Присъди по спешност

Присъди по спешност
Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси

Най-слабото ни място е липсата на окончателни съдебни актове по дела с обществен интерес. Страната ни спешно се нуждае от максимален брой присъди. Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на среща с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.
През февруари излиза междинният доклад на Европейската комисия (ЕК). В него ще бъде отчетено постигнатото до първите десетина дни на януари. Според Грънчарова ЕК ще е най-критична по отношение на недостатъчното натрупване на влезли в сила присъди по дела с обществен интерес. Но за да се задоволят очакванията на ЕК не значи да вменяваме на магистратите как да решават делата си, каза още министърът.
"Постоянно се готвим за поредното класно или контролно, за това сме си виновни самите ние. Но съда е като при лекарите - не можеш да имаш план за болните", коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев.
Грънчарова информира ВСС, че Европейската комисия за пръв път ще започне да следи и конкурсите за магистрати, най-вече за шефове на съдилища и прокуратури. Ще се следи за прозрачността, професионализма и морала на изборите. Ако говорим за пречистване на съдебната система, този избор ще има значение и последици за години напред, допълни министърът.
Гергана Грънчарова предаде на ВСС препоръката, направена от шефа на ОЛАФ – да се образуват звена или отдели в различните магистратури, които да се специализират по определен тип дела – измами с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност и други.
Болно ми е, че качествените магистрати потъват в общата липса на добра репутация на тази система и това го казвам с тъга, заключи Грънчарова.

 


 

 


КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

Предишна новина

ВСС избра шеф на СРС

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Монк | нерегистриран
  0
  0

  Бившият мъж на Грънчарова е съсед на един приятел. Казва, че бил супер пич. А тя да се забие с тоя Паси. Но това е то - като подарява апартаменти всяка ще му клекне. А иначе се прави на голяма работа - ще иска бързи присъди. Това да не е най-бързия печели г-жо Грънчарова?

 2. 3
  Нора Илиева | нерегистриран
  0
  0

  Да бе, ей сега Бате Бойко ще ни оправи. Така ще го направи, че свят ще ни се завие. Особено, след като в ГЕРБ членуват или откровени мутри или обикновени престъпници. Начело с най-големия Б.Б.

 3. 2
  zoro | нерегистриран
  0
  0

  СПОКОЙНО КОЛЕГА БАТ БОЙКО ИДВА - ТОЙ Е ПО-ОБИКНОВЕНИЧЪК ЧОВЕКА АМА ЗНАЕ ,ЧЕ НЕЩО НЕ ГО ЛИ РАЗБИРА ГО ВЗИМА НАГОТОВО ОТ БЕЛИЯ СВЕТ . ТАКА ЧЕ ГЪРБА ДА ИМ Е ЯК НА ВСИЧКИ ТАРАТАЙКИ ,КОИТО СА НЯКЪДЕ ПО ДЪРЖАВНОТО ВИМЕ И ЗНАЯТ САМО ДА СМУЧАТ.ИДВА ВИДОВДЕН ТЪРПЕНИЕ САМО ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ДО ИЗБОРИТЕ

 4. 1
  Антонио Рикарди | нерегистриран
  0
  0

  Уви, Гергана Грънчарова, освен за любовница на Соломон Паси не става за нищо друго.Как е възможно толкова проста жена да бъде министър? Много е смешна с думите си:"Аз като европейски министър"...Явно е , че мястото и е дадено, както и на лумпената Нина Чилова, която бе любовница на Видинския митрополит Дометиан.Как е възможно Н. Чилова да е председател на Комисията по култура в НС, след като постоянно бърка имена на художници и композитори.Явно сексуалните прийоми на Г. Грънчарова и Н. Чилова се увенчават с огромен успех.Историята ще запомни тази гавра с държавността.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.