Проф. Борис Велчев – Дискретният юрист*

Проф. Борис Велчев – Дискретният юрист*
Миналата седмица проф. Борис Велчев бе преизбран за председател на Конституционния съд

Проф. Борис Велчев ще ръководи Конституционния съд (КС) и през следващите три години. Очаквано той бе избран единодушно за втори път за председател на съда, чийто състав бе подновен малко преди това.

Церемонията по встъпване в длъжност на новите конституционни съдии – Надежда Джелепова, Павлина Панова, проф. Атанас Семов и Красимир Влахов, беше ръководена от председателя на КС Велчев, разбира се. А дни по-късно и "нови", и "стари" преизбраха стария си председател за нов.

Борис Велчев е забележителна фигура сред българските юристи. Повечето от тях твърдят, че е заслужил растежа в кариерата си с три неща – с любезното си отношение към колеги и студенти, с прословутата си дискретност и с професионалнатата си квалификация. Той е внимателен, коректен и изключително дискретен, казват те. Други отсичат, че е мекушав, прекалено е сдържан и тактичен. Така или иначе, Велчев отстоява принципите си – дисктертно, любезно и тактично – и умее да печели позиции. Роден е на 26 април 1962 г. в София. Баща му е дипломат – Владимир Велчев, известен главно като дългогодишен посланик на България във Великобритания и СССР. Майка му е юристката Нина Велчева. Носи името на дядо си Борис Велчев – бивш член на Политбюро на ЦК на БКП. През 1981 г. Борис Велчев-внук завършва английската гимназия в София и решава да учи право. Записва в Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и през 1987 г. го завършва с отличен успех. Кариерата си започва през 1988 г. като юридически съветник в Министерския съвет. В същата година е хоноруван, а от 1990 г. – редовен асистент по наказателно право в Софийския университет. Студенти и преподаватели го обичат и уважават. През 2002 г. е вече доцент, а от 2012 г. – професор по наказателно право. Професионалната му кариера е последователна и целенасочена. Бил е член на Съвета по законодателството при Народното събрание, както и член и председател на Правния съвет на президента Георги Първанов, който го кани в екипа си малко след като заема поста държавен глава. През 2006 г. Велчев е избран за главен прокурор, като единствен кандидат, с 23 от 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет. Наследява поста от Никола Филчев. Очакванията от него са големи – да направи правосъдието неотменно, строго и справедливо. По това време Велчев е на 43-годишна възраст и е най-младият главен прокурор в историята на България. Но не е най-неопитен. Бил е член на Висшия съдебен съвет и на УС на Националния институт за правосъдие. Владее руски и английски език – дори превежда от английски романите на Греъм Грийн. Във всеки случай държавното обвинение по негово време не постига кой знае какви успехи.

В края на мандата си в прокуратурата Велчев е назначен за съдия в Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев. Това става през 2012 г. Доста по-рано той е сред първите юристи в България, които се обявяват тактично, но категорично, за падането на имунитета на магистрати и депутати. Впрочем, съдиите от КС също се ползват с имунитет като народните представители и имат статута на председателя на Народното събрание. Това Велчев с обичайната си дискретност го премълчава в коментарите си. По време на първия мандат на Велчев като председател на КС, той излезе с няколко ключови решения, които станаха обект на спорове и коментари. И в новия му мандат се очакват няколко важни произнасяния от конституционните съдии.

В края на юли тази година Конституционният съд обяви Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, за противоречаща на основния закон и я отхвърли. Решението бе подкрепено от председателя Борис Велчев и още 7 съдии, а за приемането на конвенцията бяха останалите четирима. Основното притеснение на мнозинството бе, че Истанбулската конвенция размива границите между двата пола, което, според тях, би затруднило борбата срещу домашното насилие. Пак през юли Конституционният съд отхвърли с мнозинство от 10 на 2 гласа възможността гражданите да оспорват цените на тока и газа, които се определят от енергийния регулатор (КЕВР). Делото бе образувано през март по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя атакува текст от Закона за енергетика, който за последно е бил променян от Народното събрание преди повече от шест години. Според КС решенията на енергийния регулатор засягат пряко само интересите на енергийните оператори.

В момента висящ на вниманието на конституционните съдии е (от края на септември) друг важен казус – за промените в Административно процесуалния кодекс (АПК). КС бе сезиран почти едновременно от президента Румен Радев, БСП и омбудсмана Мая Манолова. Те поставиха въпроса на дневен ред заради заложеното в АПК рязко увеличаване на съдебните такси при касационно обжалване на актовете на властта, както и срещу ограничаването на публичността на съдебните заседания. И това решение на Конституционния съд, председателстван от Велчев, ще влезе вероятно в историята на правото.

Най-важният съд

Конституционният съд, председателстван от Велчев се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Така определените съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат, който може да бъде преизбран. Съставът на съда се обновява през три години от всяка квота. През първия мандат, след изтичане на третата и след това на шестата година съставът се обновява чрез жребий. При всяко обновяване съда напускат 4 съдии и постъпват също толкова новоизбрани и новоназначени. Съдиите във ВКС са юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко 15 г. юридически стаж.

За него

Има остър ум

"Много ерудиран, с остър юридически ум. Изключителен интелект и в същото време човек с фино чувство за хумор и самоирония – качества, които в това съчетание, малко хора притежават. За мен е привилегия, че съм сред приятелите му".

Сотир Цацаров, главен прокурор

Не е послушко

"Борис е изключително скромен. Така и живее, не обича да подчертава присъствието си. Но не мислете, че е послушко. Той може да се противопостави, ще го направи аргументирано и никога няма да стори нещо, ако не е убеден, че трябва да е така. Решителен е и решава бързо, но не прибързано. Успява да организира работата, включително да се нагьрбва с голям обем от нея. Като при това умее да работи с хора, да ги мотивира. Доказал е, че е независим. Не поставя политическите си пристрастия над професионализма".

Пламен Киров, бивш конституционен съдия

Тактичен и свестен

"Борис Велчев е изключително голям специалист, а като човек е великолепен, много свестен и тактичен. Отличен професионалист. Спомням си, че се запознах с него когато бях следовател в Националната следствена служба. През 2006 г. ме заведоха на среща при него. Говорихме за американски проект и тогава получих и покана да сепрехвърля към ВКП. Той ми каза: Ще се радвам да работим заедно. Изключително коректен и внимателен човек. И това, че беше главен прокурор не значи, че се държи високомерно. Напротив – винаги се е държал с хората човешки и така си остана и до последно".

Евгени Диков, член на ВСС

Студентите го харесват

"Той е много популярна личност и в правната професия, и в обществото. Аз го познавам поне от 1992 г., коато беше асистент в юридическия факулте. Прекрасни са впечатленията ми от него – много добър и прецизен професионалист, професор е в областта на наказателното право. Доказал е своя изключителен опит и разбирания в материята. Много ерудиран и добър събеседник. Борис Велчев е високо ценен – и студентите, и колегите му го харесват. Смятам, че преди да бъде избран за втори мандат, той има и един уникален професионален опит и път – и като главен прокурор, и като конституционен съдия, и като председател на КС. Такива хора са богатството на правната професия в България и се надявам дълго време да служат за пример и за ориентир".

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента

*Портретът препечатваме от в-к "Труд"

Доказах произхода на доходите си пред КПКОНПИ

Предишна новина

САК чества празника на aдвокатурата с конференция, молебен и бал

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 31
  Владко на Татко | нерегистриран
  7
  -2

  Боби е не "дискретния юрист", а ДИСКРЕДИТИРАНИЯ псевдо-юрист, който е толкова "юрист", "д-р по право" и "проф. по право", колкото "ст.н.с." "д-р по право" (на СофУни) и "юрист" съм аз - Владимир Тодоров Живков!

 2. 29
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 25
  вечери на Цигов чарк | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #18 от "Дуфалак, дуфалак, вчера аках, днеска пак (О. Герджиков) | нерегистриран":
  Педерасът си е педераст, каквито и хвалби да му туряте

  Вече не се нарича п.....ст, казва се гей. В това се състои дълбоката, кардинална реформа в правораздаването, демокрацията, качеството на живота и подбора на кадрите.

 4. 24
  Филчев за Велчев по НТВ | нерегистриран
  4
  -2

  https://www.youtube.com/watch?v=MVF7gZzDZ5c

 5. 23
  Мъжът на Б. Велчев от Доспат | нерегистриран
  7
  -3

  Обичам те Борка ! Много си мек и приятен...

 6. 22
  нерегистриран 20 ноември 2018, 14:02 | нерегистриран
  7
  -3

  Да има чувство за хумор, но е на гърба на другите. За мен мъж по сако и с шалче е меко казано .....парвеню.

 7. 21
  | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #7 от "Друг прокурор | нерегистриран":
  За цялото време, прекарано от Велчев в прокуратурата, в статията има едно изречение. То и това е много...  Кратък, смислен и стойностен коментар. И правдив. Поздравления!

 8. 20
  "Ние пак сме тук" | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  "Проф. Борис Велчев ще ръководи Конституционния съд"  Срам ме е, че останах в България!

  Вие защо се учудвате ? Не разбрахте ли, че тук едни и същи хора управляват от седемдесет и четири години. Сега подготвят за служби внуците си, после децата на внуците и така " до края на света", както се пееше в техния филм с участието на бате Серго. Добре, че откриха Терминал 2...

 9. 19
  Виолетка Стоянова | нерегистриран
  3
  -7

  Аз Ви благодаря,Колега,за решението по к.д.10 от 2018 г.Чрез него не забранихте нищо,но и почти нищо не казахте.Забелязах,обаче едно странно умозаключение.Твърдите, че няма опора в КРБ да има трета инстанция за касационна проверка на незаконосъобрaзни решения.А цялото Адвокатско войнство мисли различно, защото гражданите в РБ ,като такива и на ЕС,искат справедливост съобразно ценностите в ЕС ,която е издигнала правата на своите граждани да бъдат защитавани преди и над всичко друго.Искате тихо да промълвите,че КРБ следва да бъде променена вече съобразно правото на ЕС,или казвате на Юристите,че трябва да прилагат приетите с договора за присъединяване на РБ към ЕС задължения ,да изоставят националното право,което противоречи на правото на ЕС,за да не бламират членството ни в Съюза.Моля,отговорете тук или тълкувайте решението на КС официално.А речта на първия съдия Лозан Панов как Ви се отразява на Вас,съдиите от КС.

 10. 18
  Дуфалак, дуфалак, вчера аках, днеска пак (О. Герджиков) | нерегистриран
  6
  -3

  Педерасът си е педераст, каквито и хвалби да му туряте

 11. 17
  иван | нерегистриран
  5
  -1

  Тия хора нормални лиса ...?!Накрая на статията само липсва едно "Амин"

 12. 16
  Виолетка Стоянова | нерегистриран
  3
  -5

  Аз Ви благодаря,Колега,за решението по к.д.10 от 2018 г.Чрез него не забранихте нищо,но и почти нищо не казахте.Забелязах,обаче едно странно умозаключение.Твърдите, че няма опора в КРБ да има трета инстанция за касационна проверка на незаконосъобрaзни решения.А цялото Адвокатско войнство мисли различно, защото гражданите в РБ ,като такива и на ЕС,искат справедливост съобразно ценностите в ЕС ,която е издигнала правата на своите граждани да бъдат защитавани преди и над всичко друго.Искате тихо да промълвите,че КРБ следва да бъде променена вече съобразно правото на ЕС,или казвате на Юристите,че трябва да прилагат приетите с договора за присъединяване на РБ към ЕС задължения ,да изоставят националното право,което противоречи на правото на ЕС,за да не бламират членството ни в Съюза.Моля,отговорете тук или тълкувайте решението на КС официално.А речта на първия съдия Лозан Панов как Ви се отразява на Вас,съдиите от КС.

 13. 15
  | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #4 от "Прокурор | нерегистриран":
  Наистина изключителен човек и юрист, пример за младите и коректив на старите. Безкрайно скромен и отзивчив, без аналог почти в нашата действителност!

  В "Капитал" пише същото за Кристиян Таков, Радан Кънев и Христо Иванов.

 14. 14
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #2 от "? | нерегистриран":
  Какво общо имате, та се срамувате?

  Кое точно не схванахте? Да не би Борис Велчев да е избран за председател на Руския конституционен съд, та не се сещате какво общо има някой, който живее в България?

  За щастие други общи неща с него нямам.

 15. 13
  | нерегистриран
  4
  -2

  Boreto e karticata na Cacarov v KS ,kak nema da go hvali ,nali kato mu se preiska neshto

  protivokonstitucionno Boreto e choveka deto mu osugurqva tia smeshni reshenia ! Glavnia bez ,,zaslugi,, nikogo ne hvali ,osven sebe si !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.