този проблем, според мен, е преместването на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) в друга сграда. Това трябва да се случи възможно най-скоро, защото имаме спешна нужда от съдебни зали, деловодства и кабинети, а приспособяването на освободените помещения в такива също ще отнеме време.

Увеличиха ли се дeлата в СНС и АСНС от ноември 2017 г. насам? Може ли да направите съпоставка с работата на специализираните органи преди влизането в сила на промените в НПК?

Делата и в двете съдилища през тази година са повече в сравнение с миналата. Но дори за 2017 г., според статистиката на ВСС, СНС е най-натовареният съд в България на окръжно ниво. И тук не става въпрос само за брой на разглежданите дела, а и за тяхната сложност и тежест. 

Проблемите изглеждат толкова много, а кадровиците сякаш не са толкова благосклонни към Вас за разрешаването им?

Сега е така, но утре не се знае. Нещата не приключват до тук.

Но на последното заседание на Пленума на ВСС стана ясно, че ви се отказват дори средства за закупуване и монтиране на пилон в двора на СНС, на който да се постави българският трибагреник. Как се съотнася това, според Вас, с похарчените над 1 000 000 лева за нови автомобили за ВСС, оборудвани с всички екстри?

Аз разбирам, че е важно членовете на ВСС да ползват нови автомобили, оборудвани с всички възможни екстри, но според мен не по-малко важно е в двора на всяка съдебна палата, все по-високо и все по-гордо да се развява българският национален флаг.

Още по темата

Правна помощ по телефона за 10 социално слаби дневно

Предишна новина

Председателят на ВКС на политическата сцена

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    заинтересуван | нерегистриран
    0
    0

    А ще назначавате ли все още пенсионери-бивши военни, милиционери?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.