Без онлайн излъчване: Калпакчиев и Весислава Иванова извадиха от ареста руснак, подсъдим за пране на 1,6 млрд. лв. заради договор за наем отпреди 1 седмица

Без онлайн излъчване: Калпакчиев и Весислава Иванова извадиха от ареста руснак, подсъдим за пране на 1,6 млрд. лв. заради договор за наем отпреди 1 седмица
Елизабет Елена вон Месинг и сънародникът й Дмитрий Абрамкин, снимка:БГНЕС, архив

Ново скандално определение произведе съставът на председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Софийския апелативен съд (САС) Калин Калпакчиев. Този път става дума за делото за пране на 1,6 млрд. лв. от страна на руснаците Елизабет Елена вон Месинг и на сънародникът й Дмитрий Абрамкин, който бе освободен от ареста, тъй като имал договор за наем, сключен преди 1 седмица.

Както е добре известно, сагата по делото на двамата чужденци датира още от 2012 година, когато процесът започва на първа инстанция. През 2017 година Месинг и Абрамкин получиха присъда от 10 години затвор за пране на пари в особено големи размери, която след това бе потвърдена от Софийския апелативен съд (САС). Всъщност, изпраната сумата от 1,6 млрд. лв. е най-голямата в историята на България до момента. Делото срещу двамата руснаци достига до ВКС 3 години по-късно, когато върховните съдии върнаха делото на втората инстанция заради неясноти в присъдата. Според обвинението по сметката на фирма, собственост на Елизабет вон Месинг, са идвали пари от Русия и с фалшиви документи са били превеждани в чужбина. Първоначално рускинята е призната за виновна в това, че е получила повече от два пъти валута за общо 1 590 378 418,08 лв., наредени от сметки на руски юридически лица. Второто обвинение срещу нея е, че в съучастие с Абрамкин тя е нареждала преводи на по-голяма част от парите чрез документи с невярно съдържание. През 2018 година Елизабет вон Месинг е обявена за издирване, след като при произнасянето на присъдата от въззивният съд, тя е освободена от ареста срещу парична гаранция от 5 000 лв. под предлога – „тежко заболяване“ – и е свалена забраната й да напуска страната. В резултат на последното Месинг бяга от българското правосъдие при това с документ от медицинско лице, за което впоследствие се доказва, че е починало месеци по-рано.

След като ВКС връща на втората инстанция делото през април 2020 година, сега то вече е почти пред своя втори старт в САС, който предстои да се състои на 2 юли. Междувременно обаче подсъдимият, заедно с Месинг, Дмитрий Абрамкин прави поредица от опити да напусне ареста, в който се намира още от произнасянето на 10-годишната му присъда преди около година и половина.

На 28 май т.г. съставът на САС с председател Калин Калпакчиев, докладчик – Весислава Иванова и член Иванка Шкодрова, отказва да освободи руснака под домашен арест с мотива, че няма сключен договор за наем или жилище, на който адрес да изтърпява мярката си. Седмица и половина по-късно, Абрамкин се оказва със сключен  договор за наем и нова молба до Калпакчиев, Иванова и Шкодрова да бъде освободен от ареста.

А заседанието по делото, което се проведе на 11 юни, още от самото начало започна любопитно, поради факта, че съдиите Калпакчиев, Иванова и Шкодрова решиха да не допуснат онлайн излъчването за медиите, каквато практика има в по-голямата част от столичните съдилища по делата с медиен интерес в условията на пандемия. С това, единствената опция за наблюдаване на производството бе присъствието на публика в зала, което обаче е допустимо само и единствено след изрична заявка от предходния ден. Веднага след като бе решено заседанието да бъде скрито от масовата публика, съставът на САС изслуша доводите на адвоката на Абрамкин и на прокуратурата, която от своя страна ясно припомни на съдиите, че в процеса по същество има и друг подсъдим, който към момента се укрива от българското правосъдие именно, защото е бил пуснат от ареста.

След 10-минутно съвещание, съдиите Калпакчиев, Иванова и Шкодрова отново се върнаха в залата, за да обявят, че Абрамкин излиза от ареста. Скандалното в случая е, че единственият мотив на състава да му подари олекотяване на мярката бе сключеният преди 1 седмица договор за наем от страна на подсъдимия, който дори не е влизал в жилището, на чийто адрес се предполага, че ще търпи домашния си арест. Нещо повече – тримата съдии бяха категорични, че има реална опасност той да се укрие, но въпреки това го освободиха, тъй като срокът на задържането му вече се явявал неразумен.

„На първо място, съдът счита, че обективното предположение, че подсъдимият е извършил престъплението, в което е обвинен, се извежда с голяма сила от осъдителния съдебен акт на първоинстанционния съд. На второ място, съдът не намира, че е налице втората предпоставка за задържането на обвиняемия, а именно – опасността от извършване на престъпление. Има обаче опасност той да се укрие, макар че тя е с намалял интензитет. Съдът споделя доводите на защитата, че рискът от укриване е намалял заради дългото му задържане в условията на арест. В случая, съставът счита, че опасността от бягство намалява с времето, прекарано в ареста. Рискът от укриване е с намалял интензитет и защото за подсъдимия остава надеждата, че времето прекарано в ареста ще бъде приспаднато от евентуална окончателна осъдителна присъда“, посочиха в определението си съдиите Калпакчиев, Иванова и Шкодрова, подчертавайки изрично, че Абрамкин нямал нищо общо с другата подсъдима в процеса, която се укрива от българското правосъдие близо 2 години, както и че той не бил отговорен за нейните действия.

Предстои да стане ясно дали на 2 юли, когато процесът ще стартира за втори път пред въззивния съд по същество, подсъдимият за изпиране на 1,6 млрд. лв. все още ще се намира в пределите на България или ще се присъедини към сънародничката си Елизабет Елена вон Месинг.

Още по темата

Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети избра своя нов президент

Предишна новина

ЛиЛана с ново обвинение за декларации с неверни данни, АСНС я върна в ареста

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Развала | нерегистриран
  0
  0

  После как да обясниш на обикновения човек, че това не е едно корумпирано решение.

 2. 6
  +--+ | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #3 от "? | нерегистриран":
  Случайно този "правен" сайт да се е поинтересувал откога е задържан този подсъдим? И защо имената на този състав са посочени, а не освободилия без домашен арест друга подсъдима? И какъв е проблемът, ако конкретният подсъдим е важно да не избяга, да се постави постоянна охрана пред жилището?

  Проблемът е, че няма хора за тази денонощна охрана. Защото няма финансиране.
  Туй не е съдебната власт, ДАНС, НСО или АР, където има свръхфинансиране.

 3. 5
  | нерегистриран
  11
  -12

  Цялата съдийска каста а само корупция. Действат като един. При залог над 100 000 лева, единствено ги интересува колко ще вземат. Пишат глупости с неразбираема мисъл, прибират парите и не ги интересува нищо.

 4. 4
  ТОТЮ | нерегистриран
  10
  -10

  СРОКЪТ НЕ Е НЕРАЗУМЕН-СЪДИИТЕ СА НЕРАЗУМНИ.
  КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ,ЗА ДА ПРЕМАХНЕМ ОТ НПК ОА-ТАКОВА "ЖИВОТНО" НЯМАШЕ И В СССР,НЯМА И В СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА- ПИШЕХА/В СССР/ И ПИШАТ В ЕВРОПА ДНЕС КРАТКИ СЪПРОВОДИТЕЛНИ ПИСЪМЦА ДО СЪДА С ДЕЛОТО И ТОВА Е. ПОДРОБНОСТИ-В ДЕЛОТО,КОЙТО ИСКА ДА ЧЕТЕ,ВКЛ. И СЪДИЯТА-ДОКЛАДЧИК!!!!! ВСИЧКИ ВРЪЩАНИЯ СЕ ОПИРАТ НА РЕДАКЦИЯТА НА ОА.ТОВА НЕ ПИСАЛИ,ОНОВА НЕПРАВИЛНО Е ИНТЕРПРЕТИРАНО И ПР. А Е ВАЖНО ИМА ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ИЛИ НЕ.

 5. 3
  ? | нерегистриран
  10
  -13

  Случайно този "правен" сайт да се е поинтересувал откога е задържан този подсъдим? И защо имената на този състав са посочени, а не освободилия без домашен арест друга подсъдима? И какъв е проблемът, ако конкретният подсъдим е важно да не избяга, да се постави постоянна охрана пред жилището?

 6. 2
  Джок Полфрийман | нерегистриран
  20
  -15

  Евала г-н Калпакчиев! И тук доста парици си прибрал! Браво!

 7. 1
  | нерегистриран
  29
  -16

  И тези “съдии” са в комисиите за конкурси за повишаване и преместване на магистрати, за участие в различни обичения, включително и грантови, Калпака преподава как се освобождават подсъдими и се четат оправдателни присъди в НИП. Обучава на това и кадрува чрез ССБ, а преди това кадруваше във ВСС. Накрая обаче е виновна прокуратурата за бавното правораздаване и откъснатите от действителността, разума и човечността съдийски решения. Ясно е на всички, че тук България е продадена от хора, които за екскурзии, власт и охолен живот ще затрият и децата ни. Тъжна работа.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.