Прокуратурата е прекратила разследването "Мишо Бирата"

Прокуратурата е прекратила разследването "Мишо Бирата"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила разследването на СРС-скандала, станал известен като "Мишо Бирата", в който бе подслушани телефонни разговори на Бойко Борисов с Ваньо Танов, съобщи "Труд". От прокуратурата потвърдиха, че това е станало на 30 юли.

В началото на 2011 г. бе публикуван запис, в който тогавашният премиер Бойко Борисов нарежда по телефона на шефа на митниците Ваньо Танов да се спре митническа проверка на пивоварна "Леденика" на починалия след това бизнесмен Михаил Михов. Прокуратурата започна разследване, което обаче бе концентрирано върху изнасяне на класифицирана информация, а не върху съдържанието и евентуалната търговия с влияние. След това производството бе спряно и остана така до средата на миналата година, когато се смени и управлението на страната.

През юни 2013-а зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че разследването е възобновено и прокуратурата вече се концентрира върху съдържанието на разговора и евентуалните данни за извършено престъпление в него с препятстването на митническа проверка.

В разговора си с Танов, Бойко Борисов казваше: "Ало, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…  Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам."

В рамките на това производство прокуратурата разследваше и друг прелюбопитен акцент от разговора Борисов – Танов. Тогава Ваньо Танов се беше опитал да позвъни от мобилния си телефон на ЕГН-ето на митничаря Николай Методиев Вучев, известен с прозвището "Вучката", който играел футбол с Борисов и затова лидерът на ГЕРБ ходатайстваше за него да бъде върнат на старата си работа.

"Т’ва е едно момче, къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата…", казваше Борисов, а Танов му отговаряше, че в понеделник ще го върне.

По информация на "Правен свят" наблюдаващият прокурор е щял да прекрати делото и по-рано, но са пристигнали документи от Народното събрание, в което бе създадена комисия по случая и бяха изслушвани основните замесени лица. Тройна и петорна експертиза на записа обаче не са потвърдила автентичността му и това е водещ мотив за прекратяване на разследването.

Окончателният край на сагата съвпада и с повторното назначение на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници", а за това назначение служебният премиер Георги Близнашки понесе сериозни критики, тъкмо заради имиджа на Танов покрай скандала.

Още по темата

Прокуратурата прецизира обвиненията на Орлин Русев и Мария Димова от КТБ

Предишна новина

Само в "24 часа": Цветан Василев локализиран в Сърбия

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  Лукчо | нерегистриран
  3
  0

  Ауу, страхотия. Според разговарящите са те, според прокуратурата не са. Е те това е разделение на властите и независимост на ПРБ. Само не мога да разбера зашо независимост и безконтролност се приемат за синоними. Докога разни мандатни и мазни лица ще дерибействат, ще изповядват сделки по нереално ниски цени, ще ги обявяват с реалните, когато им изнася и завеждат дела, ще дават малоумни обяснения и ще прекратяват производства, когато е необходимо. Оох, извинете! Не бил той, а наблюдаващия. Абе нали са единна, йерархична структура. Или това е само га им изнася. Ей, ние ви плащаме заплатите - безобразници такива. Айде чао, че получих призовка по глава I-ва от НК.

 2. 7
  ХХХ | нерегистриран
  9
  0

  Браво на ЧЕБУРАШКА/Брезашка/.Сега ще се издигне в йерархията по заслуги.Тази жена я чака бляскаво бъдеще като се има впредвид и делото-поръчка срещу Пенгезов и П.Петков.

 3. 6
  76 | нерегистриран
  8
  0

  Те самите се познаха само прокуратурата не можа!?

 4. 5
  Прокурватурата | нерегистриран
  11
  0

  Ваньо си е наше момче - ченге масон.

 5. 4
  123 | нерегистриран
  22
  -1

  това е една жестока гавра на прокуратурата с българския народ

 6. 3
  strengh and honor | нерегистриран
  9
  -2

  Добре, не адвокатствам на прокуратурата, който не работи не греши, но все пак дали и само тя е отговорна за това което се случва вече две десетилетия в Бг: министерства, дирекции, общини, обществени поръчки, милиони тук, милиони там, инспекторати, контролни органи и сие - така действат, че пушек се вдига...дали държавата сама не си брани управниците....А ако се появи някое знаково или незнаково дело,чакайте да видите как се проявява съдът (нямам предвид всички съдилища разбира се) и като почне - това ПСД не годно, друго негодно, присвоителната цел недоказана, целта за облагоделстване недоказана, умисъла за държане на НВ недоказан, нямало цел за разпространение щото десетките му дози били за лична употреба, човека си имал медицинска документация, а лекарите, а медицинските документации, къде са контролните органи там, бдят ли, спят ли....С всичко до тук не искам да кажа, че едните са грешни, а другите не, а исках да подхвърля камък в друга посока. В заключение, в модерния ни НПК се изискват 2 поемни лица при оглед на местопрестъпление,забележете може да става дума за 2 часа през нощта в една гора на край света, засягане на чужди лични права - няма, но поемни лица трябва да има...колкото по-трудно да е за полицията, толкова по-добре...Няма виновни там, или виновни тук, държавата е създала сама условията да се доказва изключително трудно едно нещо, защото може да става дума не само за Пешо дето не платил издръжка, но може да става дума за "еди кой си" с ония милиони и т.н.

 7. 2
  | нерегистриран
  28
  0

  Ало, Соте, тоа Ваньо Танов ми се обади сега пак. В неговото дело влезнали прокурори ли са, магистрати ли са, събират ЕГН-та, правят там некаква проверка. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

 8. 1
  | нерегистриран
  23
  0

  Разговорът не бил автентичен. Знам обаче едни автентични корумпета, както и двама откровени глупаци. Ако искате да разберете кои са обадетете ми се по ЕГН-то.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.