Процесът е неизбежен, смятат мнозинството от засегнатите обвинители

Процесът е неизбежен, смятат мнозинството от засегнатите обвинители
Прокурорската колегия на ВСС и ръководителите на засегнатите обвинения обсъдиха втората вълна от оптимизирането на държавното обвинение, снимка: Правен свят

Продължаването на процеса по оптимизиране на структурата на държавното обвинение е неизбежно - около това становище се обединиха мнозинството от административните ръководители на апелативните, окръжните и районните прокуратури, засегнати от предложението на главния прокурор Сотир Цацаров 29 държавни обвинения да бъдат окрупнени, като на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Това стана ясно на работното съвещание, проведено по инициатива на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), в което участие взеха представители на всички засегнати структури на държавното обвинение. Още при откриването на срещата Цацаров се обърна към прокурорите с призив да бъдат откровени и тези от тях, които не са съгласни с направените предложения, да изразят своите аргументи. Главният прокурор бе категоричен, че решението – кои и колко прокуратури подлежат на оптимизиране не е предпоставено и тепърва ще се приема.

Според становищата на ръководителите от петте апелативни района – София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, предложеното оптимизиране би създало максимално добра организация на работа и би намалило максимално неравномерната натовареност между част от прокуратурите. "До голяма степен окрупняването ще допринесе за нормализиране на работата. Констатиран е само един проблем – забавяне на преписките до териториалното отделение. Но няма пречка да се сканират материалите и да се изпращат по пощата. Моето отношение е изцяло положително и към новото предложение. Изцяло го подкрепям. Особено що се отнася до това Царево и Малко Търново да преминат към Бургас. Предлагам за начална дата да бъде определена 1 януари 2020 г., за да се подготвят колегите и психически", заяви ръководителят на Бургаския апелативен район Любомир Петров.  "Считам, че няма да има съществени проблеми, като се следват вече установените правила за работа. Трябва да ви уверя, че Апелативната прокуратура активно ще съдейства и ще се решава всякакви проблеми от работен характер. По-добре е, да се започне с РП-Левски, която да премине към Плевен и на по-късен етап да се продължи с районните прокуратури в Никопол и Кнежа. Нека видим как ще тръгнат нещата в Плевен. Естествено ние ще помогнем, но е друго когато самият административен ръководител сам се убеди кой вариант ще действа при него. От друга страна е по-практично и реалистично Червен бряг да се обедини с Кнежа", предложи от своя страна апелативният прокурор на Велико Търново Таня Недкова. 

Окръжният и районният прокурори на Бургас Георги Чинев и Иван Кирков също подкрепиха окрупняването. "Този модел ще способства за балансирана натовареност. Окрупняването ще увеличи и фактора "досег със съд". Много се говори и за външната граница на страната, като се споменава прокуратурата в Малко Търново. Да, ще бъде предизвикателство това окрупняване, да известно безпокойство буди отдалечеността, но всъщност и сега се работи с разследващия апарат в тези отдалечени места. Цялата ми теза е плод на статистически данни. Те показват, че оптималната натовареност се постига чрез окрупняване", заяви Чинев, като посочи, че и според него оптималният вариант е процесът да се състои от 1 януари 2020 година. 

Не такова мнение обаче споделиха част от ръководителите на обвиненията, които са предложени за окрупняване в Бургаския регион – тези от РП- Малко Търново, РП-Несебър и РП-Царево. Те се обявиха категорично "против" предложението за вливането им в РП-Бургас. "Ще се получи един критичен абсурд. Това ще доведе до срив в работата и до много проблеми. Някой трябва да поеме отговорност. Тук въпросът не е само да го направим, защото Европейската комисия е дала препоръка, че това трябва да се направи. РП-Несебър трябва да работи. Имаме ресурс в материално, организационно и административно отношение да работим", заяви районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова. Ръководителите на РП-Поморие и РП-Средец от своя страна подкрепиха реформата, макар и с резерви. 

Окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов също се обяви категорично "против" в целия съдебен район да бъде извършвано оптимизиране. "Предлагам прокуратурата в Сливен да бъде изключена. Заетите щатове в Котел и Нова Загора са по два. Нищо няма да се промени и ще се влоши качеството на работа", посочи Стефанов.  Районните прокурори на Котел Александър Добрев и на Нова Загора Христо Христов се присъединиха към тази теза. "Работим добре и сме кадрово обезпечени", увери прокурор Иванов. Прокурор Христов пък посочи, че хроничната липса на желаещи да заемат щат в Нова Загора би била преодоляна, ако се обяви външен конкурс за свободните там две места за обвинители. "Принципно окрупняването на прокуратури и съдилища е бъдещето, но да се обедини една много натоварена прокуратура с друга много натоварена прокуратура е безсмислено", заяви Христов.

"За" продължаването на реформата се обяви Окръжна прокуратура - РусеРъководителят й Георги Георгиев заяви, че е напълно съгласен с предложеното окрупняване. "Имаме готовност да го направим. Молбата ми е при определяне на щатовете да решите какво ще се случи с командирования прокурор в Бяла, който ще бъде полезен на РП-Русе", посочи Георгиев. Ръководителите на РП-Русе и РП-Бяла го подкрепиха.

Окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева каза, че ще подкрепи реформата, но подчерта, че е необходимо Прокурорската колегия да преосмисли предложението си към РП-Шумен да преминат само заетите щатове от обвиненията във Велики Преслав и Нови Пазар, като предложи кадровиците да прехвърлят и незаетите към момента бройки, за да останат за младши прокурори. "Забелязала съм, че единствено младши прокурорските бройки са оборотни, защото колегите искат да влязат в системата където и да е, а след това да търсят алтернатива колкото може по-бързо да се измъкнат от съответното работно място", заяви Георгиева. Тя бе подкрепена от ръководителя на РП-Шумен Соня Александрова. 

Районният прокурор на Нови пазар, обвинение, което също трябва да премине към РП-Шумен, Милен Глушков с недоволство призна, че процесът е необратим. "Аз съм магистрат, но не мога да си позволя да плащам данък сантименти. Роден съм в Нови пазар, работил съм само там. Но с очевидната липса на перспектива, аз считам, че промяната е не само необходима, но и неизбежна. Нямам основания да смятам, че друга промяна може да се очаква", заяви Глушков, след което бе подкрепен и от районния прокурор на Велики Преслав.

Окръжна прокуратура – Разград и Районна прокуратура- Разград, в която трябва да се влеят районните прокуратури в Исперих и Кубрат, както и Окръжна прокуратура – Силистра, заедно с районната прокуратура подкрепиха реформата. "За" оптимизирането бяха административните ръководители и на Окръжна прокуратура-Търговище, РП-Търговище,  РП-Омуртаг, РП-Попово, Окръжна прокуратура-Пловдив, както и ръководителят на РП-Пловдив Чавдар Грошев.

Ръководителят на РП-Първомай, която би трябвало да премине към РП-Пловдив, Йоанна Запрянова се обяви "против" закриването на обвинението и поясни, че оптималният вариант за нея е увеличаване на щата, вместо оптимизиране. Окръжна прокуратура-Стара Загора, РП-Стара ЗагораРП- Гълъбово, РП-Раднево са "за". И от Окръжна прокуратура-Монтана подкрепиха предложенията на главния прокурор, но бяха изразени сериозни притеснения относно начина на транспорт и придвижването, тъй като нито една от прокуратурите в района не разполага с автомобили, нито с щатове за шофьори. Друг притеснителен момент за района се явява липсата на помещения. В този контекст, определените за вливане в РП-Монтана - РП-Лом  и РП-Берковица, бяха на различно мнение, като административният ръководител на първото обвинение се обяви "за", а на второто "против".

Окръжна и районна прокуратура – Перник, РП-Радомир, Окръжна прокуратура-Велико Търново, РП-Велико Търново, РП-Елена, Окръжна прокуратура-Плевен, РП- Кнежа, РП- Левски и РП-Никопол, Окръжната и районната прокуратура в Ямбол, както и РП-Елхово също подкрепиха промените.

На няколко пъти главният прокурор Сотир Цацаров подчерта пред обвинителите, че направените към момента предложения подлежат на обсъждане и на евентуално преосмисляне за част от тях. Той предупреди недоволните от реформата прокурори да не опитват да се сдружават с кметовете на районите и местната власт, за да произвеждат протести и бунтове срещу процеса по оптимизиране, какъвто бе случаят с районните прокуратури в Мадан и Чепеларе при първата вълна на окрупняване. "Недейте да правите опити за бунт, съвместно с местната власт, защото няма да го допусна, както се случи и при първата вълна", предупреди Сотир Цацаров.

Предстои в сряда Прокурорската колегия на ВСС да обсъди по същество предложенията на главния прокурор, както и изразените при изслушването възражения и бележки от административните ръководители, след което да оформи окончателния вариант на предложените за оптимизиране обвинения и да го препрати към Пленума на кадровия орган за приемането на финалното решение.

Още по темата

Нинова отново атакува независимостта на прокуратурата, иска промени в ЗСВ и нов антикорупционен закон

Предишна новина

Лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи влезе в затвора

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  ТОТЮ- СТАР ГРОХНАЛ ЕКС ПРОКУРОРСКИ "КОН" | нерегистриран
  2
  0

  ПРЕЗ 1976 ГОДИНА ТОГАВАШНИТЕ ВЛАСТНИЦИ ЗАКРИХА РП И РС-МАДАН. ПРЕЗ 1979 ГОДИНА ГИ ВЪЗСТАНОВИХА.САМО СИ ИГРАХМЕ ТОГАВА НА "ИДИ СИ-ЕЛА МИ..."ЕФЕКТ НУЛА!!!ПИТАЙТЕ ПО ВЪПРОСА НЯКОИ ДЪРТИ АДВОКАТИ ОТ СМОЛЯНСКА ОБЛ.,В ОНИЯ ГОДИНИ МАГИСТРАТИ-ПАШАЛИЕВ,ПАМПОРОВ,ЦАНКО ПИТАЙТЕ/БАКОВ/ И Т.Н. И Т.Н.ЗА НУЛЕВИЯ ЕФЕКТ ГИ ПИТАЙТЕ.

 2. 20
  Магистрат | нерегистриран
  4
  0

  Не мога да разбера повечето от вас- хем прокурорите много, хем не искат реформа. При положение, че електронното правосъдие много скоро ще навлезе и всички документи от едно дело ще бъдат в електронен вариант, много скоро ще спре фактическият документооборот и всичко ще върви по мрежата. На тази шепа държава и шепа народ, дали е удачно толкова много началници- то административен, то замове, то главен счетоводител и т.н. Истината е, че и съда трябва да започне този процес. Оправданията с "достъп до съда" са направо смешни. И сега ако обжалваш НП стигаш до Адм.съд, който е в областния град, но не съм чула някой да е заревал от това. А баба и дядо от село ако искат да предявят някакъв иск, и без това отиват при адвокат, а той ще знае къде да го подаде и няма да се измори, ако го изпрати в областния град. Нека районните съдии и държавните съдебни изпълнители от малките съдилища да си признаят по колко дела обективно работят. Дали е оправдано и справедливо адм.ръководител на РП/РС- на Елена например /колегите да не се чувстват обидени/ да получават възнаграждение равно на това на адм.ръководител на РП/РС- Бургас например ?!

  Посоката е правилна. Несъмнено ще е трудно в началото, но не е нещо, с което магистратите и служителите няма да се справят.

 3. 19
  пепи | нерегистриран
  4
  0

  въпроса за закриването /преструктурирането / вчера защо не е обсъждан от пленума на прокурорите във ВСС ?Сигурно липсата на законова разпоредба да се прекратят правоотношенията на адм.ръководители ги накара да се замислят ?

 4. 18
  Адвокат | нерегистриран
  6
  -6  Тия прокита,дето не им харесва рИформата имат златна възможност сега да излазат на свободния пазар.И да се видят колко пари струват ,като оставят държавната хранилка.

 5. 17
  Символ | нерегистриран
  11
  -9

  Реформа ще бъде, когато променят законите магистратите ДА НОСЯТ отговорност за действия, бездействия и др. Гнилото място на системата е съдебният процес и той се осъществява от магистрати. Така, че не съдебните служители да отнасят тежестите на т. нар. реформа, а трябва да са магистратите, защото те са тези, които създават проблемите и нагнетяват недоволство в обществото. Но никой от прокурорската колегия или ВСС няма да го направи. Като чета мненията на адм. ръководители се погнусявам от слагачеството и мазненето пред висшестоящите. Никой не мисли за за тези, който са под него и не ги защитава, а гледа само себе си - да оцелее.

 6. 16
  123 | нерегистриран
  15
  -6

  Гледах част от срещата с административните ръководители на засегнатите прокуратури. Имах чувството, че това е партийно събрание в КНДР. Почти липсваха различни мнения.

 7. 15
  Дон Ваньо Кръстникът | нерегистриран
  8
  -7

  Аз осигурявам безплатни апартаменти само за министри-кръщелници.  Гражданите от засегнатите райони ще си поемат пътните сами за да стигнат до "окрупнена" прокуратура. Загубеното време също си е техен проблем.

  Да си намерят Кръстник, който да им даде да ползват апартамент там, където има окрупнена прокуратура и няма да им се налага да пътуват!

 8. 14
  RRR | нерегистриран
  5
  -7

  Поредната имитация на дейност и то бързане като от Ф1.11 и 12 са зачекнали истините, но както винаги, няма кой да ги осмисли.Да го питам аз тоя гений мамин, който измисли УИС 3 и правилата към него, дали някога е писал прокурорски акт и е вършил прокурорска работа извън работно или събота и неделя.Сега да дойде и да обработва материали на ТО, което е на 70 км от РП и административно е в друга област.

 9. 13
  време е за съкращения | нерегистриран
  8
  -11

  Крайно време е за намаляване бройката на прокурорите-твърде малка ни е държавата, много са прокурорите. Станахвме прокурорска република, а прокурорите от чудене какво да правят почнаха да обвиняват вече и потърпевшите от престъпления(пребитите в метрото, набедените при самоскъсването на пагона, пребитият пред НДК-всички тези потърпевши, станаха подсъдими, и оправдани в съда).  В днешно време, ако не можеш да се реализираш като адвокат-защото не те търсят клиенти, спасителната лодка е да станеш прокурор. Доста адвокати без клиенти се ориентираха към прокуратурата и добре си добруват там на държавна хранилка. А как се става прокурор вече видяхме-и през 2015, и през 2006г.

 10. 12
  Поредната българска реформа-сменяме табелите и нищо друго | нерегистриран
  19
  -4

  Тези т.н.реформи до голяма степен са имитация на реформи. Какво точно се случва: просто се сметя табелата и се губи едно шефско място, но въпросния районен прокурор ще стане зам.р.прокуорор.Щатът остава същия, не се спестяват никакви средства за издръжка.Организацията не се променя по начин който да повлияе на работата.Даже работата ще се усложни, защото вместо да има отделни деловодства и всичко да се извежда веднага, ще има едно централно деловодство и докладът всеки ден ще пътува до центъра за извеждане.Това ще забави работата.

 11. 11
  Нов | нерегистриран
  25
  -8

  Прокуратурата не е производствено предприятие и поставянето на норми за натовареност е нелепо. Г - н Главният прокурор след приключване на мандата си се предполага, че ще се върне като съдия, откъдето бе натрапен за ръководител, без да има и 1 ден стаж като редови прокурор. Реформа е благозвучен предтекст да се разруши една като цяло добре работеща структура и да настъпи пълна демотивация сред магистрати и служители. Представете си, че сте прокурор в един малък, социално - икономически изостанал град в България, където мизерията и циганизацията е факт - дали увеличената натовареност и окрупняването ще ви дадат стимул да останете и търпите капризите на районния прокурор от областта, който субективно си издава заповеди за разпределение, командироване и т.н.? С добри намерения преди години унищожиха Следствието. Сега явно е ред на прокуратурата и ако всички се примиряваме с това - може би е време да си купим билет за Северна Корея.

  Харесвам · Отговор · 1 мин.

 12. 10
  попов | нерегистриран
  22
  -5

  елелеееееее

  процесът е необратим

  защото и онези 10 от ПК нищо не могат да кажат на главния

  мълчаха при махането на Богданова

  мълчат и днес

  кво остава за сегашните адм.р-ли

  продължава мълчането , продължава окрупняването

 13. 9
  нерегистриран | нерегистриран
  18
  -6

  Подобна "оптимизация" е само "прах в очите на слепите" !!!!!!!!!!!

 14. 8
  нерегистриран | нерегистриран
  17
  -2

  Нуждата от реформа я разбират и усещат, като самите съдии и прокурори, така и всеки работещ в системата, но всеки се натиска и чака "ден да мине друг да дойде". А настоящият ВСС е неспособен да взема подобни решения,те както и предния ВСС са заровени в безплодни спорове и нулева ефективност !!!!!!!!!!!!!

 15. 7
  Мяу мяу | нерегистриран
  15
  -4

  Ааа така съм съгласен. Трябваше с това да започнеш- че това не е реформа, а начин за оптимизиране на разходите. Но реформа категорично не е. Реформа ще има, казано простичко, когато като румънците почнем да си вкараме министри и премиери в затвора. Това ще е резултатът от една истинска реформа. А иначе не съм съгласен, че е начин за оптимизиране на организацията, защото всъщност ефектът е обратен. Що се отнася до оптимизиране то на разходите... по-глупав начин от този за това няма. Вместо централно съкращение на излишните, което щеше да стане лесно, бързо и да спести много повече пари, се опитаме в тези глупост. А възможности колкото искаш- никому ненужни счетоводства на районно ниво, армия от шофьори и скъпи служебни коли и още и още и още. Много бързо и лесно можеше да се направи, ако целта е просто оптимизиране на разходи. Честно ти казвам, че логиката, здравия разум и смисъла на това оптимизиране ми се губят

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.