Проф. Пламен Киров: Свикването на Велико народно събрание е мисия невъзможна


Цялата тази процедура за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание е с цел да се осигури време, за да се удължи мандатът на правителството и съответно на Народното събрание.

Това сподели в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

,,Свикването на Велико народно събрание въз основа на стартираната процедура е мисия невъзможна. От ДПС категорично заявиха, че няма да гласуват за свикване на ВНС и аз считам, че ще удържат на думата си. Иначе политическите еднодневки, които подкрепиха този акт на ГЕРБ, много ясно разбират, че няма да попаднат повече нито във Велико, нито в Обикновено народно събрание и просто решиха да си удължат престоя в сегашния парламент'', коментира още Киров.

Целта е правителството да не подава оставка, за да се протака времето до март и да се проведат редовни избори. Другата цел е ГЕРБ да не допусне служебно правителство, назначено от президента, посочи бившият конституционалист.

На въпрос дали е възможна процедура по импийчмънт срещу президента Радев Пламен Киров отговори, че това е вероятно, уточнявайки, че за да се стигне до импийчмънт трябва да има мнозинство от 2/3 от народните представители.

В случай че президентът бъде отстранен от длъжност, не очаквайте, че ще има предсрочни президентски избори. Тогава просто президент ще стане Илияна Йотова, обясни Киров.

Относно предложението на ВМРО за въвеждане на образователен ценз, за да имаш право да гласуваш, бившият конституционен съдия подчерта, че това няма да бъде допуснато да се случи.

Никой няма да допусне въвеждането на образователен ценз – нито Европа ще го позволи, още по-малко пък Венецианската комисия. Най-малкото образователният ценз е бил актуален през 19 век, а сега сме 21-ви век, сподели той.

„Не познавам г-жа Ахладова лично. Но едва ли ще бъде по-лош вариант от Данаил Кирилов. Тя има съответния опит, така че може да ни изненада приятно'', добави в заключение за новия правосъден министър Пламен Киров.

Парламентът не събра кворум

Предишна новина

Полицията се справи изненадващо добре*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Адвокат Николай Хаджигенов и сие | нерегистриран
  0
  0

  Дами и господа народни представители,

  Изминаха около два месеца протести в страната и чужбина срещу едноличната власт на Борисов. На практика всички социологически проучвания показват, че управлението в България се държи против волята на българските граждани. Това се случва с всички законни и незаконни средства. Триковете на премиера са прозрачни за всички, а надяваме се и за Вас, поради естеството на заниманията и отговорностите Ви.

  С оглед на това е ясно, че легитимирането на мандата в този парламент не представлява исканията на суверена. Обратно, това дава почва на твърдения за представителност и удължава агонията на един режим, който е вреден за гражданите, законността, демокрацията и свободата в страната.

  Призоваваме публично всички партии, които твърдят, че са опозиционни и всички народни представители, които помнят клетвата си при встъпване в Събранието, на базата на своя морал и чест, да напуснат пленарните заседания и работата си в комисиите на Парламента! Това е единственият ясен знак за разграничаване от тази автократична власт и премахване на фасадата, зад която се крие мафията и диктатът на Борисов. Народното събрание вече не е органът, в който опозицията е коректив, а „нотариус“ на отдавна взети и изтъргувани еднолични решения. Този акт ще остави имената на срама самотни и единствени, като подопечни служители на един човек, а не като изразители на народната воля.

  След „кървавата сряда“ всеки има възможност да реши, дали ще остане в историята като поддръжник на демокрацията или като слуга на режима. България ще запомни всеки един от Вас! Вие решавате с какво!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.