Прокопиев закрил офшорки в Кипър на пожар


Буквално 2 дни след като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започва пълна проверка на имането на олигарха Иво Прокопиев, разградският бос закрива на пожар няколко офшорки в Кипър. Това показва проверка на Агенция "Монитор" в Търговския регистър на Кипър.

От официалните данни става ясно, че дружествата - "Lompoc investment limited", "Stallberg investments limited" и "Hanford consultancy limited" са закрити на 18-и януари 2017 година, точно 2 дни след като КОНПИ стартира проверката на имането му, довела до запора на близо 200 млн. лв., дошли от незаконната дейност на олигарха.

Във вторник председателят на КОНПИ Пламен Георгиев обяви на пресконференция, че Прокопиев е започнал да закрива чуждестранните фирми, щом разбрал, че ще бъде проверяван за незаконни доходи. Проверката на Агенция "Монитор" показа, че дружествата съвсем не са случайни и Прокопиев има сериозно основание да се тревожи връзките му с тези дружества да лъснат в публичното пространство, тъй като фирмите са замесени в сериозни скандали.

Въпросните кипърски офшорки изиграха ключова роля в схемите на Прокопиев за "приватизиране" на парите за втора пенсия на над1,2 млн. българи и за ужилване на държавната хазна чрез сделката с акциите на "Каолин". Както разкрихме още преди години, разградският олигарх е финансирал изграждането на няколко фотоволтаични централи с емитирането на облигационни заеми, изкупени на 100% от доброволните, професионалните и универсалните пенсионни фондове на "Алианц" и "Доверие".

Основен играч в схемата е свързаната с него компания "Пи Ви инвестмънтс" ЕАД, чиято "майка" е кипърска офшорка, закупила през 2011 г. фотоволтаик от друго регистрирано на данъчния рай дружество - "Ломпок инвестмънт лимитид". "Ломпок" впрочем доскоро беше и собственик на "Вилно селище Аклади" - друг бушон в схемите на енергийния олигарх, но в различен сектор – строителния. "Ханфорд консълтанси лимитид" пък до 2010 г. бе собственик на "Грийн ейкърс", през което Прокопиев държеше миноритарен дял от ПОК "Доверие".

Ключова роля в сделката по продажбата на миноритарен дял от "Каолин" изигра третата кипърска офшорка, чието закриване Прокопиев е поискал буквално дни след старта на проверката на КОНПИ - "Столбърг инвестмънт лимитид". Преди няколко години избухна скандал, че на 27 май 2013 г., на извънборсовия сегмент на БФБ са разиграни 6,6% от акциите на "Каолин"АД, като "Алфа финанс холдинг" първо откупува близо 3,5 милиона акции на дружеството на цена от 1,73 лева всяка, след което – няколко часа по-късно, препродава на по-ниска цена 2 милиона от тях на две кипърски компании, намиращи се на един и същи адрес в Никозия. Едната е "Столбърг", другата - "Уиклеф". Любопитното е, че офшорките ги придобиват на цена от 1,45 лева, но още в рамките на същия ден ги препродават на немската "Кварцверке" при тарифа от 4 лева всяка. Само от тази трансакция към Кипър потичат 5 млн. лева, а тъй като "Столбърг" продава още 400 000 акции от "Каолин", сумата набъбва с още 1,5 млн. лева и става общо 6,5 млн. лева. Това е печалба, която вместо в "Алфа", отива в кипърските офшорки. А дължимият данък от 10% не отива в българската хазна.

Цялата схема се разиграва само 4 дни преди "Алфа финанс холдинг" окончателно да продаде мажоритарния си пакет в "Каолин" на "Кварцверке".

В опит да се спаси имиджа си от няколко дни Прокопиев обикаля медиите и се жалва, че бил репресиран, оплитайки се в лъжите си как се е пробвал да се спаси от разследването. Всъщност ТВ самопризнание за това, че се е пробвал да се спаси от разследването на имането му Прокопиев прави преди месец в интервю за - любимата медийна наложница на друг виден олигарх - Цветан Василев. На театралния й въпрос тогава дали медиите му са застрашени от бъдещ запор на КОНПИ разградският бос отговаря: "Икономедия" категорично не е застрашена по никакъв начин. Знаем отдавна какво има и сме взели всички мерки. Тук е мястото да кажа, че това голямо преструктуриране, което направихме с бизнеса на "Алфа финанс", продавайки всички бизнеси, които имат някакво вземане-даване с държавата, с правителството, концесии, лицензи и такива неща, е точно заради това. За да намалим допирните точки и възможността да бъдем атакувани от държавата".

"Дни след старта на проверката ни, която продължи 7-8 месеца, 4 дружества в Кипър на проверяваното лице бяха закрити. Това събуди подозрение у нас, че г-н Прокопиев е наясно с това, че ние извършваме проверка. Без да сме го канили, той предостави документи за доходите си плюс доста конкретни обстоятелства във връзка с имота, който ние запорирахме", разказа в сряда пред БНТ Пламен Георгиев. Той обясни, че по закон проверките на КОНПИ са секретни и затова действията на олигарха били разчетени като сигнал, че той получава информация отвътре за хода на разследването.

Георгиев коментира и обвиненията към комисията, които Прокопиев отправи по време на пресконференцията си, която олигархът даде веднага след като КОНПИ обяви, че запорира имането му. По този повод председателят на комисията обаче заяви пред БНТ: "Ние говорихме с конкретика, а другата страна – с общи фрази и епитети. Чух няколко лъжи от очевидно притеснено лице, което означава, че сме нацелили мястото, където най-много го боли – приватизацията на "Каолин", заяви той.

Лицемерният опит да обясни проверката на КОНПИ с натиск върху медиите му също бе омазан с грозна лъжа. Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев обясни по същото време в сутрешния блок на БНТ, че под запор са 13% от акциите на Прокопиев във фирмата, която има дял малко над 50% от компанията, издаваща "Капитал" и "Дневник". На практика става въпрос за едва 6,5% запор на дялове, свързани с издателския бизнес на Прокопиев.

Евродепутатите казаха "да" на България в Шенген. Според ГЕРБ догодина влизаме

Предишна новина

Ще направя всичко, за да върне следствието заслужения си авторитет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.