Проектът Лозан Панов

Проектът Лозан Панов
"Проектът Лозан Панов" премина и през "развинтените болтове" на служебния автомобил на председателя на ВКС, шофиран от негов съученик, снимка: архив

Две години. Толкова е времето, нужно за оформянето на един политик. Две години са необходими на Лозан Панов, за да опита да се представи като прилежен ученик на Кръга, който го оттласква от приложното поле на доброто и справедливото. Този Кръг не за пръв път опитва пряка намеса в съдебната система, но за пръв път избира действащ магистрат, който не е бил политически обвързан. Обичайно залага на хора, които са минали през политическата машина - най-емблематичният пример за това е съдия Нели Куцкова.
 
Първото свидетелство за познанството между Лозан Панов и Иван Костов е от 26 януари 2016 г. и се появява в сайта БЛИЦ. Връзката е създадена от втората съпруга на магистрата, която издава немскоезичния бутиков вестник "Виртшафтсблат". Любопитен детайл е, че Елисавета Ганева е тясно свързана с Виена, а първата съпруга и дъщерята на Панов живеят в същия град, където майката работи като юрисконсулт в българското посолство там. На 19 октомври 2016 г. Лозан Панов казва пред бТВ, че единствената прилика между него и Костов е в това, че и двамата са вегетарианци.
 
Какво е необходимо, за да се създаде един политически проект, според бившия премиер и настоящ управленец на риска?
 
Първо, ракетата-носител следва да е от мъжки пол, интелигентен, но не прекалено, с богата, но не скандална биография, поддаващ се на лесни внушения и лесно манипулируем. И да има възможност да влияе на определен кръг от хора, които от своя страна да могат да въвличат други в сферата на това влияние. От Емануил Йорданов до Неделчо Беронов - само хора с подобен профил се радват на одобрението на Командира. Дали Панов е такъв? Бракът му с Елисавета Ганева е първият тест. Оттам насетне той приема приятелите на жена си, не се противи да е инфилтриран където и както дойде, чете написани от друг речи.
 
Но първото и най-важно условие е да се заяви в пространството. Рисковано е да заложи на сватбата си, защото Елисавета е дама с минало и с твърде далеч от добрия тон стил на писане и на изразяване (Бети - от обърканата вдовица без добро жилище до съпругата, преобразила втория си мъж Лозан Панов, разкрива в-к "24 часа"). Колкото и да е активна зад кадър новата г-жа Панова, тя в никакъв случай не е подходяща за лице до политико-магистрат. Нещо повече - нейната поява може да послужи за твърде нелицеприятни въпроси, като например защо върховният съдия не поддържа връзка с родната си дъщеря от първия брак.
 
Най-важното за реализацията на "Проектът Лозан Панов" обаче не е да намери подходящи поддръжници - те вече са намерени от амбициозната му съпруга. Най-важното е да намери враг, който да му даде възможност за позициониране. И да тренира да се бори с него. Като председател на ВКС, Панов би могъл да намери достатъчно врагове и достатъчно каузи. Проблемът обаче е, че след избора му през 2015 г., той просто не се интересува от правото.
 
Първият сблъсък, в който трябва да покаже качества на ръководител, на обединител на съдиите, се проваля срамно. Това е моментът, в който стотици рокери се събират пред Съдебната палата в София на 28 юли 2016 г. Поводът е, че Софийският окръжен съд е пуснал турски шофьор, убил на пътя двама мотористи. Съдия Недялка Николова, постановила определението, става мишена на общественото недоволство. Колегите й от съда разпространяват становище в нейна защита, но "съдия № 1" мълчи. За първи път Съдебните палати в София и в страната са плацдарм на граждански протести срещу съда. Това е и моментът, в който Лозан Панов разбира, че е лесно да събереш хора пред емблематична сграда. Умението е тези хора да не скандират гневно собственото ти име.
 
Обучението на административния ръководител на ВКС се осъществява систематично
 
Впрегнати са всички сили и средства за неговото политическо инфилтриране. На първо място - невидимите връзки. Тяхното начало е положено с избора на кумове на Елисавета и Лозан Панови. Това са Весела и Пламен Мирянови, собственици на фирма "Артекс". Първото свидетелство за богатството на Панови се появява в статия на "Монитор" от 22 февруари 2016 г.:
 
"Най-фрапиращият пример за това е не друг, а скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов. Само за година той се оказва богат наследник и горд собственик на имане за над 1 млн. лв. Стартът на фрапиращата имотна кошница е даден още през 2011 г., когато настоящият шеф на ВКС прави впечатляващо скъпа покупка – огромен апартамент от 144 кв. с гараж, намиращ се в края на лъскавия столичен булевард "Витоша" - точно на входа на Южния парк. Тузарска локация, която според редица брокери губи първото място в ранглистата по цени в столицата единствено от района на "жълтите павета". По данни от имотния регистър, жилището е закупено от Панов за малко над 270 000 лева през 2011 г., а от декларациите му пред Сметната палата и Висшия съдебен съвет става ясно, че 95 бона от цената са дошли от "спестявания от заплата". За останалите 180 000 лева шефът на ВКС тегли ипотечен кредит, който обаче изплаща скорострелно – за само 4 години. Простите изчисления показват, че магистратът трябва да е карал само на хляб и вода близо петилетка, защото пазарната вноска за подобен кредит е около 4500 лева на месец. Дали това е възможно всеки може да прецени. Още повече, че междувременно, докато трябва да е затягал до спукване на ребрата колана си, Панов решава да се сдобие и с вила с двор от цели 480 кв. м. във Варна. Покупката е направена преди малко повече от две години – през 2013 г., а "честният" съдия брои за апетитния имот фрапиращо ниска цена – едва 26 000 лева. Беглата справка из имотните сайтове сочи, че пазарната стойност на вилата е поне 4 пъти по-висока дори към днешна дата, въпреки спада на цените на недвижимите имоти в последната година. И ако си мислите, че с двете тузарски покупки спира трупането на апартаменти и къщи, грешите.
 
През следващата година - 2014 г., шефът на ВКС се превръща в милионер в имоти, макар и по документи - от наследство. На хартия, след кончината на втория си баща Йордан Панов през 2014 г., магистратът се сдобива с 1/6 от шест имота в топ локации на столицата.
 
Останалите дялове са разпределени между майка му Капка и брат му Лазар, но справката в регистрите показва, че наследеното имущество е било напазарувано от родителите му на подозрително ниски цени. Така например през 2008 г. Йордан Панов купува парцел в Банкя от над декар – 1190 кв. м., срещу едва 88 000 лева. Това при положение, че и в момента, след стабилния спад на цените от 2008 година насам, подобен имот струва много повече. В допълнение към стабилната сградна кошница, Панов има и два нови семейни автомобила (удобно закупени от родителите му поне по документи. Парите естествено идват от спестявания от заплати - бел.ред.), а също и солиден банков влог. Тук е моментът да се отбележи, че през последните години шефът на ВКС вписва в декларациите си, че си докарва по близо 2500 лева месечно над заплатата от наеми и лекторски възнаграждения. Но – случайно или по-скоро не, възходът в имотното и финансовото му благосъстояние идва с възхода в кариерата на съдията, който иначе се пробва да се изкара "будната съвест на Темида".
 
Към този момент обаче никой не подозира за съществуването на Весела и Пламен Мирянови, още повече като кумове на Бети и Лозан Панови. През 2018 г. "Артекс" предлага на силно занижени цени апартамент на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Година по-късно тази сделка срутва кариерата на втория човек в управляващата партия. Появяват се различни спекулации, че Цветанов е получил промоционални цени, заради оправдаването му преди години именно от ВКС, че сближаването му с Панови чрез имотна сделка, скрепява иначе странния съюз между бивш подсъдим и семейството на върховен съдия. Слуховете не намират потвърждение. Никой не би могъл да предположи, че е твърде възможно Панов да е "вербувал" Цветанов чрез кумовете си, защото само чрез високопоставения народен представител съдията може да получава достоверна информация за настроенията и намеренията в най-висшия държавен ешелон.
 
Друг безспорен момент в изграждането на паралелна империя с лидер Лозан Панов са срещите му с адвокати или с приближени на подсъдими
 
През 2016 г. става известна среща на председателя на ВКС с адвокат Иван Тодоров в кантората му на ул. "Парчевич", проведена на 5 октомври 2015 г. Въпреки съмненията за конфликт на интереси и необичайната ситуация, при която висш магистрат отива на крака при адвокат, няма никакви последствия за Панов. Това не му пречи, когато през 2017 г. излиза "активното мероприятие", наречено "ЦУМ-гейт" за среща между Сотир Цацаров, Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев, Панов активно да иска всякакви санкции срещу главния прокурор, включително и произнасяне от Брюксел. Отговорът на Цацаров, вместо да чака да отмине бурята, е официално становище за естеството на проведените разговори и среща с еврокомисаря по въпросите на правосъдието.
 
В периода 2016-2018 г. Лозан Панов упорства в старанието си за срещи, повечето от които с неофициален или полуофициален характер. Макар никоя от тях да не го прави обществено разпознаваем или значим, той сякаш прави максимално възможното да се хареса на амбициите на жена си и на нейния кръг от приятели. Срещите на Панов с лидера на т.нар. гражданско движение "БОЕЦ" - неизвестно по какви теми, присъствието на мероприятия на сдружението, съгласието му името му да бъде скандирано редом с това на осъдената бивша кметица на "Младост" - Десислава Иванчева, капсулирането в общуването само с журналисти от орбитата на подсъдимия издател Иво Прокопиев - всички тези действия следват философията на късния Иван Костов за егалитарност и презрение към масите.
 
Но Панов има нужда от съвсем практически опит, какъвто до този момент му липсва. Той трябва да се научи да унижава хората, да внушава страх
 
Два са видимите момента от образованието му в тази непозната до този момент територия - уволнението на служители на ВКС и жестоката апаратна разправа с Красимир Влахов, негов заместник в първите три години на мандата.
 
Освободените от Панов служители търсят правата си по съдебен път, като с малки изключения първоинстанционната и въззивната инстанции са потвърдили незаконните им уволнения. За да се стигне до парадокса - делата на уволнените от председателя на ВКС служители на ВКС да се разглеждат от съдии от ВКС.
 
С Красимир Влахов разправата е изключително показна. След като в предишни публикации разказахме как Панов го оставя като част от екипа си, през 2017 г. Влахов излиза в отпуск по болест. Тогава председателят на ВКС разбира, че може да продължи професионалния си път и без своя заместник. Влахов се връща на работа през м. октомври 2017 г. Разбрал за промененото отношение на началника си, той се обръща към колегите си върховни съдии за становище. Те гласуват своеобразен вот на доверие, с което подкрепят колегата си като ръководител на Гражданското отделение на ВКС. Лозан Панов отнася въпроса до Съдийската колегия на ВСС, където е бламиран за предложението си да освободи Влахов. Последният обаче, подава оставка и моли да бъде преназначен като редови съдия. "Преди всичко, държа да е ясно, че това не е оставката, която се опитаха да ме принудят да подам. Аз съм независим съдия, който не взема решенията си под натиск и който се подчинява само на закона и на собствената си съвест…", пише Красимир Влахов в мотивите си, когато подава оставка. "През целия си професионален път съм изпълнявал задълженията си на длъжностите, които съм заемал, с гордост и самочувствие. … В последно време обаче съм принуден все по-често да се срамувам. И това чувство на срам също формира мотивацията ми да подам своята оставка. Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт; който възприема ВКС като трибуна за отправяне на спорни публични послания, без да проявява особен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна дейност на съда, нито към хората, които ги осъществяват…", пише още магистратът. Година по-късно Красимир Влахов става конституционен съдия от квотата на парламента по предложение на ГЕРБ и Обединени патриоти.
 
Но образът на Лозан Панов като проекция на светлото политическо бъдеще би бил непълен без два други момента от биографията му на магистрат. Срещата с Лаура Кьовеши, ръководител на румънската антикорупционна прокуратура, и опитът да внуши, че е жертва на заговор чрез… "разхлабените болтове" на автомобила му.
 
"Поканата към Лаура Кьовеши е провокация към смелите", цитира "ДеФакто" председателя на ВКС от 13 март 2017 г. От участието му в същия ден пред БНТ се открояват няколко момента:  "В Pyмъния "имa гpeбeц в лoдĸaтa, имa oбщecтвeнa нeтъpпимocт ĸъм ĸopyпциятa. И ниe имaмe ĸaĸвo дa зaимcтвaмe в тoвa oтнoшeниe". Πpeдceдaтeлят нa BKC нaпoмни ĸaĸ пpeди двe гoдини дpyгa eмблeмaтичнa фигypa - Moниĸa Maĸoвeй, бeшe пocpeщнaтa oт няĸoи кpъгoвe y нac, вĸлючитeлнo c oбвинeния, чe иcĸaлa дa ce мecи във вътpeшнитe ни paбoти и нeзaвиcимocттa нa влacтитe. "A тя ĸaзa нeщo пpocтичĸo – paзĸoвничeтo e в xopaтa, нyжни ca няĸoлĸo cмeли мaгиcтpaти. Moжe ли дa ce cлyчи и тyĸ? Bяpвaм, чe мoжe. Cмeлитe иcĸaм дa пpoвoĸиpaм c пoĸaнaтa дo г-жa Kьoвeши, в eдин дeбaт дa ce oпитaмe дa paзбepeм зaщo тyĸ нeщaтa нe ce cлyчвaт", oбявява Πaнoв. "He мoгa дa cтoя дo вceĸи cъдия, ĸoгaтo cи пишe aĸтoвeтe, нo мoгa дa yпpaжнявaм ĸoнтpoл. Πpизoвaвaм вcичĸи cъдии, въpxy ĸoитo имa oпити зa нaтиcĸ, дa ce oбъpнaт ĸъм мeн", ĸaзвa Лoзaн Πaнoв.
 
Посещението на румънската прокурорка преминава под недопускането на част от журналистите в залата, както и забраната Николай Бареков, евродепутат по това време, да присъства на събитието. Те реагират шумно и това измества акцента на събитието. Следобед Кьовеши се среща и с главния прокурор Сотир Цацаров. И докато Лозан Панов патетично заявява "Нямам зад гърба си българския Клаус Йоханис", визирайки президента Румен Радев, обвинител № 1 му отговаря от страниците на в-к "24 часа": "На магистрата не му трябва гръб. Трябва му гръбнак".
 
Два месеца по-късно - през май 2017 г., на среща в Министерския съвет, поискана от председателя на ВКС, Лозан Панов заявява, че съдебната реформа в настоящия й вид е "мимикрия" и че води до недоверие в правосъдието. Следват реакциите на първите хора в държавата:
 
Румен Радев, президент: "Панов да не се занимава с политика".
 
Бойко Борисов, министър-председател: "Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система и това го казах и на г-н Панов".
 
Екатерина Захариева, вицепремиер с ресор правосъдна реформа: "Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там каквото употреби г-н Панов".
 
Цецка Цачева, правосъден министър: "Не може за усилия на цял един парламент, на 43-ото Народно събрание, на магистратите, на прокурорски, на съдийски гилдии, на неправителствения сектор за промените в конституцията да се твърди, че това е мимикрия - това не го приемам."
 
Сотир Цацаров, главен прокурор: "Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите".
 
Поводът за тези реплики е, че Лозан Панов се опитва да снеме отговорността от случващото се в правосъдието от себе си и да я пришие на всички останали. В интервю по Нова телевизия той заявява: "Ако тези свръхправомощия в държавата водят до това тя да не е парламентарна, а прокурорска Република, съзнавате, че и аз, а и който и да е друг магистрат, не би бил по-добър при толкова много правомощия, а липса на отговорност за това. Не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност на главен прокурор и кой ще разследва подобни данни за извършено престъпление. Не казвам, че има такова, а говоря принципно." Подобно поведение е изтълкувано като интрига и атаката на Лозан Панов, която всъщност е лошо структурирана и зле изпълнена и в крайна сметка рефлектира като бумеранг върху него. Тогава председателят на ВКС решава да представи себе си като жертва.
 
На 6 юни 2017 г. при консултации с президента по въпросите за съдебната реформа, Лозан Панов информира чакащите го на излизане журналисти, че болтовете на служебния му автомобил са развити или липсващи. Председателят на ВКС е установил това през миналата седмица, когато е бил на посещение в Берковица, и е уведомил президента за случилото се, съобщава "Правен свят"
 
Прокуратурата веднага образува проверка, която завършва с отказ за образуване на наказателно производство. В хода й се оказва, че Панов е поискал от началника на НСО да назначи негов съсед и познат от детските години за свой персонален шофьор. Точно той установява "разхлабените болтове", когато колата спира на връщане от Берковица на един пазар, за да си купи Панов гъби от сергия. Случаят е широко дискутиран в медиите: "Какво превърна Лозан Панов от съдията визионер в политика, обиден на всички и вторачил се в болтове" (в-к "24 часа", 29.11.2018 г.), "Всички говорят за болтове. "Ауди" реши да се възползва от това" (Клуб Зет, 22.06.2017 г.), "Колата на НСО, която превозва Лозан Панов, била с развити болтове" (Дневник, 6.06.2017 г.), "Христо Иванов нареди на Лозан Панов да продължи аферата с болтовете" (Блиц, 22.06.2017 г.).
 
Опитът Лозан Панов да се представи като оцелял по чудо български Джон Кенеди се превръща в сапунен сериал. Дори премиерът Борисов заявява, че ще нареди да назначат човек, който всяка сутрин да проверява болтовете на служебната кола на председателя на ВКС. В отговор, Панов шумно се отказва от услугите на НСО. Започва да ползва единствената останала служебна кола на ВКС (другите е върнал на ВСС, за да не возят заместниците му), заявявайки, че се отказва от всички привилегии. Два месеца по-късно патрул на КАТ спира сивата "Тойота Авенсис" на ВКС, която предприема неправилно изпреварване на път към дома на председателя и установява... незаконна синя лампа на предното стъкло. Отнася го шофьорът на Панов, на когото съставят наказателно постановление.
 
"Към съда с уважение, към политиците в съда - с усмивка", казва Сотир Цацаров по повод на автомобилните неволи на Лозан Панов. Тази реплика слага точка на бурлеската в магистратските среди.
 
Лозан Панов се отдава на публично мълчание, по подобие на ментора си Иван Костов и започва да организира състезания по скачане с чували сред служителите си от Върховния касационен съд. В общественото пространство се заявява г-жа Панова. Иван Костов издава книга.
 
Следва продължение...
 

 

Още по темата

Почина доц. д-р Маргарит Ганев

Предишна новина

Младен Маринов: По случая с 16-годишния пловдивчанин има нещо, което колегите не могат да обявят

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 7
  Трудно се заличава истината | нерегистриран
  2
  -5

  Коментарите се трият лесно.

 2. 6
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 3
  акъдемик Николета д-р Лозановф | нерегистриран
  11
  -6

  ГЛЮПОСТИ

 5. 1
  | нерегистриран
  19
  -12

  Този сайт вече трябва да се казва ПАНОВ СВЯТ. Всяка седмица има по една две внушителни статии за него. Ами писна ни да ни занимавате тази личност вече.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.