Процесът срещу Амигоса излезе на финалната права

Процесът срещу Амигоса излезе на финалната права
Петър Петров-Амигоса (вдясно) уточнява защитната си стратегия със своя адвокат Христо Георгиев

Делото срещу т.нар. кръг "Амигос" най-вероятно ще приключи през февруари 2009 година. В понеделник Софийският градски съд (СГС) отложи заседанието за 19 февруари, когато вещи лица ще внесат пояснения по част от счетоводните експертизи. Това са последните следствени действия, които трябва да се извършат, поне засега.
На подсъдимата скамейка са изправени Петър Петров-Амигоса, братята Димитър и Дойчин Мирянови, както и Цвета Манавска. Срещу тях е повдигнато обвинение по чл. 253, ал. 4 от Наказателния кодекс (НК) за "пране на пари", придобити чрез контрабанда и по чл.321, ал. 3 от НК за участие в организирана престъпна група, сформирана, за да извършва преводи в чужбина с документи с невярно съдържание.
Според Наказателния кодекс е възможно да бъде издадена присъда от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лв., за участието в престъпна група се наказва с присъда от 5 до 15 години затвор.
Става въпрос за контрабанда на цигари през България за Македония и Косово. Парите от продажбата им са превеждани чрез фирма "Амигос 3" и няколко други компании, които не са развивали дейност. Валутата е вкарана в техните сметки, а след това са били превеждани в трезори в чужбина. Според прокуратурата става въпрос за около 2000 транзакции на стойност 98 670 558 лева.
Подсъдим по делото бе и небезизвестният Иван Тодоров-Доктора, но той бе застрелян през февруари 2006 г. и делото срещу него бе прекратено.
На едно от предишните заседания съдът разпита трима македонски граждани, които заявиха, че парите от контрабанда (в марки, швейцарски франкове и долари), които те няколкократно са пренасяли в България, били узаконявани с митнически декларации и полицаите са знаели за тях. На тяхно име е регистрирана фирма у нас, но те не знаели извършва ли някаква дейност и какво точно. И тримата потвърждават, че са познавали Петров, но не са били съвсем наясно какъв е точно неговият бизнес.
В понеделник защитата на Амигоса поиска от съда да му промени мярката за неотклонение от "парична гаранция" в размер на 15 000 лв. в по-лека. Но съдът отказа с мотива, че не са налице факти за "преразглеждане на мярката". Определението на магистратите може да се обжалва в 7-дневен срок пред въззивната инстанция.

 


 

 


Съдии от ВКС отличени за защита на човешките права

Предишна новина

Томов сменя "Българска армия" със съдебната зала

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Лили Иванова | нерегистриран
    0
    0

    Ей, тоя Амигоса бил много страшен. И посред бял ден да го видиш пак ще се изплашиш

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.