Продуцентът Харви Уайнстийн бе осъден на 23 г. затвор


Холивудският продуцент Харви Уайнстийн бе осъден на 23 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство, предаде Би Би Си.

Той бе признат за виновен в рамките на процес в Ню Йорк миналия месец, което беляза края на драматичното падение на една от най-влиятелните фигури в Холивуд.

67-годишният Уайнстийн се появи днес в съда в инвалидна количка.

Адвокатите му настояха съдът да прояви снизходителност, тъй като дори минимална присъда от 5 години би била "доживотна" за него.

Но прокурорите подчертаха, че той трябва да получи максималната възможна присъда заради дългогодишните сексуални посегателства над жени и "липсата на разкаяние" от неговите действия.

Уайнстийн бе признат за виновен на 24 февруари за престъпен сексуален акт с бившата тв и филмова асистентка Мими Хейли през 2006 г. и за изнасилване на мечтаещата да стане актриса Джесика Ман през 2013 г. По първото обвинение съдия Джеймс Бърк от наказателния съд в Манхатън отсъди 20 години лишаване от свобода, а по второто - три години лишаване от свобода. Максималната присъда, която Уайнстийн можеше да получи по двете обвинения, бе 29 години затвор.

Преди да чуе присъдата си, той се обърна към съда за пръв път, след като отказа да бъде разпитван по време на делото. Бившият филмов продуцент обаче не се покая. Той обаче изрази тревога за това, че "хиляди мъже" не получават справедлив процес в ерата на движението #Аз също и че ги обвиняват за неща, които "никой от нас не разбира". "Разтревожен съм за тази страна", каза още Уайнстийн. По време на процеса той твърдеше, че сексуалните му контакти с ищците са били по взаимно съгласие.

Шотландски съд гледа посмъртно обжалването на присъдата на атентатора от Локърби

Предишна новина

Дъщерята на Цар Киро се изправя пред съда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.