Приложението e-Curia става единственият начин за обмен на документи с Общия съд на ЕС

Приложението e-Curia става единственият начин за обмен на документи с Общия съд на ЕС

Онлайн приложението e-Curia става единственият начин за обмен на съдебни документи между представителите на страните и Общия съд на ЕС, считано от декември 2018 г., съобщиха от Съда на ЕС.

Целта на тази промяна е да се извлече в най-голяма степен полза от незабавните дематериализирани комуникации и да се оптимизира дейността по воденето на делата Компютърното приложение e-Curia, което е общо за Съда и Общия съд, дава възможност за подаване и връчване на процесуални документи по електронен път. От въвеждането му през ноември 2011 г. този начин за изпращане на документи се използва с голям успех, което се потвърждава от нарасналия брой потребители с регистрация за достъп (понастоящем 4 230) и от увеличения процент на документите, подадени чрез e-Curia (83 % през 2017 г. пред Общия съд), съобщават от съда.

Положителните отзиви, получавани от ползвателите (адвокати и представители), ползите от незабавния обмен по електронен път и повишената ефикасност, произтичаща от това да се преустанови поддържането на двата вида носители (хартиен и електронен), подтикнаха Общия съд към продължаване на процеса на дематериализиране на тези процедури. Необходимостта развитието на този процес да приеме правна форма, доведе до това Общият съд да приеме на 11 юли 2018 г. изменения в своя процедурен правилник и ново решение за подаването и връчването на процесуални документи чрез e-Curia.

Въз основа на тези изменения и на това решение, публикувани в Официален вестник на Европейския съюз на 25 септември 2018 г., e-Curia ще стане единственият начин за обмен на документи между страните и Общия съд, считано от 1 декември 2018 г. Промяната се отнася до всички страни (ищци, жалбоподатели, ответници и встъпили страни) и до всички видове производства, включително спешните производства, с някои изключения във връзка със спазването на принципа на достъп до съд (по-конкретно когато използването на e-Curia се окаже технически невъзможно или когато е поискана правна помощ от молител, който не е представляван от адвокат).

С оглед на предстоящото влизане в сила на тази промяна адвокатите и представителите, които все още нямат регистрация за достъп до e-Curia, се приканват да поискат тази регистрация, като попълнят формуляра на заявлението за достъп.

4 години затвор за бивш ръководител на дирекция "Земеделие" във Видин

Предишна новина

Премиерът Бойко Борисов: Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    очакваме да го хакнат | нерегистриран
    0
    0

    и тогава ще си седнат на задните части

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.