Призовкар с таблет! Къде? Във Варна


Виждали ли сте призовкар с таблет? Звучи като шега, като съдебна утопия, но всъщност е всекидневна практика, макар и само на едно място у нас - във Варна.

Призовкарите от районния, окръжния, административния и апелативния съд работят по уникална за страната ни единна система. Градът е разделен на райони и всеки служител има определен периметър.

Всяка сутрин на таблета или смартфона си той получава списък с адресите, които трябва да обходи, като заявки подават и четирите съдилища. Отчет за свършеното се дава в реално време пак чрез мобилните устройства. Данните постъпват в специален модул "Призовкар" към електронната версия на съдебното деловодство и оттам автоматично се подават в папките на съответните дела. За всяка призовка се отчита с точност до секундата на кого и кога е връчена. Чрез таблетите служителите описват и причините за невръчените призовки. Така съмненията за немарливост и подправяне на данни отпадат, пестят се време и пари.

Новаторският модел е впечатлил комисия от Висшия съдебен съвет, която ще го препоръча като добра практика на останалите съдилища в страната. Той е част от системата за електронно правосъдие, която у нас работи ефективно единствено във Варна. Пионер е окръжният съд, който два пъти през последните 10 години получи приза "Съд модел в България".

Таксите - на ПОС терминал и в е-досие

Началото е поставено в далечната 1997 г., а досега системата е надграждана десетки пъти. Резултатът е впечатляващ - днес всеки потребител с достъп до интернет може да следи в реално време какво се случва с една преписка от влизането в съда до окончателното приключване. От една година, отново само във Варна, системата автоматично вкарва в електронното досие на всяко дело данни кой, колко и за какво е превел чрез ПОС-терминал държавна такса. По този начин се спестяват време и комисиони на платеца, улеснява се и отчетът за събраните пари.

Двигател на новаторските идеи е Ванухи Аракелян. От 2004 г. амбициозната магистратка ръководеше втория по натовареност окръжен съд у нас, а през февруари тази година спечели конкурса за председател на Варненския апелативен съд.

Преместването с етаж по-нагоре в йерархията и в тясната съдебна палата означава едно - целият район, обхващащ един апелативен, 21 районни и 6 окръжни съдилища в областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Разград и Търговище, ще заработи по модерния начин, доскоро патент само на морската столица, Девня и Провадия.

Благодарение на него 44% от делата в района вече имат пълни електронни досиета, а обмяната на данни става без разнасяне на папки и хартия. Само в окръжния съд във Варна са архивирани 1 милион файла. Адвокати и юрисконсулти от цялата страна се радват на удобството да следят от компютрите си движението по делата.

Реалната съдебна реформа

"До юни ще пуснем първия у нас електронен портал на апелативния район. Специалисти от "Информационно обслужване-Варна" ще го направят напълно безплатно. Вече обходих съдилищата и съм доволна, че срещам само разбиране и желание за съдействие. От 1991 г. съм съдия, 23 години говорим за реформата в съдебната система и тя все не се случва. Електронното правосъдие е в основата , защото то дава всичко, което обществото иска - лесен и бърз достъп до услуги, до правна информация, както и сигурност в обективността на всичко, което се случва зад стените на храмовете на Темида", обяснява Аракелян.

"Компютърът не може да замени съдията, защото той е пазител на морала и върховенството на закона. Но извън този периметър, информационните технологии са тези, които дават шанс да направим работата си максимално ефективна, достъпна и прозрачна за цялото общество", категорична е съдийката.

Че е права, доказва обратната връзка с хората. По данни на Института за пазарна икономика от миналата година във Варненска област населението има най-ниско възприятие за корупция в съдебната власт и дава най-висока оценка. "Причината е проста - всичко, което вършим, е видно за всички", твърди председателката на апелативния съд.

Експертизи на екрана

Прозрачна е работата на магистратите и в самите съдебни зали. Гарантира го презентационната техника, предоставена от Програмата за развитие на съдебната система. Публиката и страните по делата виждат на широк екран резултатите от експертизите, докато те се обсъждат от вещите лица.

"Ефектът е огромен и при наказателните, и при вещните дела, особено когато са обект на медиен интерес. Всеки човек е съпричастен с това, което разглежда съдът. Така се игнорират съмненията за взетите решения, защото експертизите са в основата на повечето дела. Прегледното им представяне гарантира авторитета на финалния съдебен акт", пояснява Ванухи Аракелян.

Засега, въпреки теснотията в съдебната палата, хартиените носители на качените на сървърите 253 гигабайта документи се пазят. "Правораздаването ни на този етап не може да ги изключи, както например е в САЩ. Но натам вървим", казва Аракелян. Тя счита, че срокът от 4 години за въвеждане на електронното правосъдие у нас, който постави вицепремиерът Зинаида Златанова, е реалистичен. Има обаче резерви за начина, по който изпълнителната власт планира да стори това. В писмо до Златанова по повод обсъждането на проекта за секторна стратегия за въвеждане на електронното правосъдие Аракелян заяви, че не бива правата и отговорностите за това да са в ръцете на изпълнителната власт, а на съдебния съвет.

Председателката на Варненския апелативен съд предлага ръководеният от нея съдебен район да бъде пилотен за осъществяването на стратегията. "Трябва да се постигне баланс, който да гарантира независимостта на съдебната власт. Смятам, че по-добрият начин е пътят да бъде извървян отдолу нагоре. По-лесно е да се изградят електронни портали в петте апелативни района и те да бъдат обединени в единна структура. В умален вариант реализираме това с уебпортала на Варненския апелативен район, който стъпва върху добрата практика на местните съдилища", мотивира се Аракелян.

Отводите в е-регистър

До дни Варненският апелативен съд ще има електронен регистър на отводите. Такъв от една година се води в окръжния съд в морската столица, но предстои да бъде въведен и в останалите окръжни съдилища във района. "Това е дисциплинираща мярка, която е поредната стъпка в битката ни за обществено доверие. Регистърът ще се ползва при атестиране на съдиите, защото не е без значение кой, колко често и по какви съображения си е правил отводи извън категорично разписаните в закона причини", обясни Ванухи Аракелян.

Идеята за регистъра е свързана с виждането на председателката за оценяването на съдийската работа. "Според мен съдията трябва да бъде оценяван по делата си. Сега в конкурсите се задават практически, но и доста теоретични въпроси. Вторите поставят колеги с по 10-20 години стаж в положението на завършващ студент", обясни Аракелян. Според нея при конкурс за израстване в кариерата трябва да се обсъждат само реални казуси - три подбрани от кандидата от разгледаните от него дела и още три, избрани на случаен принцип.

"Когато видиш по какъв начин съдията е администрирал шест дела, в какви срокове е действал, какъв е юридическият му език и качеството на съдебния акт, можеш да получиш наистина обективна оценка", мотивира се тя. Аракелян е оптимистка, че системата ще бъде променена, защото съдебният съвет вече е сформирал две работни групи по темата.

ВСИЧКИ МУЛТИМЕДИЯ

  • На таблета призовкарят (на следващата снимка) получава информация какво, на кого и къде трябва да връчи, а когато го направи, това се отбелязва в е-досието на случая. Шефката на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян (на снимката) ще разпростре нововъведението в целия район.

  •  

Шеф на "Титан" на съд през май заради щерката на Фатик

Предишна новина

В Украйна е приет закон за "лустрация на съдиите"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.