Проблемите с Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел идват от големия брой подадени заявления

Проблемите с Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел идват от големия брой подадени заявления

В отговор на въпрос на народните представители от левицата Любомир Бонев и Иван Иванов, правосъдният министър Цецка Цачева поясни каква е причината за проблемите във функционирането на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел воден от Агенция по вписванията.

Двамата депутати бяха задали на правосъдния министър следния въпрос: "Каква е причината да не се изпълняват разпоредбите на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел по отношение на сроковете за разглеждане на подадените заявления?"

В тази връзка министър Цачева обясни, че заявленията за вписване, заличаване и обявяване и актовете се разглеждат от длъжностно лице по регистрацията по реда на постъпването им. Освен това, според Цачева, " забавянето в разглеждане на заявленията за вписване на обстоятелства и обявяване на актове в сроковете по чл. 19, ал. 2 от ЗТРРЮЛНЦ се дължи на подадените голям брой заявления за обявяване на декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството (в сила от 01.01.2018г.), които съгласно законовите изисквания се обявяват в ТРРЮЛНЦ в срок до 31 - ви март на съответната календарна относно предходната финансова година".

"Във връзка с преодоляване на забавянето в обработката на заявленията се предприемат необходимите действия. Предвидено е провеждане на извънреден труд от длъжностните лица по регистрацията съгласно правилата на Кодекса на труда през съботните дни, за срок до преодоляване на забавата", уточнява правосъдният министър.

Цачева припомни още на депутатите от левицата, че на 18 април Министерски съвет реши да приеме промени в Устройствения правилник на Агенция по вписванията (АВ), с които се увеличава числеността на Агенцията със 75 служители, от които 14 нови бройки в дирекция "Длъжностни лица по регистрацията".

"В УС на АВ е предвиден тримесечен срок за привеждане структурата на агенцията в съответствие с промените. Провеждането на конкурс за запълване на свободните щатни бройки в дирекция "Длъжностни лица по регистрацията" е сложен и продължителен организационен процес, който ще съответства на правилата на ЗТРРЮЛНЦ и КТ", пише Цачева до Бонев и Иванов.

Още по темата

Управляващите с опит да ограничат обжалването на обществените поръчки

Предишна новина

Разследват смъртта на българка в Австрия, близките й подозират убийство

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  умна и красива | нерегистриран
  1
  0

  А пък от затворите затворниците бягат през главния вход след като са им внесли оръжие! А, да, там пък е виновна чистачката, че не оказала достатъчно ефективна защита с метлата за да осуети бягството! Захариева и Цачева нямат вина, че има катастрофален недостиг на надзиратели и че няма скенери да се проверява какво се внася в затвора!  Има ли поне едно нещо в Министерството на черната серия от блондинки, което да е наред? Няма такова!

 2. 2
  До 1 | нерегистриран
  8
  0

  Много сте прав колега, въпросът е дали някой ще потърси отговорност от хората, които са измислили и оповестили въпросното съобщение. Явно го е измислил някой, който няма представа от функционирането на ютърговския регистър.

 3. 1
  Нерегистриран*** | нерегистриран
  8
  0

  „провеждане” на труд!?! Гениално!

  И докога ще се обяснява едно и също, че забавянето идвало от многото подадени заявления за обявяване на декларациите без дейност. Всяка година в края на юни се подават хиляди заявления за обявяване на ГФО, но регистърът не блокира. Проблемът дойде от съобщението на сайта на ТРРЮЛНЦ, че въпросните декларации могат да бъдат заявявани за обявяване с Г1!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.