Прокуратурата е подложена на неправомерен натиск и вмешателство

Прокуратурата е подложена на неправомерен натиск и вмешателство

Прокурорите са подложени на неправомерно вмешателство и натиск от партии, адвокати, съдии, държавни органи, организирана престъпност и семейни връзки. Освен това усилията на прокуратурата да допринесе към почтеността и справедливостта в обществото изостават от очакванията на гражданите. Това са част от заключенията в независимо изследване за дейността на обвинението през първите четири години от мандата на главния прокурор Борис Велчев. То е озаглавено "Индекс на реформата в прокуратурата" и е направено от Американската асоциация на юристите и Българския институт за правни инициативи.
В изследването промените в обвинението се измерват по 28 критерия. То се прави на всеки две години, като първото беше през 2006 г. след края на мандата на Никола Филчев.
Анализът отчита положителна тенденция. Ако през 2006 г. прокуратурата е получила положителна оценка само по два критерия, сега те са шест. Отрицателните са намалели от 10 на 3, а по останалите положението е определено като неутрално.
"Макар усилията на главния прокурор да са насърчаващи и да са предприети конкретни мерки за борба с корупцията, общото впечатление е, че при изпълнението на работата си прокурорите все още са подложени на неправомерно влияние", твърди изследването и дава отрицателна оценка на обвинението по фактора "Свобода от неправомерно влияние".
Главният прокурор обясни, че предстоят промени, с които ще се намали вътрешния натиск върху прокурорите от техните началници. Ще направим така, че ако дадено дело е взето на специален отчет във висшестоящата прокуратура, това да означава, че наблюдаващият разследването ще получава помощ, а контролът ще е само за това своевременно да се предприемат ефективни действия по разследването, а не да му се внушава изходът от него", заяви Велчев. "Що се отнася до външния натиск – всеки може да бъде подложен на такъв и е въпрос на морална устойчивост да не се поддаде", допълни той. Главният прокурор обясни, че целта е в обвинението да бъде създадена такава система на отчетност, която веднага да вади на светло поддалите се на натиск.
"Никога не са преставали опитите прокуратурата да се използва за политически цели и ето сега наближават избори и очаквам да бъде залята от сигнали от всички партии. Много е важно колегите да установят в кои от тях действително се сочат данни за престъпления и да работят по тях и да отсеят тези, които са само опит за политически натиск", каза още Велчев.
Индексът отчита, че прокуратурата все още допринася твърде малко за почтеността и справедливостта в обществото. "Въпреки увеличаващия се брой преследвания за корупция и амбициозната стратегия за съдебна реформа, усилията за провеждане на политика на принос към почтеността и справедливостта в обществото изостават от обществените очаквания. Българите продължават да смятат корупцията за най-сериозният проблем, пред който е изправена държавата", пише в изследването.
Индексът сочи като основен проблем, че за повечето наблюдатели на системата всички усилия за реформа в прокуратурата са свързани с личността на Борис Велчев и според повечето от тях могат да отслабнат щом мандатът му изтече през 2013 г. Повечето положителни тенденции се възприемат като неустойчиви без институционална реформа. (dnevnik.bg)

 

 


 

 


Нека го сложим във фризера с биологични отпадъци

Предишна новина

Частното съдебно изпълнение е много по-ефикасно от държавното

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 15
  Xexilia | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.car-insur-online.com/">free car insurance quotes</a> %-] <a href="http://www.insurersdeals.com/">cheap life insurance</a> 122 <a href="http://www.myinsurdeals.com/">home insurance</a> oxldf <a href="http://www.comfortmedica.net/">levitra</a> baluka

 2. 14
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 13
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 12
  Makalah | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.carinsurforyou.com/">car insurance quotes</a> qobkr <a href="http://www.carinsurplans.com/">free car insurance quotes</a> cbmrw

 5. 11
  Cassie | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.carinsurforyou.com/">car insurance online</a> 060822 <a href="http://www.autoinsurplans.net/">online auto insurance quotes</a> =[[

 6. 10
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 9
  dannyboyctown | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.businessinsurtips.com/">business insurance</a> =) <a href="http://www.homeownerscover.com/">home insurance</a> 79959

 8. 8
  zejzyaa | нерегистриран
  0
  0

  gAASQZ <a href="http://gmmcqojrevug.com/">gmmcqojrevug</a>

 9. 6
  ....... | нерегистриран
  0
  0

  Нека не забравяме, че разпореждането на съда с което се връща делото подлежи на обжалване, нали колега? А връщането "с безумни указания, извън всяка правна и житейска логика само, защото не му се разглеждат дела с много томове." говори за непрофесионализъм на съответния съдия, но едва ли е неправомерно вмешателство или натиск от страна на съда, не мислите ли ?!?

 10. 5
  до съдия | нерегистриран
  0
  0

  Е,да колега, вие съдиите сте прави, дори когато съгрешите.Или смяташ, че не е натиск, когато /макар и рядко/ някой съдия връщаше делата по няколко пъти с безумни указания, извън всяка правна и житейска логика, само защото не му се разглеждат дела с много томове.

 11. 4
  Съдия | нерегистриран
  0
  0

  Какво означава неправомерно вмешателство и натиск от съдии? Когато съдия - докладчика по внесено с обвинителен акт дело или когато се произнася по мярка за неотклонение - задържане под стража и върне обвинителния акт поради съществени процесуални нарушения или откаже да вземе мярката - задържане под стража, тъй като не са налице законовите основания за това, това ли е неправомерно вмешателство и натиск?!? Странно изследване, странни изводи.

 12. 3
  уточнение | нерегистриран
  0
  0

  Не е подложена на натиск, а тя сама се натиска.

 13. 2
  слав | нерегистриран
  0
  0

  справедливост и почтеност ли е към преписка 31950/06г.ВКП да се прилагат сигнали,жалби искания,молби от 6,7,8,9 и 10г. касаещи дела от ОХ ,ЧХ ,ГПК,АПК и ДОПК и от тоя кръкан бар да излезе нещо законно

 14. 1
  един прокурор | нерегистриран
  0
  0

  При посещението на г-н верчев по прокуратури и това беше заявено. Имаше и други добри идей, но хората около него, еле бивш вовенен видимо се намръщиха. Как ще изпуснеш лоста за управление? Имаше нещо за администрацията която да си оправдае мястото създава бюрокрация.Дано главния успее да наложи вижданията си. Имаше един виц " а дано, ама на дали" Ами другото хрумване на г-н военния прокурорите от горестоящите прокуратури да проверяват делата които ще се унищожават???? Та това са многоооо. В съда всеки един съдия решил определено дело попълва виш и казва това да се запази и толкова. Да може и по-лесно ама защо нека им е гадно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.