Проект: Длъжници да могат да отсрочват задължения до 2 месеца след пандемията

Проект: Длъжници да могат да отсрочват задължения до 2 месеца след пандемията
снимка:БГНЕС

Хората, които са останали без доходи, но са длъжници по договори за кредит, нямат непогасени данъчни - осигурителни задължения и преди началото на извънредното положение не са изпадали в забава за повече от 3 месеца, да могат да поискат отсрочване на задължението за срок до 2 месеца от отмяната на извънредната обстановка. Такова предложение за изменение на Закона за мерките и действията в извънредно положение са внесли депутати от Обединени патриоти.

„Считаме, че удълженият мораториум върху плащанията по кредитите, като мярка, приложена с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19 е недостатъчна и трудно приложима по отношение на физическите лица, лишени от възможността да полагат труд, поради прекратяване на трудовите си правоотношения или са в неплатен отпуск или с намалено месечно възнаграждение. Те остават незащитени от натрупване на големи задължения и изпадане в ситуация близка до финансов фалит“, пишат в мотивите си вносителите.

Същата възможност за отсрочване се предлага и за фирмите, които са кредитополучатели, но в следствие на пандемията и ограничителните мерки са преустановили или сериозно са ограничили дейността си. Юридически лица, които могат да се възползват от предложената законодателната промяна, трябва да са намалили оборота си с повече от 1/5 от предходната година, да нямат непогасени данъчно - осигурителни задължения и преди началото на извънредното положение да не са изпадали в забава на задължението си за повече 3 месеца.

Законопроекта предвижда от момента на подаване на заявлението за отсрочване да не могат да се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението да не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът да не може да бъде развален поради неизпълнение.

Още по темата

Министърът на правосъдието: Над 65 хил. македонци са получили български паспорти в последните 10 г.

Предишна новина

IN MEMORIAM: Почина Евгений Гюров – завеждащ окръжния следствен отдел в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.