Прокуратурата декларира, че няма да допусне натиск по разследването за мъртвото дете в Мездра

Прокуратурата декларира, че няма да допусне натиск по разследването за мъртвото дете в Мездра
Снимка: БГНЕС, архив

Петима са задържани за саморазправата от сряда заради починалото дете

Във връзка с образувано досъдебно производство за опита за саморазправа и повредено имущество във връзка със смъртта на детето, са арестувани петима души, съобщиха още от прокуратурата.

Близки на семейството на детето атакуваха в сряда къщата, в която момчето си е играло със свой връстник, и където е било простреляно. Прозорците на къщата бяха счупени, обърнати бяха и няколко коли.

В Районна прокуратура-Враца е образувано досъдебно производство  за хулиганство и повреждане на имущество – престъпление по чл. 325 и чл. 216 от НК. Материалите по делото са докладвани на наблюдаващ прокурор при ТО-Мездра към РП-Враца, с оглед преценка на събраните на този етап доказателства. До момента са установени и задържани 5 лица, които са в ареста по Закона за МВР.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени. По досъдебното производство е извършен оглед на местопроизшествието в Мездра, разпитани са 12 свидетели, назначена е  техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети и др.

Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията. 

Във връзка със засиления медиен и обществен интерес по повод разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра, Районна прокуратура-Враца съобщи, че няма да допусне натиск по разследването за убийството на детето. 

Към момента е образувано досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Извършени са оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия по реда на чл. 223 от НПК. Направени са четири претърсвания и изземвания от имоти, находящи се в гр. Мездра и в околни села. Конфискувани са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишния Т.Т.

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в гр. Мездра. Внесени са искания по чл.159а от НПК за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството. Спрямо привлечения в качеството на обвиняем Д.Й. за престъпление по чл. 338, ал.3 от НК, е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районен съд- Мездра от 11.01.2021 г. Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Д.Й.  

Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

"Ръководството на Районна прокуратура-Враца няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване", заявиха от държавното обвинение.

Още по темата

20 години затвор за корупция за бившия президент на Южна Корея

Предишна новина

КПКОНПИ поиска отнемане на имане за над 60 000 лв. от измамника Спас от Кочериново

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.