Проф. д.с.н. Михаил Мирчев пред Етичната комисия на СУ: По догматичен и репресивен начин се налага „политическа коректност“

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев пред Етичната комисия на СУ: По догматичен и репресивен начин се налага „политическа коректност“
Проф. д.с.н. Михаил Мирчев, снимка:БГНЕС

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев, завеждащ курса „Социална работа с етно групи“, изпрати официално становище до Етичната комисия към Софийския университет, в опит да се защити от развихрилата се пред последните три седмици кампания срещу него и лекциите, които чете.

В средата на ноември проф. д.с.н. Мирчев стана обект на целенасочена атака от т.нар. „Студентското общество за равенство при СУ”, в което влизат няколко маргинализирани неправителствени организации, които настояха за оставката на преподавателя заради твърдени от тях „нацистки“, „фашистки“, „реакционни“, „расистки“ тези, съдържащи се в лекциите му.

Ръководството на най-големия и престижен университет у нас започна проверка по сигнала на въпросната организация, а проф. д.с.н. Мирчев сега излага и своята гледна точка по случая.

„В рамките на конкретното обвинение срещу моите лекции и публично злепоставящата ме медийна кампания, според мен, става дума за фриволно боравене със обвинителни стереотипи. Те, има основания да се твърди, са в смисловото поле на наложени напоследък идеологеми. Идеологеми, които под знамената на либерализъм и неограничавана свобода за какво ли не – включително на словото и мисленето, на убежденията и тяхното публично споделяне, би следвало да се отнася и до академичната свобода в аудиториите, където да се мисли нестандартно и нецензурирано – всъщност, по доста догматичен и репресивен на-чин се опитват да налагат така нар. „политическа коректност“ от третото десетилетие на Глобализацията.  Имам усещане, че се опитват под знамената на свободата и социалното равенство, всъщност, да ограничават публичния и университетския диалог по ключови обществени проблеми, по щекотливи теми и обществени рискове – чрез табуиране на термини, чрез забраняване на публичното използване на съответни статистически данни и профили“, коментира в становището си пред Етичната комисия преподавателят.

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев продължава: „Сега се прави чрез масирана медийна и институционална кампания, чрез атаки и обвинения, и чрез опит за дискредитиране на мен като университетски професор, още и като патриотичен български интелектуалец, както и като публичен анализатор и прогнозист. След това вероятно огънят би се стоварил и върху името и статута на други колеги в университетите, не само в Софийски университет. Преди всичко става дума за деликатните етно-народностни отношения и рискове в съвременните така нар. „мулти културни“ общества в Европа. Конкретно относно фаталните перспективи на демографската криза и дори катастрофа. Криза и катастрофа поради радикална промяна в културната и трудоспособната структури на гражданството и на обществото в България – тук съм известен с моите непослушни таблици и графики, анализи и прогнози, тълкувания и обяснения още от 2004, после от 2009, и накрая от 2018 години“.

„Още, относно масираната незаконна и рискова имиграция към Европа след 2014 г., прикрита зад хуманнитарните потоци от „бежанци“, търсещи прием в зони за сигурност и човешки права в Европа – тук съм основен критичен телевизионен анализатор от 2015 г. Тогава наред с колегата проф. Михаил Константинов, от такива трибуни като предаването на бТВ в 8 сутринта. Тогава и в качеството ми на кандидат за кмет на Столицата София. По-общо и принципно, но и съвсем прагматично, относно така нар. „джендър револю-ция“ и „джендър идеология“, която се прокарва с особена настойчивост в Европа – тук имам лична категорична опонираща позиция от 2017. Тогава избухна българският дебат за нератифициране на Истанбулската конвенция в България. Подобни аргументирани и политически непослушни позиции съм заемал и преди това, отново от трибуната на всички основни медии, вкл. националните телевизии“, казва преподавателят.

Нататък в становището си професорът посочва, че личностно при него се смесват два ракурса – на университетски преподавател в зоната на чистата мисъл и свободния дух, и наред с това активен политически и идеологически анализатор в масовите медии, „често с изпреварваща и категорична позиция, отклоняваща се от статуквото“. Той прави и пълен разрез на твърдените в сигнала обвинения срещу него, като отговаря подробно и категорично на всяко едно о тях.

„Разбирам, че съм дал твърде много поводи – с научното си творчество, с академичните си публикации, с конкретните си авторски емпирични изследвания, с телевизионните си анализи и позиции. Но знаете ли какво не разбирам? Не разбирам защо чак сега се осмелиха да ме атакуват по този радикален начин? Любопитно ми е! Датата е 10-11 ноември 2020. Тази дата е свързана с няколко значими събития в миналото. Някак странно съвпада и с еуфорията от победата на президентските избори в САЩ. Но нека не потъвам в мътните води на конспиративното въображение. Това се видя, че вреди“, завършва проф. д.с.н. Михаил Мирчев.

Още по темата

Иван Гешев и президентът на КТ „Подкрепа“ подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество

Предишна новина

ГДБОП разкри близо 100 финансови мулета, като част от международна операция срещу прането на пари

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  -1

  Маргинализираният ВСС твърди (в декларация пред посолства и ЕК), че прокурорския състав извършва лустрация. Не уточнява каква лустрация, но и не е нужно, понеже това представлява своеобразно жертвопринасяне, прочистващо и освежаващо за обществото. И на жреците и оракулите - бих добавил. Няма значение кой е жертвата - днес не се търсят примерно девици.

  Кръвожаден култ, самоцелно стремящ се към върховенство. Без никаква друга смисленост. В затвора са тези, които са уловени от прокурорските кучета в гората - от ловците.

  Нямам нужда от вас и храната, която раздавате. Не съм психопат. Хранете си опасните хищни орки, които сте изпозависили, за да балансирате независимостта си. Върховенството на закона отказвам, аргументирайки се с визуализирания дивашки култ, приличащ и на сатанизъм.

 2. 3
  | нерегистриран
  1
  -6

  Как решихте, авторе на статията, че онези НПО са маргинализирани? Може би са и соросоди и ционисти?

  Може би сте ученик на Мирчев?

 3. 2
  112 | нерегистриран
  10
  -1

  Изгледах ги. Истината днес явно не е на мода...

 4. 1
  СрамМеЕ | нерегистриран
  5
  -8

  Изгледайте му видеата в Ютуб

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.