Присъдата на Иванчева ще издържи и пред ВКС

Присъдата на Иванчева ще издържи и пред ВКС
Десислава Иванчева

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази респект към съдията (Иво Хинов-бел.ред.) и съдебните заседатели от Специализирания наказател съд, присъдили 20 г. затвор на първа инстанция за искане на подкуп в особено големи размери на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г. решетки, а Петко Дюлгеров - 12 г. лишаване от свобода.
 
Цацаров, който дълги години е бил наказателен съдия, изрази уважението си към съда, че не се е поддал на цялата кампания срещу магистратите. Той прогнозира, че и на втора инстанция присъдата ще бъде потвърдена. "Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС", заяви обвинител №1 във Велико Търново. "Благодарност на прокурорите и разследващите полицаи. Смятам, че справедливостта възтържествува, зная че на много хора не им харесва, че в момента им е много тъжно", допълни още Цацаров, цитиран от "Канал 3". По повод атаките срещу прокурорите след произнасянето на присъдите, главният прокурор каза, че "това издава безсилие, злоба и безсилие, но това е положението."
 
Цацаров отново коментира идеята за въвеждане на законов механизъм, който да позволи разследване на "тримата първи" в правосъдието - главният прокурор и ръководителите на ВАС и на ВКС. "Тук не става дума за предсрочно прекратяване на мандат, а механизъм по силата на който в случаите на тежки нарушения на принципите на съдебната система да има временно отстраняване по време на проверките. Това не е моя или на Данаил Кирилов приумица. Това е записано ясно в Мониторинговия доклад на ЕК", допълни Цацаров.
 
Помолен да коментира поведението на Лозан Панов, главният прокурор заяви, че "16-ти април (Денят на юриста и годишнина от подписването на Търновската конституцията - бел.ред.) е твърде хубав ден, за да говори за Панов". Председателят на ВКС бе единственият висш представител на съдебната власт, който не присъства на тържествените чествания по случай 140-та годишнина от подписването на Търновската конституция. 
 

Още по темата

Кметът на Септември се сдоби с второ обвинение, а този на Созопол е окончателно отстранен от длъжност

Предишна новина

Защо 20-годишната присъда за Иванчева не е добра новина

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 28
  | нерегистриран
  16
  -5

  Няма нормален юрист, който да смята, че тази скалъпена история ще издържи.

 2. 27
  lkl;kk | нерегистриран
  14
  -3

  Няма да издържи в Страсбург ,и умрялата държава в лицето на данъкоплатците ще плаща ,нищо обаче няма да върне съсипаното здраве на 2 - те жени ...

 3. 26
  lkl;kk | нерегистриран
  9
  -3

  Няма да издържи в Страсбург ,и умрялата държава в лицето на данъкоплатците ще плаща ,нищо обаче няма да върне съсипаното здраве на 2 - те жени ...

 4. 25
  Марко | нерегистриран
  10
  -4

  До 22  Аз нямам оплаквания за "недооцененост" в РБ,а относно капацитет също не твърдя,че зная и мога всичко.

  Просто имам куража да изказвам и своето мнение,дори и да не се харесва и да води да ме наричат "трол","джендар" и т.н.  По темата само съдът ще каже дали и в каква част ще издържи "присъдата"на спеца.

  Другото са коментари без каквото и да било значение,включително и мойте такива.  Дано на горно ниво съдът си свърши по-добре работата...

 5. 24
  Пророк | нерегистриран
  14
  -6
  До коментар #9 от "Йоан | нерегистриран":
  Не знам дали присъдата ще издържи, но тези жени трябва коренно да си променят поведението, ако искат да постигнат нещо! Задържително да я разкарат Савова като защитник, защото с нейните изказвания настройва съда срещу тях. Препоръчвам да спрат с политическите послания и атаките срещу прокуратурата и смирено да помолят за снисхождение и справедливост съда. И тогава може да получат справедливо по 7 години, от които ще излежат 3-4. Като се приспадне и задържането по мерките, след процеса ще са на свобода. Ако продължават така, най - много да паднат на 15г.  Смятам че Цацаров греши в очакванията си за ВКС.По-скоро смятам че ще се повтори развитието на процеса с делата срещу Цветанов/по повод ефективната 4 годишна Присъда/ - първо потвърждаване на 20-ти години в АСНС и после отмяната им във ВКС.През това време обаче подсъдимите ще търпят мерките за неотклонение , като психиката докога ще издържи е Божа работа.Мисля ,че това е и една от целите на процеса.

 6. 23
  Ех, Йоане,Йоане ... | нерегистриран
  10
  -4
  До коментар #9 от "Йоан | нерегистриран":
  Не знам дали присъдата ще издържи, но тези жени трябва коренно да си променят поведението, ако искат да постигнат нещо! Задържително да я разкарат Савова като защитник, защото с нейните изказвания настройва съда срещу тях. Препоръчвам да спрат с политическите послания и атаките срещу прокуратурата и смирено да помолят за снисхождение и справедливост съда. И тогава може да получат справедливо по 7 години, от които ще излежат 3-4. Като се приспадне и задържането по мерките, след процеса ще са на свобода. Ако продължават така, най - много да паднат на 15г.  Йоане , искаш да говориш като Йоан Богослов,но не става.Само ти ли не разбра ,че по това дело няма никакво , ...ама абсолютно никакво значение имат ли адвокати подсъдимите и как се казват тези адвокати.

 7. 22
  22 | нерегистриран
  9
  -8

  Само разбирачи в този сайт. А Марко най-вече ,той е над всички ,знае всичко,ерудиция и капацитет до небесата, само дето е недооценен в "тази" държава

 8. 21
  123 | нерегистриран
  21
  -7

  Важно е да се прочете съдържанието на присъдата постановена от Хинина. Имам усещане, че нещата не са добре и цацараторчетата трескаво подготвят протест. На 100% тази присъда ще падне на Апелативно ниво. Според мен Хинина намаза ските на прокуратурата. Еуфорията е хубаво нещо, важен е крайният резултат.

 9. 20
  Плебс | нерегистриран
  14
  -5

  Цацаров, ти по-добре кажи на Пеевски бъдещата присъда ще издържи ли? А бъдещото ти обвинение за подкуп и търговия с влияние?

 10. 19
  Лозан | нерегистриран
  12
  -4
  До коментар #8 от "съдия Хининов | нерегистриран":
  Преизпълних плана, другари. Очаквам повишение.

  не повишение,избирай си в кое кьоше искаш да те пратим!

 11. 18
  Адвокат | нерегистриран
  18
  -4
  До коментар #13 от "Zelka | нерегистриран":
  Браво на Хинов,много педантичен, коректен и неподатлив на влияние съдия. На плюнкаджиите - прочетохте ли му съдебните протоколи, драги некадърници, пример за точно и обективно водене на процеса са. Хайде, плюнкаджии, плюйте ме и мен, че истината не ви харесва :)

  Ми ако му бутнат присъдата на горните инстанции,тогава кво праим?

 12. 17
  бау бау | нерегистриран
  17
  -5

  Абе присъдите нали са публични, защо никъде не можах да я открия, дори със заличени данни?! Някой може ли да даде линк да видим за какво точно са осъдени и оправдани лицата.

 13. 16
  бау бау | нерегистриран
  22
  -14

  Тоя пак се е изказал неподготвен. Може да издържи, може и да не издържи - зависи какво има между кориците на делото, което нито ние, коментиращите тук, знаем, нито той. Ако обаче накрая се окаже, че всичко е скалъпено и съшито с бели конци, както твърди защитата, ще трябва да има дисциплинарни уволнения, разследване и повдигане на обвинения на спецпрокурори. Разбира се това ще е краят и на специализираното правосъдие, а защо не и началото на края на нелепия престой на прокуратурата в съдебната власт...

 14. 13
  Zelka | нерегистриран
  20
  -23

  Браво на Хинов,много педантичен, коректен и неподатлив на влияние съдия. На плюнкаджиите - прочетохте ли му съдебните протоколи, драги некадърници, пример за точно и обективно водене на процеса са. Хайде, плюнкаджии, плюйте ме и мен, че истината не ви харесва :)

 15. 12
  Марко | нерегистриран
  12
  -8

  До 11  Виж,че има кавички и е шега с субекта от ПРБ с изключително ограничен до липса интелектуален капацитет.  Бат Марко е в час как се "случват"нещата и при т.нар."избор"...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.