Природата на съд за потопа в Аспарухово


Само природата и нейните феномени са виновни за потопа в Аспарухово преди 3 г. Това намеква експертизата, която прокуратурата огласи миналата седмица.

"Ако искаме да съдим някого, то трябва да заведем дело срещу природата

в Страсбург. Европейският съд по правата на човека може и да ни постанови обезщетения, щом наскоро осъди Русия, че не разрешава гейпропагандата сред малолетни", шегуват се във Варна.

На 19 май 2014 г. кална вълна заля кв. Аспарухово. Загинаха 13 души, много семейства останаха без дом.

През 2013 г. един германски синоптик разказа по телевизия ARD интересни факти. В средата на август, когато Западна Европа се пържеше като вещица на клада, немците наблюдавали феномен - облаците от Атлантика идват до Мароко, после под прав ъгъл отиват до Шотландия и оттам директно се насочват към Далечния изток. Това продължава цял месец. В същото време там и в Китай всеки ден потоп след потоп давят градове и села. Дори китайският военен министър призова САЩ да престанат със системата си за климатична война ХААРП и заяви, че китайците ще отвърнат с аналогична система. В интернет и сега има изображение на странните сияния по време на варненския потоп.

2014-а обаче е особена година. Русия току-що е присъединила Крим. В Донбас започва артилерийска стрелба. На 8 май централните руски телевизии обявяват: "Военните казаха, че утре за парада времето ще бъде слънчево!"

Ето един грубоват намек за любителите на световната конспирация. То да не я уважаваш, е признак на демократична възпитаност. Нещо явно работи в атмосферата, защото Варна от времето на основаването си от милетските гърци не помни толкова навъсено небе и толкова дни непрестанни валежи като онези дни през май 2014 г.

Градът обаче е само на 400-500 км от една подходяща цел като Крим, където новата руска власт тепърва се установява и трябва да бъде наказана.

Както при ХААРП обаче, така и при руската система за климатична война "Буря" отклонение от такива километри е нищожна грешка.

Във варненци се появява съмнението, че може да са жертва на приятелски дъжд,

още повече по това време американски военни кораби правят учение в Черно море.

Подобна теория разви веднага в сайтовете уфологът Стамен Стаменов, но никой не ги коментира.

Конспирациите обаче никога не идват сами. Часове след потопа на първите пресконференции на тогавашната власт в областната управа на Варна странно защо военният министър Ангел Найденов се появи в защитна одежда като току-що излязъл рейнджър.

Нещо военно се бе случило, но за него не стана и дума по-нататък. Въпреки че от местната власт на няколко пъти официално попитаха МО има ли водоеми в секретното поделение над Аспарухово. Само за сведение, то се намира на 500 м от края на квартала. След потопа пътят от него към дерето на ул. "Моряшка" бе превърнат буквално в чакъл от придошлата вода.

От МО обаче заявиха, че имало само малък басейн на територията на поделението. Интересно е, че от другата му страна е другото дере, което отвежда до ул. "Горна Студена", където 13 човека се удавиха при потопа. На видеоклиповете и сега се вижда, че

вълните по двете дерета идват на смрачаване, почти по едно и също време

Това може да стане само при изпускането на някакъв водоем, както се случи в Бисер и Мизия. Язовир в началото на нито едно от двете дерета обаче няма.

Остават слуховете за огромните подземни хангари на Варшавския договор под Аспарухово, които навярно имат системи за аварийно изпускане при наводняване.

Интересно е и това, че жители на една от най-пострадалите ул. "Белгород" са намерили риби след потопа пред домовете си, което показва, че някой ги е развъждал.

След стихията варненецът Тодор Тодоров с видеоператор тръгнаха по дерето над "Горна Студена" и установиха множество паднали дървета, места за образуване на вирове. Колкото и дълбоки да са, няма как от тях да тръгнат две вълни.

Двете дерета са напълно отделни и различни по ширина и дълбочина и е абсурдно водосборните им области да се напълнят по едно и също време и да образуват еднакви вълни в един и същи час.

В експертизата, разпространена от прокуратурата преди дни, сякаш тези предположения се оправдават.

"Наводнението е било причинено от природен феномен,

проявил се в резултат на специфичното съчетание на климатични и ландшафтни, от една страна, и антропогенни фактори - от друга, във водосборите на Темелковото (Западното) и Източното дере на юг от квартала.

Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори.

При продължилите два дни - на 18 и 19 юни 2014 г., валежи с прекъсвания според метеорологичната експертиза земната повърхност е била преовлажнена. При създадените специфични водно-физични свойства на почвата и петрографския състав на скалите се създали условия за ограничаване на проникването на валежните води в почвата и подпочвените хоризонти и се формирал повърхностен воден отток", се казва в документа.

В него се посочва още, че за кратко време и с голяма скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и срутищни процеси в тях.

Свличането на земните маси е намалило водопроводимостта на деретата

Това обаче не води до образуване на голям естествен язовир, който да изпусне изведнъж водните маси.

"24 часа" попита тогавашния еврокомисар Кристалина Георгиева дали могат да бъдат взети европари за изграждане на отводнителни канали над Аспарухово. Тя каза, че е напълно възможно.

При сегашните ремонти с пари от фонд "Солидарност" обаче се оказва, че това е излишно. Двата канала бяха почистени и облицовани с бетонни пръстени, след това бяха покрити.

Сечението им не удовлетворява аспаруховци, които си мислят, че такива огромни вълни като при потопа не може да бъдат овладени. Проектантите обаче работят с цифри от водосборните области и от статистически данни за валежите, така че те не са предвидили нова такава стихия. Което още веднъж косвено доказва извънредността на потопа отпреди 3 г. като явление.

Жертвите и щетите щяха да са по-малко, ако къщите не са изградени в дерето

Вълна с височина 2-2,5 м и обем 2-2,5 млн. куб. м вода е връхлетяла Аспарухово - това са изчислили експерти на БАН. Максималното водно количество е било 150 куб. м в секунда. Темелковото дере, което отива към една от улиците - "Горна Студена", е било преградено най-малко на 3 места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти.

Образувалите се водни басейни в деретата започнали да преливат и формирали високия кално-каменен поток.

"Високата вълна се формирала в участъците, разположени в извънурбанизираната част на Темелковото дере чрез блокиране на водопроводимостта чрез естествено и изкуствено преграждане.

Извън урбанизираната част на деретата не са идентифицирани като потенциално опасни водни обекти. В националната методика за оценка на риска от наводнения не е включена оценка на дъждовните наводнения и по тази причина липсват и мерки за ограничаване на вредното въздействие.

Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г., когато центърът на изваляване е бил във Варна. Единствената разлика от бедствието отпреди 63 г. и това на 19 юни 2014 г. е във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от Аспарухово. В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 ч са паднали 33% от денонощната валежна сума с максимален интензитет", пише в експертизата.

Категоричен е изводът, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма. Както е известно, 8 души са загинали в една от тези къщи.
В същото време тези сгради са
поели силата на ударната вълна,
като са намалили нейната скорост и височина. По този начин са предотвратили още по-големи щети и вероятно човешки жертви.

13-те човешки жертви по време на бедствието се дължат и на недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита според магистратите.

"По образуваното досъдебно производство за наводнението в Аспарухово първоначално са работили разследващи полицаи в ОД на МВР във Варна. Преди година със заповед на административния ръководител на окръжната прокуратура разследването било възложено на следователи от окръжния следствен отдел. Сформиран е екип от трима прокурори и трима следователи, които работят по различни направления", казва окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Остава въпросът защо други дерета в Аспарухово не бяха пометени от такива огромни вълни по време на потопа. Голяма вода е имало над рибарското селище на Карантината, но там няма фатални поражения.

"Газихме голяма вода", каза един от рибарите, чиято ламаринена барака бе пълна с кал. Но до вълна с жертви не се е стигнало. Прости изчисления показват, че водосборната област над дерето тук никак не е малко. Подобно е положението и под бившата фабрика "Първи май", където има свличане на малка част от високия скат, но цунами не е имало.

Голяма вълна не е имало и по стръмния път за съседното на Аспарухово с. Звездица, което се намира на висок скат по посока Бургас. Вълна не се е образувала и по стария път Варна-Бургас, въпреки че той е с голям надлъжен наклон.

Жителите от най-пострадалите улици от потопа са скептични към резултата от ремонта на каналите. Миналата събота министърът на регионалното развитие Николай Нанков и представители на общината направиха оглед на място. Въпреки това 3 г. след трагичните наводнения жителите на квартала се двоумят дали потопът няма да се повтори.

"Чакаме проливен дъжд, за да видим как ще работи. Нямам идея какво ще стане, дали това нещо ще поеме вода", казва Галина Йорданова от ул. "Ясен". Тя добавя, че
нагоре към поделението дерето
няма как да бъде оправено,
защото ставало доста стръмно

Отсреща за свлачището не е направено нищо, продължават живеещите там да си хвърлят боклуците, добавя тя.

Направиха донякъде дерето, но дали ще го благоустрояват още, не се знае, каза Борислава Ганчева, съпругата на Ганчо Ганчев, който се хвърли да спасява роми в потопа.

На ул. "Розова долина", която е по-нависоко и която е сърцето на мюсюлманската махала, мненията са разнопосочни. "Хубаво го направиха. Пари отпуснаха и стана. Вече не ни е страх от голям дъжд", казва Живко Хаджиев.

"Ремонтът завърши, но горе дерето го покриха с пръст. Ако тръгне вода над закрития канал, ще напълни къщите с кал. После, оттук към дерето е стръмно и ако дойде голям дъжд, водата няма къде да отиде, пак ще нахлуе в къщите на "Горна Студена". От това се плашат хората под нас", обяснява Хюсеин Мехмед.

Зам.-кметът Христо Иванов заяви, че дерето по ул. "Моряшка" е завършено. Проблемът на свлачището по "Горна Студена" обаче е в битовата канализация, направени са предписания на собствениците да извършат сами ремонта.

Всичко, направено досега в Аспарухово, бе най-важният проект за община Варна, допълни Иванов.

"Ауди" с маркетингова кампания, вдъхновена от инцидента с колата на Лозан Панов

Предишна новина

Ограничението за плащания в брой мина на първо четене

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.