Първите консултации: ВМРО и НФСБ с подкрепа за нова Конституция и ВНС

Първите консултации: ВМРО и НФСБ с подкрепа за нова Конституция и ВНС
снимка: БГНЕС

Представителите на ГЕРБ и ВМРО постигнаха консенсус по проекта за нова Конституция. Това стана ясно след края на първата от поредицата консултации по новия основен закон и свикването на Велико народно събрание, които ГЕРБ инициира с цел намиране на подкрепа за проекта.

„Днес дискутирахме принципа, по който търсим решение и отговор на обществените очаквания, а именно през промяна на основния закон, който да даде отговор на големите обществени въпроси и отношения. Обсъдихме и някои от конкретните предложения“, заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Тя поясни, че първоначалния проект, който беше депозиран от ГЕРБ, в момента търпи правно-техническа корекция, като екип изглажда някои проблеми в текстовете.

„Приехме предложението на ВМРО в който се очертават основните принципи, по които функционира държавата и с цел да се гарантира нейното национално единство. На 2 септември искаме да  стартираме процедурата за двумесечно обсъждане на проекта, за да добавим корекции и след това да търсим подкрепа от 160 народни представители. Имаме съгласие с ВМРО за ВНС и нова Конституция“, допълни още д-р Дариткова.

От страната на ВМРО изказаха пълна подкрепа и определиха като „необходимо“ свикването на Велико народно събрание. Относно промените в Конституцията от партията заявиха, че са нужни, за да се заличи липсата на гъвкавост на институциите и основният закон да стане по-адекватен  на настоящите обществени реалности.

„Няма как да не подкрепим инициативата на ГЕРБ, но има много неща, които са свързани с идеологически виждания на ВМРО, които искаме в Конституция. За нас е недопустимо да отпадне частта, в която се говори за националното единство. Тази теза трябва допълнително да бъде засилена. Включваме и дефиницията за герба. Относно Съдебен съвет на съдии и прокурори да бъде ограничено само до закони, свързани с функционирането на съдебната власт“, заяви заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Други искания партията са свързани с правата на българските общности зад граница, като се настоява и граждани с български произход безпрепятствено да посещават България.

„Продължаваме да държим гласуването на бъде не само право, а и граждански дълг, както и гражданите да имат задължително образование, а не само 18 години. Училищното обучение да не е задължително само до 16 години, а и да се изискват резултати. Да се върнат старите условия за доброволна и задължителна военна служба“, уточни още Веселинов.

От ВМРО се надяват още дебатът да бъде значим и в него да участват всички активни граждани.

„Тези 2 месеца трябва да направят проекта за нова Конституция адекватен и близък до обществените очаквания“, допълни още Искрен Веселинов.

Консенсус по предложението и подкрепа за нова Конституция и Велико народно събрание дойде и от групата на НФСБ, стана ясно след консултацията със заместник-председателя на партията Валентин Касабов и народния представител Борис Ячев

„Всяка парламентарна група ще има предложения. Уточнихме, че ще има технически корекции. Проектът не е на ГЕРБ, а политическа воля и покана за разговор. Имаме съгласие за подкрепа и от НФСБ“, заяви след срещата председателят на парламента Цвета Караянчева, която също взе участие в консултацията.

Занапред разговорите между НФСБ и ГЕРБ ще са с цел уточняване и изчистване на забележки по предложенията на партията, заяви заместник-председателя Валентин Касабов.

„Благодаря за диалога и разговора. В тези мрачни времена идва време за велики дела и ВНС. Още на 2-ри септември мисля, че ще успеем да внесем проекта в деловодството. Доволни сме и подкрепяме усилията и желанието за ВНС“, поясни още Касабов.

Събирането на 120 подписа е първата стъпка, а след това следва подкрепата на 160 народни представители и затова трябва да се обърне внимание на всички предложения, каза Борис Ячев.

„Имаме уверение от ГЕРБ, че нашите идеи и предложения за членове в Конституцията ще бъдат обсъдени и ще се търси тяхното място в проекта за нова Конституция. Удовлетворени сме, че част от предложенията на ГЕРБ са и наши предложения. Когато започнат обсъжданията в пленарна зала и се търси подкрепа на останалите групи и представители разчитаме, че за нашите социални предложения ще се търси тяхното място в основния закон и някой от специалните закони. Важна е политическа воля тези идеи да се реализират. Нашето виждане е, че този законопроект ще има подкрепа на 120 народни представители“, уточни още Ячев.

Със срещата с групата на НФСБ дойде и краят на първия ден от консултациите. Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова уточни, че насрочените за 14:00 часа срещи с независими депутати се отменят, а причината е, че народните представители поискали още време за анализ на проекта.

Консултациите продължават на 2 септември 2020 година, за когато е насрочена срещата на ГЕРБ с представителите на ВОЛЯ. Тогава е и първият пленарен ден за депутатите след лятната ваканция и началото на новата пленарна сесия.

Как се стигна до консултациите по проекта за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание?

На 14 август 2020 година премиерът Бойко Борисов изнесе реч, в която заяви, че управляващите от ГЕРБ предлагат свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията, като сред основните акценти в предложенията са нова структура на съдебната власт и намаляване на броя на депутатите; разпускането на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Сред предложенията е и мандатите на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор да бъдат намалени от 7 на 5 години.

На 17 август 2020 година председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на парламента проектът за нова Конституция. Документът беше изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание, както и до депутатите, нечленуващи в парламентарни групи.

На 25 август 2020 година започнаха консултациите с парламентарно представените партии. Представителите на ГЕРБ проведоха срещи и разговори с представителите на ВМРО и НФСБ. Първите консултации завършиха с консенсус по проекта и заявяване на подкрепа от двете групи. Отложени бяха разговорите с независимите депутати след тяхно искане за още време за анализ на проекта.

Още по темата

Магистрати и служители недоволни от ЕИСС, кадровици искат поправителен за системата

Предишна новина

Арестуваха лекар от Пловдив за схема с фалшиви болнични

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  NB! | нерегистриран
  0
  0

  Срам! Ще привикат Бойко Борисов за обяснения пред целия Европарламент
  30.08.2020
  Премиерът Бойко Борисов ще бъде привикан пред целия Европейски парламент да дава обяснения за корупцията и скандалите в България, Вече са събрани достатъчно подписи на едвородепутати, за да има изслушване в пленарната зала в Брюксел, съобщи главният редактор на Euractive.bg Георги Готев пред Дарик.
  Повратна точка в отношението на Европейския парламент към България – така Готев определи изслушването за корупцията и тревожната ситуация в страната ни на закрито заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в европарламента. Тонът е бил много твърд, критиките сериозни и е станало ясно, че европейските институции не вярват на българските власти, когато става дума за корупция, каза Готев. Записите с гласа, който прилича на гласа на Борисов и снимките на чекмеджетата с пачки евро също са били дискутирани, добави журналистът.
  „Премиерът Бойко Борисов не се яви в Европарламента, а се скри зад четири жени„, заяви евродепутатката от БСП Елена Йончева след изслушването в петък.
  Членовете на групата бяха изпратили специално писмо до Борсиов с покана да присъства на заседанието. Покана бе пратена и до главния прокурор Иван Гешев. Той също не се яви, а прати представител.
  В тази комисия не хвалят. Там привикват за обяснения. И вероятно това е причината премиерът да не отиде – той е свикнал да слуша предимно хвалби по свой адрес, коментира Йончева.
  Според нея почти единодушното мнение на членовете на групата е било, че протестите у нас са безпрецедентни. Което означава, че, по думите на евродепутатката, „има нещо гнило в България“.
  Председателят на групата Софи инт‘Велд заяви, че темата ще бъде продължена, като до участниците ще бъдат изпратени допълнителни въпроси.
  Това е третото подобно изслушване в тази комисия, като първите две са за убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак.
  Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. В групата членуват 14 евродепутати, сред които няма българи. Днешното изслушване беше при закрити врати и официални изявления представителите на европейските институции няма. Освен вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова, които участваха вместо премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, са били изслушани и представители на българското гражданско общество и един журналист. Станало е ясно, че опорните точки, с които се отклонява общественото внимание в България, не минават в Европейския парламент, каза Георги Готев.
  На изслушването в петък свободата на медиите също е била основна тема. Екатерина Захариева е била разкритикувана остро за това, че България е на 111-о място в класацията на “Репортери без граници”, а тя оправдала този позиция със смъртта на колежката Виктория Маринова. С уважение към трагичната смърт на Виктория сме принудени да припомним, че България е поставена на 111-а позиция по свобода на медиите преди убийството на русенската журналистка.
  От Европейския парламент са потвърдили, че изслушването се е провело по инициатива на Парламента, с което опровергават и информацията от българската прокуратура, че Иван Гешев е предложил тази среща.

 2. 9
  Радан Кънев, 28-ми август | нерегистриран
  2
  0

  Европейският парламент е тромава институция. Да се очаква бърза реакция от него е нереалистично. Но усилията ни европейските институции да реагират на кризата на правовата държава в България вече дават резултат. Първата стъпка беше днешното закрито изслушване на представители на кабинета и прокуратурата.
  Следващата – предстоящият дебат в Комисията по граждански права и правосъдие (LIBE), а най-важната – откритият парламентарен дебат с Европейската комисия, за който внесох искане заедно с г-жа Елена Йончева, подкрепено от 55 евродепутати.
  Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи – защото като европейски граждани, ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права.
  Днес бяха отправени изключително сериозни критики към България и нейните институции на приключилото закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в нашата страна. За съжаление призованите Борисов и Гешев не се явиха за да отговарят за деянията си, а на тяхно място се представиха заместниците им, които се проявиха на изключително ниско ниво във всяко едно отношение.

 3. 8
  ЗА ЧЕСТТА НА ПРОФЕСИЯТА | нерегистриран
  2
  0

  Сто адвоката на дъното на морето били добро начало…..за мафията. Същото важи и за управляващата хунта. Юридическата безпомощност на сегашните управляващи се вижда вече не само от завършилите право, но дори от обикновените граждани, нямали възможността да се докоснат до джунглата на законите.
  В Народното събрание има ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИМА юристи. Само! При 70 в първото от прехода. И от тези 26 почти никой практикуващ и с авторитет в професията. Потресът на правото, за чиято оставка жали целокупният български народ с изострено чувство за хумор, е само частица от правния ужас, царящ по върховете.
  Вярно, че съм пристрастна към професията си. Но да напомня клетвата на адвокатите: „Заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване и в обществото да проявявам уважение към съда и органите на властта, да защитавам с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на моите доверители и подзащитни и да не издавам тайните им. Заклех се.“
  Ние се заклеваме да спазваме и морала, да бъдем достойни, да защитаваме клиентите си и да не доносничим /което сега ни кара да правим ГЕРБ и да вършим работата на ДАНС/. Защото адвокат означава защитник. И не всички сме пеналисти и защитаваме хора с повдигнати обвинения. Но в прекия досег с проблемите на нашите доверители осъзнаваме цялата корупция, продажност, некадърност и политически натиск върху бизнеса и гражданите. Защото когато имат проблеми, идват при нас. И ние виждаме как системата ежедневно се руши, а корупцията става почти единствен начин човек да се ползва от правата си, дадени му от Конституцията и законите.
  Почти всички юристи сега в Народното събрание, не заслужават да ги нарека „колеги“. Много от тях дори не си спомнят къде са съдебните зали, а от схемите в главите им, членовете от закона някъде са се загубили.
  Затова – заради честта на професията, призовавам всички колеги юристи, да защитим върховенството на закона, да защитим обществото и гражданите, да направим всичко възможно да не допуснем нашата професия да се превърне в символ на мафията, както това го правят управляващите. Защото ние не сме маргинали, ние защитаваме хората!
  А от гледна точка на държавата, в Народното събрание трябва да работят експерти. Които са работили и нещо друго освен да натискат бутончетата в пленарна зала и да бъдат партийни секретари. Защото да ни пази Бог от добронамерени идиоти, които не знаят какво правят!
  И защото правосъдието и справедливостта са в основата на всяка държава. И основата за стабилно гражданско общество, което да бъде господар, а не слуга на управляващите!
  Затова – върховният закон – да служиш на народа си, трябва да ни води!
  Да живее България!

  Елена Гунчева

 4. 7
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  4
  0

  Ние, от планетата на м@@@@те, те чакаме, Валери!

  .
  Валерко Симеонов днес премина всякакви граници на простотията и политическото самоубийство, като нарече протестиращите „планетата на ма@@@@JE от жълтите плочки“. Явно дълбоко възмутен, че не ги оставяме да си крадата необезпокоявано, Валерко, практикуващият патриотинг, напсува грозно народа си.
  Същият, за когото българският народ доскоро се надяваше да тръгне с релса на врата към Аспаруховия мост, същият, почти закрил бългаският туризъм по Черноморието, владетелят на Великата Северна Попикана Българска ограда, същият той ни определя като вид животни, на които той прилича външно определено повече от нас!

  Ние, от планетата на м…..е, от жълтите павета и от цяла България, пращаме поздрав на майка ти, Валерко! Да ти се връща цялата злъч и злоба към тези, които ти плащат заплатата и те държат на власт. Ние, от планетата на м…те, ние- майките, ние- гражданите, ние-българите, няма да забравим. А ти скоро ще бъдеш на плочките на същата планета, която споменаваш. И да ти напомня, че не е хубаво да дразниш.

  И да обиждаш тези, които имат власт над теб по силата на естественото право и на Конституцията. Които ти, разбира се, дори не знаеш и не си чел.

  Валери, ще се видим при Филипи. Ние – от планетата на м…те и всички национални предатели. И тогава извинението много ще те боли! Повярвай!

 5. 6
  Адв. Валя Гигова | нерегистриран
  3
  -2

  Промените в конституцията са опит да се потуши социалното напрежение. Сегашният парламент е показал, че няма юридически капацитет да променя Конституцията,
  Не може да се говори за нова Конституция, при положение, че 90% в предложението са същите, Не знам как е хрумнало на авторите на промените да се предложи законодателна инициатива на съдебната власт. Това показва непознаване на принципа на разделение на властите.
  Конституцията е националната библия на всеки народ. Липсва анализ трябват ли тези промени в основния закон, които се предлагат, като например за свикване на Велико Народно събрание,
  От името на Висшия адвокатски съвет призовавам всички депутати да не променят Конституцията преди да се проведе широк обществен дебат.

 6. 5
  26-ти август | нерегистриран
  3
  -2

  Декларация
  по повод предложението за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция

  Ние, народни представители от Седмото Велико Народно събрание,
  Водени от разбирането, че на 12 юли 1991г., с приемането на Конституцията, изпълнихме своя исторически дълг към българското общество и държавност, установявайки република с парламентарно управление, в която цялата държавна власт произтича от народа;
  Отчитайки международното признание, което получи дееспособността на българската Конституция;
  Съзнавайки отговорността за опазването на политическия плурализъм, демокрацията и основните права на гражданите;
  Потвърждвайки верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
  Твърдо решени да отстояваме бъдещето на България като демократична, правова и социална държава – единствен гарант за просперитет,

  заявяваме, че:

  Категорично се противопоставяме на опитите на ПП ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция и да прекъснат 140-годишната традиция на съществуване на Велико Народно събрание;
  Призоваваме всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност, която разширява възможността за реализацията на отявлени авторитарни тенденции;
  Осъждаме опита на министър-председателя Бойко Борисов да превърне Конституцията в инструмент за шантаж, извеждайки промяната й като условия за неговата оставка. Недоволството от едно управление не може да е повод за промени в Конституцията;
  Промени в Конституцията могат да се обсъждат само при стриктно спазване на конституционните процедури и при наличието на широк политически и обществен консенсус, както за преследваните цели, така и за начина на изпълнението им;
  44-тото Народно събрание не разполага с необходимото доверие и легитимност да инициира, а още по-малко да проведе конституционен дебат;
  Всеки български гражданин има право да защити Конституцията, която въздигна правата на личността, нейното достойнство и сигурност във върховен принцип, а всяка власт, която потъпква този принцип губи право да управлява;
  На България не е необходима нова Конституция, а компетентно управление, което най-сетне да изпълни повелите на сегашната.
  ------
  Декларацията е приета на среща в София на 26.08.2020 г.

 7. 4
  Сталкер | нерегистриран
  0
  0

  То вече реагира превантивно в друга колонка.

 8. 3
  Възмутен | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #2 от "Декларация от 25.08.2020г. на управляващата Германска социалдемократическа партия /ГСДП/ | нерегистриран":
  Подкрепяме протестите в България, които смятаме за проевропейски и в защита на върховенството на закона. Предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС, в т.ч. в България.
  Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности.
  Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности.

  Ха сега изтрийте и германската декларация, пък да видим как ще реагира посолството на ФРГ в София...

 9. 2
  Декларация от 25.08.2020г. на управляващата Германска социалдемократическа партия /ГСДП/ | нерегистриран
  4
  -1

  Подкрепяме протестите в България, които смятаме за проевропейски и в защита на върховенството на закона. Предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС, в т.ч. в България.
  Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности.
  Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности.

 10. 1
  Миролюба Бенатова | нерегистриран
  6
  0

  – Избори?! И кой ще дойде тогава?!
  Това е реакцията на депутата от нфсб Валентин Касабов по нова тв. След като току що е повторил лъжата, че протестиращите искат
  велико народно събрание и нова конституция.
  -Оставка?! И после какво?!
  Изглежда управляващите националисти и други, наистина вярват, че са единствената конфигурация. И че са несменяеми.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.