Проф. дфн Анастас Герджиков: Студентите остават в общежитията до юли, неоснователно е да се притесняват за стипендии и осигуровки

Проф. дфн Анастас Герджиков: Студентите остават в общежитията до юли, неоснователно е да се притесняват за стипендии и осигуровки
Проф. дфн Анастас Герджиков, снимка:БГНЕС/архив

Няма никакви основания студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да се притесняват относно пребиваването им в общежитията към висшето учебно заведение, стипендиите или полагащите им се осигуровки. Това увери пред „Правен свят“ ректорът на университета проф. дфн Анастас Герджиков.

Коментарът на проф. Герджиков идва след поредица от запитвания до редакционната поща на „Правен свят“ от страна на студенти в Юридическия факултет към СУ, които изразяват притеснение във връзка с няколко проблема. Първият касае осигуряването на адекватни противоепидемични мерки срещу пандемията от COVID-19 във връзка с предстоящия на 18 януари 2021г. присъствен писмен държавен изпит по Публичноправни науки, както и последващата на 20 и 21 януари устната част. В тази връзка проф. Герджиков уточни, че ще бъдат осигурени всички необходими мерки. „Удивен съм, че студентите не са разбрали какви са отговорите на въпросите им, тъй като те са писали до всички институции и аз съм отговорил на тях. Това как ще бъдат спазени мерките е работа на университета. Ние неведнъж сме организирали изпити в условията на пандемия“, коментира ректорът.

Притесненията на студентите от Юридическия факултет са насочени и към това, че според тях няма яснота относно здравното им осигуряване, тъй като то се поемат от университета до месец декември, когато е и последният държавен изпит от първата сесия. Тази година изпитът по Публичноправни науки обаче е насрочен за януари заради пандемията. Въпроси има и по отношение на случаите на абсолвентите, които се притесняват, че трябва да напуснат общежитията, осигурени им от университета, в края на месец януари. Ректорът обаче увери, че нито един студент няма да бъде ощетен щом се касае за правата му на стипендия, осигуровки и пребиваване в общежитие. „Студентите имат студентски права до първата сесия за държавен изпит. Това означава, че всички въпроси, свързани с това – можем ли да останем в общежитията, ще имаме ли стипендии и ще имаме ли осигуровки – при положение, че се отлага държавният изпит, са неоснователни, тъй като именно държавният изпит е крайният момент, до който студентът има права. Поради което студентите могат да останат в общежитията, могат да получават стипендии и ще имат осигуровки. Не само това. Ние отидохме отвъд това и им разрешихме да останат в общежитията до юли, далеч след първата изпитна сесия за държавен изпит. Така че тези три притеснения  - за общежития, стипендия и осигуровки – са напълно неоснователни. Дори отлагането на изпитната сесия ще им позволи да получават по-дълго осигуровки. Ние освен това разрешихме те да останат още по-дълго в общежитията“, заяви проф. Герджиков.

По думите на ректора на СУ единственият наистина реален въпрос, който стои пред ръководството на висшето учебно заведение е този за осигуряването на противоепидемичните мерки по време на държавните изпити. „Няма как да осигурим 100% безопасност. Живеем в пандемия. Моментът е кризисен. Но ние сме провеждали многократно изпити през последните 9 месеца и имаме вече голям опит. Преди 1 месец 40% от тестовете на хората бяха положителен. Следователно тогава един много голям процент от студентите са били с положителни резултати, защото са били заразени. Сега положението е много по-добро, тъй като процентът на положителните тестове е 10%. Ако сега не го направим, не виждам кога. Ако го оставим за лятото, то това не е изгодно за тях самите“, каза пред „Правен свят“ проф. Герджиков.

Накрая, ректорът на СУ уточни, че до него регулярно постъпват множество подписки от студенти, които обаче са в радикално противоположни посоки – от една страна студентите желаят дистанционно обучение и отлагане на изпитите, а други пък предпочитат присъствената форма и провеждане на изпити. „Тези колеги, които имат цитираните притеснения, би трябвало вече да са разбрали отговорите на въпросите си, тъй като аз ги давам на поредица от институции, към които те са се обърнали“, завърши проф. Герджиков.

Още по темата

Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция

Предишна новина

Денят на парламентарния вот ще е ясен с указ до края на януари

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Атанас М | нерегистриран
  0
  0

  Какъв е този държавен изпит по време на пандемия? Трябва да бъде отложен поне за март.

 2. 3
  Ивайло | нерегистриран
  1
  0

  Ако съм болен от Ковид-19 и карантината ми изтича на 18ти, ще мога ли да се явя на изпита по ППН в някакво отделно помощение?

 3. 2
  VV | нерегистриран
  3
  0

  Правен свят, елате на 18.01. 2021г. да отразите как се провежда Държавен изпит в условията на пандемия.

 4. 1
  Димитър | нерегистриран
  5
  0

  Проф. Даниел Вълчев да каже болните и контактни на заразени с Ковид-19 студенти как ще се явят на изпита на 18ти. Да не излизат от факултета с изявлението да си седят вкъщи. Жалко е, че само чрез Правен свят се дават отговорите на въпросите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.