Приятелката на шофьора на инкасото го накарала да задигнат 360 000 лева


Приятелката ми Екатерина ме накара да инсценирам грабежа на инкасото, заявил пред разследващите шофьорът на инкасо автомобил Явор Георгиев. Във вторник сутринта те двамата, любовницата му Ивона и приятелят му Илиян Илиев бяха арестувани за фалшивия обир на превозващата над 700 хил. лв. бронирана кола на 27 януари вечерта.

Според показанията на Георгиев идеята дошла от приятелката му Екатерина, с която живеели на семейни начала.

Тя е счетоводител и

имала план как да

изперат парите

За да стане лъжеграбежът, Явор издебнал момента, когато с негов колега спрели в локалното платно пред мола на бул. "Цариградско шосе". Партньорът му влязъл да вземе оборота от магазин и тогава пристигнал Илиев. Той закопчал с белезници ръцете на приятеля си и завързал устата му с тиксо, но не го удрял. Илиев взел само 360 000 лв., тъй като останалите не се побрали в сака му. По-късно дал парите на Екатерина. Заради липсата на удари, както и многото грешки при охраната на инкасото разследващите веднага започнали да работят по версията за инсценировка. Тя се потвърдила, след като Георгиев се провалил на полиграфа, и за да ударят групата, криминалистите започнали да ги следят със СРС-та.

Веднага след обира, вместо да се разплати на Илиев с обещаните му 30 хил. лв., Георгиев му дал едва 5 хил. Излъгал го, че след като е предал парите на Екатерина, е трябвало да делят и с други хора от фирмата. В действителност такива нямало.

Малко след това Явор занесъл парите в дома на любовницата си Ивона и ѝ казал да ги скрие. Обяснил ѝ, че са от обира, и дори купил две коли – за него и за нея. За тях похарчил около 7 хил. лв.

Почнал да строи и къща, а след като няколко пъти Илиев си търсил обещаното, все пак Явор му дал още 15 хил. Заплашвал го обаче да не говори много-много, защото щял да го застреля.

За да задейства планът на Екатерина, мъжът купил и репатриращ автомобил за 18 000 лв. Целта била с дейността от него да се изперат откраднатите пари. През цялото време Георгиев успявал да крие от Екатерина, че пачките са в любовницата му Ивона, с която са съседи, и тя не подозирала за нея. Явор харчел скромно задигнатото. От 6-те плика с общо 360 000 лв. едва един бил отворен и в него били останали 6 хил. лв.

Въпреки че имал две приятелки, той бил толкова ловък с жените, че ден преди ареста си успял да свали и половинката на човека, който го уредил на работа като шофьор на инкасо. При задържането му

бил в дома на Ивона,

а полицаите ги сварили

в леглото

Неофициално Георгиев признал, че има слаби ангели и именно страстта му към нежния пол го подтикнала да се съгласи на идеята на Екатерина да инсценират грабежа.

Явор живеел като заврян зет в къщата на приятелката си и вероятно целта на строежа му е била да се изнесе с Екатерина. Ивона няма да бъде съдена и ще е основен свидетел срещу групата. Жената е разказала в детайли за фалшивия обир.

Заради неизпълнените обещания на Георгиев Илиян също признал доста неща пред полицаите. Те дори засекли негов разговор, в който казва на брат си, че е "извършил нещо лошо, но което се наказва по-леко от убийство". Намерили и писмо с признание.

В четвъртък прокуратурата ще поиска постоянен арест за тримата. Тъй като в закона не съществува формулировката "инсцениран грабеж", те са обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери и могат да получат до 20 години затвор.

Радан Кънев: Делото "Масларова" е още един пример за обвинителен акт, направен с цел да се оправдае представител на властта

Предишна новина

Съдията, който ремонтира "военното НДК", вече е със забрана да го посещава

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.