Проф. Ем.Друмева: Президентското вето е коректив в края на законодателния процес


За смисъла на президентското вето и за процедурата по избор на главен прокурор. Коментар на професор Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента Румен Радев.
 
По отношение на евентуално вето на президента върху оспорвания с протести Закон за черноморското крайбрежие проф. Емилия Друмева поясни, че след приемането на закон от парламента той се изпраща в 15-дневен срок на Президента. В този срок държавният глава може да обмисли дали да обнародва закона или, ако намери основания, да изрази възражения по целия закон или по отделни негови текстове. В момента тече този период, който е много важен. Конституцията има един член - 15-и, в който са залегнали принципни положения по опазване на околната среда - задължение на държавата, както и на нас, гражданите.
 
В момента не може да се отговори дали ще има президентско вето върху този закон, защото сега се извършва проучването по този закон. Проф. Друмева няма впечатления, че президентът е несъгласен със закона, но Президентството, както и всички гражданите, констатира едно прекомерно бетоново строителство по Черноморието. Същевременно се констатира и загрижеността на гражданите, които предпочитат дивото къмпингуване - нерегламентираното. "Разбира се, правила трябва да има и това е водещо начало и за Президента, и за нас, когато се стараем да бъдем полезни и да се постигне вярното решение," коментира проф. Друмева.
 
Тя отхвърли подозренията за тенденциозност в налагането на президентско вето върху вече 15 закона, приети от парламента с мотива, че смисълът на ветото е да бъде коректив в края на законодателния процес и затова е съвсем нормално. Честотата на налагане на вето е признак, че президентът ефективно използва този инструмент, който е на негово разположение, и го използва, когато има основания. Не са верни подозренията, че той е опозиция на властта. Президентът има основания, тъй като приеманите закони има недостатъци, допълни експертът юрист.
 
Проф. Друмева обясни защо президентът е сезирал Конституционния съд за текстове от Закона за държавната собственост, както и ветото върху този закон. Според нея президентът изобщо не възразява срещу национални обекти, каквито са магистралите, а възразява срещу дописването на втора категория обекти, за които в закона няма аргументи, критерии, параметри. Той възразява срещу законодателния подход, законодателството, което се отклонява от Конституцията, където принудителното отчуждаване е стриктно регламентирано.
 
Що се отнася до предварителните срещи на президента във връзка с избора на главен прокурор, проф. Друмева подчерта, че целта на срещите първо с тримата големи в съдебната система, а след това и на кръглата маса с представители на професионални организации, е била да се изясни картината на цялата съдебна власт - на развитието и перспективите. Изяснили са се критериите и обществените очаквания.
 

Обвиниха човек на Малофеев за сваления малайзийски самолет през 2014 г.

Предишна новина

Съдия Методи Лалов унижавал и заплашвал с уволнение служителка, жената получила инсулт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.