Приключи разследването срещу Живко Мартинов за "Суджукгейт"

Приключи разследването срещу Живко Мартинов за "Суджукгейт"
Бившият депутат Живко Мартинов, снимка:БГНЕС/Архив

Приключи разследването срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов за аферата "Суджукгейт", съобщиха от държавното обвинение.

Специализираната прокуратура повдигна прецизирано обвинение на Мартинов. Престъплението, в което е обвинен е за изнудване - престъпление по чл. 214, ал.2,т.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 213а, ал.3, т.2 вр. с чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото.

На 11 януари 2019 г. Живко Мартинов е бил редовно призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се е явил по здравословни причини, като е предоставил и болничен лист до 15 януари 2019 г. Предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16 януари 2019 г.

Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд (СНС) за това, че от януари 2012 г. до януари 2013 г., в Добрич, принудил чрез заплахи и закани търговеца на месо А. П. да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма телешка пастърма.  Причинените за търговеца щети са в общ размер на 36 168, 20 лева, смятат от прокуратурата.

Отправените към А. П. П. закани са: "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста";"Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба."; "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник."; "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил."

Определената мярка за неотклонение на Мартинов е парична гаранция в размер на 20 000 лева. Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу Живко Мартинов в СНС.

Още по темата

Руснаци от черния списък сигнализирали американска служба за пробив в сигурността

Предишна новина

Слушат СРС-та по делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  3
  0

  Кадрите на Боко!!!!! ТОВА Е ГЕРБ!!!!!!

 2. 2
  До кога | нерегистриран
  12
  -5

  прокуратурата ще разиграва скеча "повдигане на прецизно обвинение"? Не следва ли първо да прецизира обвиниението и тогава да го предявява на обвиняемия? Другото си е чиста проявна форма на дебилизъм!

 3. 1
  Бойко | нерегистриран
  11
  0

  По-малкото зло е ,че не е поръчал 4 тона телешко бон филе а прост суджук.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.