Проф. Янаки Стоилов пожела успех на ВСС и призова да се пази независимостта и честта на магистратурата

Проф. Янаки Стоилов пожела успех на ВСС и призова да се пази независимостта и честта на магистратурата
Проф. Янаки Столилов, снимка:БГНЕС

Първо заседание на служебния министър проф. Янаки Стоилов като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Искам в качеството, което имам за този кратък период, да пожелая успешна работа на ВСС, съобразно неговите компетенции и очаквания на българските граждани за защита на независимостта и честта на магистратурата и в защита на справедливостта“, каза в първите си думи Янаки Стоилов.

Отчетливо впечатление още в началото на заседание и преди приемането на самия дневен ред направи, че проф. Стоилов се чувства комфортно в позицията на ръководещ Пленума и ясно показа, че предпочита дебатите да преминават структурирано, бързо и без излишно разпиляване във времето, след като няколко пъти направи забележка на част от членовете на ВСС, че се изказват не на място.

А иначе в дневния ред на Пленума за този четвъртък е включена специална точка за обсъждане по приетата от Прокурорската колегия на извънредно заседание преди седмица декларация, с която се противопостави на приетите от Правната комисия на НС промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

Самата точка в дневния ред е депозирана от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова. Тримата предлагат Пленумът да изрази в декларация институционална подкрепа към съдиите, прокурорите и следователите в специализираните органи в защита на независимостта им и против политическата намеса в дейността им. Вносителите искат още да се организира и широк институционален дебат по темата за значението и смисъла на тези органи.

Окончателно като съдия в Административен съд София-област ще бъде преназначена и досегашният министър Десислава Ахладова, след като Пленумът открие нова щатна бройка за нея в органа.

Служебният министър на правосъдието очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) анализ на спецправосъдието и заяви, че очаква и конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста. Той коментира темата преди началото на заседанието на ВСС.

Думите на Илчовски насочиха вниманието към бизнесмена Миню Стайков, но преди дни той отрече да е жертва от видеозапис с издевателства в ареста, като видя и разминаване във времето, което според Илчовски е направен записа, и времето, в което самият той е бил задържан.

Янаки Стоилов коментира и напрежението около приетите на първо четене в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на парламента. Те са свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Декларация срещу това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия съдебен съвет, председателстван от Янаки Стоилов.

В декларацията се обявява подкрепа за работещите там, има присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на ВСС първо това да бъде обсъдено.

Още по темата

Специализираната прокуратура и ГДБОП участваха в неутрализирането на международна група за измами за над 30 млн. евро

Предишна новина

Гешев във ВСС: Закриването на специализираното правосъдие обслужва мафията, а цената ще платят гражданите

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  хи-хи | нерегистриран
  1
  0

  Ето това е резултат от "умопомрачителното" решение на КС за кариерните бонуси, срещу които застанаха мнозинството съдии (68 от 71) от Пленума на Върховния касационен съд. Жалко, че в състава на Конституционния съд има толкова съдии, изпратени там от ОС на ВКС и на ВАС. Срам!!

 2. 1
  | нерегистриран
  3
  -1

  Каква гавра и каква демагогия! Независимост на магистратите , но страхотна подкрепа за мафията в борбата й със спец- институциите веднага след това.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.