Притискат ВСС да се разправи с медии и прокурор

Притискат ВСС да се разправи с медии и прокурор
колаж: БНТ

Синхронизирано в понеделник адвокат на подсъдим по делото "Алабин" и политизираният Съюз на съдиите в България (ССБ) изискаха от Висшия съдебен съвет да притисне прокурор и да се разправи с две медии. Макар формално да става въпрос за две отделни искания, общото между тях е, че са провокирани от припомнената връзка между основния подсъдим за смъртта на две млади жени преди 12 години на столичната улица "Алабин" Георги Кирчев и фамилията на Елена и Иван Костови.

Защитничката на Георги Кирчев подала сигнал до кадровия орган срещу коментари на прокурора по делото, съобщи издание на бившия говорител на Иван Костов Стояна Георгиева. Според адвоката, държавният обвинител нарушил Етичния кодекс на българските магистрати, защото си позволил да коментира публично известния факт как от показанията си се е отказал основният свидетел по делото.

По същото време и получаващият финансиране от чужди източници Съюз на съдиите в България излезе с поредната си декларация, с която от ВСС ултимативно се изисква да се окаже институционален натиск над две медии, припомнили публично известната връзка между собственика на срутилата се сграда, закупена с неизплатен кредит от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) и семейството на бившия премиер Костов.

Една от атакуваните медии е "Правен свят", като от искането на "грантовото" НПО се разбира, че проблемни за новото му ръководство се оказали цели три изречения, съставляващи заглавието и две подзаглавия към информационния материал, а именно: "СГС оправда близкия до бившия премиер Иван Костов собственик на рухналата сграда";  "Спонсорът на фондацията на Елена Костова бе купил фаталния имот с кредит на КТБ, който до фалита на банката не бе погасен""24 часа след поредния Мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на българското правосъдие, то отново катастрофира"Особено притеснително за ССБ изглежда е третото изречение, което в статията е достатъчно ясно отделено, чрез курсив, от основния текст и е поставен преди него, за да илюстрира недвусмисления извод в последния Доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, че липсата на ефективни присъди по делата за корупция "по високите етажи на властта" и от "голям обществен интерес" продължават да се разглеждат като съществен недостатък пред установяването на върховенство на закона у нас.

Оттук насетне стъпките са известни.

Опозорилият съдебната система председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще поиска Съдийската колегия на ВСС, която (все още) председателства, да започне "наказателна акция" срещу неудобните медии, като се позове на приетите преди месец т.нар. "Стандарти за защита на независимостта на съдебната власт". Дали ще стане като извънредна точка за днешното заседание или като редовна след една седмица, това е технически въпрос. Стратегическият въпрос е – защо мнозинството от кадровиците в Съдийската колегия позволи да бъде превърнато в инструмент за позоряща цензура и разправа с медии, посочени от шепа изживяващи се като недосегаеми и самодостатъчни магистрати, публично известни с: демонстративните си политически пристрастия; обвързаностите им с икономически кръгове, включително с лица, обект на висящи наказателни дела; рецидив с ненаписването в срок на мотивите по дела; зависимостите от чуждестранни източници на финансиране.

Обект на атаката от ССБ се оказва и коментар, публикуван във в-к "Монитор" и подписан от две от дългогодишните журналистки в изданието, в който се призовава за по-голяма публичност на съдебните решения, особено по дела от значителен обществен интерес, каквото несъмнено е това за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

И ако в предишни случаи, в които ССБ е изнудвал ВСС да заема позиции по определени казуси, защото се е стигнало да засягане на името на конкретен магистрат в негативен аспект, то в казуса по делото "Алабин" от кадровиците се изисква да упражнят недопустим натиск върху правото на свободно изразяване на мнение, само заради споменаването на името на съдията от СГС Величка Маринкова, което отдавна е публично известно. По тази логика, за да изпълни прищевките на сравнените от бивш министър на правосъдието с нацистките есесовци т.нар. "съдии", ВСС трябва да предприеме разправа и с г-жа Александрина Ченишева, майка на покойната Деница, заради изречените с мъка думи, цитирани от в-к "24 часа": "Всички онемяват пред подобна присъда. Пак убиха и нас, и децата".

След приемането на Стандартите за защита на независимостта на българските магистрати, което стана по изключително порочен начин – без общоприетите в подобен случай обществени консултации, без да се изиска мнението на медиите, въпреки, че именно те са основен обект на текстовете, без дори да се потърси позицията на Прокурорската колегия, без да се проведе гласуване и на Пленум на ВСС, членове на Съвета, включително и един от авторите им, публично заявиха, че не целят и не биха допуснали т.нар. "стандарти" да послужат за натиск върху свободата на словото и независимостта на медиите. Ако са били искрени, то поредният опит на ССБ да рекетира кадровия орган на съдебната власт не просто трябва да бъде оставен без уважение, а отхвърлен по най-категоричен начин. Противното би значело, че членове на Съвета се включват в легитимацията на един техен предшественик, чието поведение като кадровик се свеждаше до провокирането на скандали, ерозиращи доверието на обществото към цялата съдебна система. Дори самото обсъждане на арогантното писмо от Съдийската колегия би контрастирало с пълната липса на институционална реакция на Колегията по изводите от доклада на ЕК. Това е особено притеснително, защото изводите в публикациите в медиите, от които недоволстват "грантово" зависимите съдии, могат да бъдат открити, макар и в иносказателна форма, и в самия Мониторингов доклад на експертите на Комисията, с които кадровиците често провеждат срещи.

Членовете на Съдийската колегия на ВСС, през изминалата над една година от началото на работата им, трябва да са си дали сметка, че всяко тяхно решение, прието под натиск от съмнителна откъм представителност организация или заради заплаха от публичен линч в поръчкови медии на подсъдими лица, ни най-малко не им гарантира спокойствие и комфортно изкарване на мандата. Защото сред основните причини за ескалиращото обществено недоволство са и отделни представители на съдебната власт. Арогантността им може да провокира протестния гняв на гражданите, традиционно насочен срещу политиците, да се прехвърли и срещу тези от магистратите, които вместо да правораздават, политиканстват и ползвайки Сталинистки прийоми се опитват да се саморазправят с всеки, дръзнал да наруши хибридното им съществуване

Още по темата

Какво казва Лозан Панов на председателя на ВКС*

Предишна новина

81% подкрепят разследванията на едри бизнесмени, не вярват, че ще има осъдени

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Зачуден | нерегистриран
  17
  -1

  Значи така, подсъдимят може да лъже, без да носи отговорност за това, но когато прокурор стори същото, всички почват да вият като вуци?? Къде отиде равнопоставеността между страните, на която толкоз често се позовавате?[[_75977_]]

 2. 3
  Въпрос | нерегистриран
  5
  -7

  Къде видяхте медии в писмото на ССБ. Редактираните от двете петиторки неща не са медии

 3. 2
  Съюз на Соросоидите в България | нерегистриран
  15
  -8

  Имайки предвид сериозните критики в евродоклада за влошаването на медийната среда в България догодина нищо чудно да се наложи на ВСС да се позанимава въпреки нежеланието си с активистите на ССБ.  Те се хвърлиха като тигри да бранят спонсора на Елена Костова, но напълно нехаят, че заплатите в съдебната система не са индексирани и за 2018г. са се обезценили драстично, тъй че тези, които не се прехранват от грантове, а работят само за заплата в края на годината ще могат да си купят 20% по-малко неща. 4. 1
  Bace | нерегистриран
  13
  -8

  Nyakoi prokurori mnogo sa uplasheni may ,i ima za kakavo ,ama stiga s tia tapi staii i zakani po Bezpraven svqt !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.