Приближен на Маргините на свобода срещу парична гаранция

Приближен на Маргините на свобода срещу парична гаранция
Братята Николай и Красимир Маринови

Софийският апелативен съд (САС) постанови мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2 000 лв. на Христо Халваджиев-Халвата и Веселин Иванов. Съдът е взел пред вид чистото им съдебно минало и е преценил, че няма опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. Заседанието на съда се проведе при закрити врата.
На 14 ноември МВР задържа Халвата, Иванов, Венцислав Кутев и Васил Будев заради манипулиране на търгове по обявени обществени поръчки на Медицинския университет в Пловдив и община Златоград за доставка на горива.
Срещу първите двама Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения за организирана престъпна група (чл. 321 от Наказателния кодекс), подбуждане към длъжностно престъпление (чл. 282, ал. 2 от НК), предлагане на подкуп (чл. 304б, ал. 2 от НК). Срещу Кутев – за това, че приел предложение, за да упражни влияние при провеждането на търгове за обществени поръчки. А срещу Будев – за длъжностно престъпление (чл. 282 от НК). Тогава СГП постанови 72 арест само за Халваджиев и Иванов.
На 17 ноември Софийският градски съд (СГС) пусна от ареста двамата като им наложи мярка за неотклонение "подписка". Тогава съдът не намери доказателства за това дали са извършили престъпление.
За Халвата се говори, че е приближен до братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини.
При избухването на скандала в МВР през пролетта стана ясно, че арестуваният зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов е поддържал тесни контакти с Халваджиев и Хованес Манукян, който също е от обкръжението на Маргините.
През октомври Халваджиев бе разпитван по досъдебното производство срещу обявения от МВР за "финансист" на братята бизнесмен Иван Христов Иванов.
На 17 октомври последният, заедно с Милена Василева бяха задържани от МВР. При обиск в офисите им бяха открити над 100 000 лв., а срещу двамата бяха повдигнати обвинения за организирана престъпна група и данъчни престъпления.
"Воденото разследване не е било осуетено, въпреки изтичането на информация за разработката през месец ноември м.г., което доведе до широко огласените сътресения във висшето ръководство на МВР", съобщиха през октомври от полицията.
От министерството на вътрешните работи имаха предвид бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, от когото тръгна скандалът в МВР. Той е имал общ бизнес с приближени до групата на Маргините и представителя им в Смолян Христо Халваджиев-Халвата, се разбра през пролетта, когато избухна скандалът.
Иванов е уреждал зареждането на горива от фирми до Маргините, чрез близкия до Халваджиев Павел Славков. Идеята им била да зареждат с гориво столичните общински фирми по чистота.
Миналата година Иван Иванов предупредил друг човек на Маргините – Хованес Манукян, че ще бъдат проверявани 30 вносители на горива, като вероятната причина е Халваджиев, пише в стенограма от подслушвани разговори на бившия зам.-шеф на ГДБОП. Информацията от нея изтече в пресата през пролетта. Нерегламентираните контакти на "антимафиота" осуетиха готвената в средата на октомври 2007 г. от икономическия отдел на ГДБОП разработка срещу петролния бизнес на братята Маргини.
ГДБОП засича разговор на "финансиста" Иван Христов Иванов с Хованес Манукян, в който единият казва на другия, че на следващия ден ще бъде арестуван за 24 или 72 часа.
По-късно става ясно, че информацията за предстоящите арести е дадена от шефа на криминална полиция на Второ РПУ в София - Любомир Иванов, който също "изгърмя" покрай бившия зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов.

 

 


 

 


"Новата реалност"

Предишна новина

Фатално сбогом на парите по ФАР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.