Приватизацията остави у хората впечатлението, че в този период се извърши едно голямо зло

Приватизацията остави у хората впечатлението, че в този период се извърши едно голямо зло
Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ

"Приватизацията отново е във фокуса на вниманието, защото у хората остана впечатлението, че в този период се извърши едно голямо зло, особено на фона на мизерните пенсии и недостатъчно високите възнаграждения". Това коментира пред бТВ Даниел Вълчев - декан на Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски", за идеята на прокуратурата да се възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес.

Според него тогава на практика се е разграбила голямата обществена собственост. Toй отбеляза още, че в хората има обида, която не бива да се подценява. "Тя и политически има значение, ако пък и правно може да има значение – толкова подобре", посочи Даниел Вълчев.

Демокрацията и свободния пазар вървят с едно голямо социално разслоение, припомни той. Според него в българското общество социалното разслоение винаги е било много сложно.

"Не съм голям оптимист, че кой знае какви неща се случат относно този процес, но ако такава възможност се отвори, бих добавил и въпроса с издаването на т. нар. компенсационни бонове и компенсационни записи. В момента има много сделки, по които не са изтекли ангажиментите, да се започне с това", призова Даниел Вълчев. Според него хората не вярват, че ще има справедливост относно това.

Българският политически елит трябва да реши какво прави с хазарта в тази страна, коментира още Даниел Вълчев. "Около хазарта винаги има нещо неясно и тъмно, някакви подозрения. Трябва да има ясна концепция какво правим с казината и бинго залите", отбеляза Вълчев.

Той посочи няколко възможни варианта – в България изобщо да няма хазарт, както в много държави хазартът е напълно забранен. Втората възможност е да бъдат одържавени всички хазартни игри, като в Германия. Третата възможност е да постъпим като в САЩ – да направим териториално ограничение на хазартната дейност. "Няма ме Лас Вегас, но можем да го направи във Видин – казината да бъдат там и който иска, да ходи да играе там", обясни Вълчев. Според него въпросът с хазарта трябва да бъде поставен в публичния дебат и да бъде решен по ясен начин.

По въпроса за влизането в еврозоната Даниел Вълчев отбеляза, че според него хората се притесняват от едно нещо - че левът е малко надценен и когато се премахне законовото съответствие, може да влезем с друг курс.

"Ние трябва час по-скоро да влезем в чакалнята на еврозоната. Голямата борба е, че някои банки ще попаднат под видимостта на европейския банков надзор", посочи още Вълчев.

Още по темата

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава под стража

Предишна новина

Тръмп помилва бившия губернатор на Илинойс, излежаващ 14-годишна присъда

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  майора | нерегистриран
  1
  0

  Тоз нали беше спец по конституционно право, що се занимава с несвойствени за него дела...

 2. 5
  хахаха | нерегистриран
  2
  0

  Да се отворели огрални зали във Видин и само там да се играел хазарт?? Що за малоумна идея? Г-н Вълчев, икономическата логика е различна от това, което четете по обща теория на правото на горките първокурсници. На какво конституционно основание ще позволите даден бизнес да се развива в даден град, а в други да е изобщо забранен? Примерът със САЩ не е удачен защото те имат федерално устройство, а ние сме по-малки като територия и население от повечето американски щати.

  Логиката е точно обратната - и да ограничите даден бизнес - направете го близо до хората, които ползват съответните услуги - Свиленград, Пловдив, Хасково и т.н. понеже комар играят най-вече гърци и турци. Във Видин никой няма да ходи да играе хазарт - далече е, а ако мислите че така ще раздвижите района икономически - много сте се объркал. Излезте от кабинета в СУ и елате в живия Живот

 3. 4
  Джо | нерегистриран
  2
  -2

  Аз съм за ревизиране и на раздадените безплатно по 30 декара за ЗЕМЕДЕЛСКИ НУЖДИ на бежанците по Черноморието след войните....Очевидно вече са отпаднали тези нужди..

 4. 3
  | нерегистриран
  7
  0

  Преди четвърт век избрани се облажиха от приватизацията, а народът отново пи по една кална вода.

  И?

  Нищо няма да се върне назад.

  И сега е тъй, но с парите от фондовете.

 5. 2
  Cato | нерегистриран
  5
  0

  "Някакви си давностния срокове" трябва да се изпише на двоен билборд с триметрови букви и той да се монтира между "Дондуков"1 и 2 с лице към парламентарния билдинг.

 6. 1
  Има шанс, професоре ! | нерегистриран
  8
  0

  Перспективата да се "отвори възможност" за ревизия на приватизацията не бива напълно да се игнорира в нашата страна само заради някакви си давностни сроков.Все пак сме страна, която напоследък е известна с всякакви законодателни подвизи.Има само една малка подробност , както каза Огнян Герджиков в една ТВ преди ден-два, просто трябва да се махне от Конституцията изречението,че "Република България е правова държава".Когато го няма този "прът в колелата" на сегашното ни управленско развитие, вече нищо няма да бъде невъзможно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.