Проф. Близнашки: Действащата Конституция няма никакви конструктивни дефекти


Действащата Конституция на България от 1991 г. няма никакви конструктивни дефекти – направили сме най-доброто възможно тогава и това са тенденции, които се определят от водещите европейски държави като Франция, Италия, Испания, Белгия и т.н., заяви пред БНР проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право. "Т.е. през 1991 г. не сме импровизирали, а взехме най-доброто, най-напредничавото с ясното съзнание, че прокуратурата трябва да бъде част от съдебната власт, за да се гарантира нейната самостоятелност и независимост в служба на закона. Всичко друго, за което се заговори значително по-късно, би означавало прокуратурата да бъде подчинена на силните на деня, а това е изключително опасно", каза още проф. Близнашки.
 
Според него главният прокурор не е недосегаем, а президентът Румен Радев не е юрист и когато става въпрос за конституционна материя, човек не трябва да се изказва прибързано и неподготвено. "Не е вярно, че главният прокурор е безотчетен, той се отчита пред Народното събрание, представя своя доклад, който се обсъжда в съответните постоянни комисии, има пленарни дебати по него", посочи още проф. Близнашки.
 
Той допълни, че категорично не е необходим независим прокурор, който да има правомощия да разследва главния: "Предлаганата правна фигура на постоянен независим прокурор няма нищо общо с европейската традиция".
 

Бизнесът иска бакшиша да влезе в касовата бележка

Предишна новина

Митьо Очите посреща Коледа зад решетките, застава пред съда на 20 януари

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.