Прокуратурата е проверила 27 проблемни приватизационни сделки

Прокуратурата е проверила 27 проблемни приватизационни сделки

Двадесет и седем проверки по сигнал за нарушения при приватизационни сделки са били извършени, след доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), изпратен до главния прокурор на 1 декември 2016 година, обяви Сотир Цацаров, който се яви днес в парламентарната Комисия по правни въпроси.

"На 1 декември 2016 г. до главния прокурор е постъпил доклад от председателя на ДАНС, който касае обобщени проблеми за приватизационните сделки у нас", заяви главният прокурор. От доклада станало ясно, че от 1992 г. са сключени 6967 сделки с държавни активи и 7023 с общински активи. Според документа част от най-сериозните проблеми, свързани с приватизацията у нас, са липсата на единен орган за сключване на сделки, както и немотивираното подписване на допълнителни споразумения, с които се изменят условията на сделката.

Заедно с доклада от ДАНС са изпратени и приложения – документи, които описват дружествата. Сделките, за които се отнася изпратената информация са, както следва: "Бургаско пиво" ЕООД, "ТЕЦ Русе – Запад", "Софарма" АД – София, "Биовет" ЕАД – Пещера, "Кремиковци" АД, "Винтехпром" ЕАД, "Винзавод" ЕАД, "Пулпудева" ЕДД, "Винко" ЕАД, "Мебел К" ЕООД, "Винпром – Велико Търново" АД, "Бентонит" ЕАД, "Руно Комерс" ЕООД, "Бургас филм" ЕООД, "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст" ЕООД, "Винпром – Дамяница" ЕАД,"Велур" АД, "Монтана" ЕАД, "Руно – Г" ЕООД, "Техноимпекс" ЕАД, "Добрич" ЕАД, "Сердика-90" АД, "Българска роза – Севтополис" – ЕАД, "Металснаб холдинг" ЕАД, "Свиневъдство – Пловдив", "Бургаски корабостроителници" ЕАД. По всяка една от сделките материалите са били изпратени от ВКП към компетентната прокуратура. Но проверките на проблемните приватизационни сделки са били прекратени заради изтекла давност.

В началото на дебата Данаил Кирилов повдигна въпроса за актуалния статус на Специализираните прокуратури, с оглед измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от 5 ноември. "Коментираше се, че има възможност за възникване на проблеми при прехвърляне на преписки и дела, обезпечаване на кадрите и работните помещения. Ако смятате за нужно, г-н главен прокурор, с какво можем да сме полезни в тази ситуация?", заяви Кирилов.

Главният прокурор отговори, че независимо от многобройните гласове и становища, това са най-полезните изменения, които НПК е претърпял в последните години. "Въведени са институти, които ускоряват наказателното производство. Никои от хората, които коментираха, не засегнаха факта, че се ликвидира досегашната практика да се образува производство срещу конкретно лице. Производство вече се образува срещу престъпление. Разпоредителното заседание, колкото и да е критикувано, е много добро решение. На първо място трябва да мислим за жертвата и за справедливостта. Трябва да се ограничи скрития пинг-понг съд-прокуратура", отвърна Цацаров. Той уточни, че по принцип не споделя тезата на върховните съдии по отношение на компетентността на спецсъдилищата и прокуратурите. "Пресилено е да сравняваме Специализирания съд с "Народен съд". Защо Специализираният съд се сравнява с "извънреден съд", при положение че само част, а не всички задължения на Софийски градски съд (СГС) са прехвърлени там?", каза главният прокурор и попита защо тогава СГС не бе наричан "специален". "По отношение на кадровото обезпечаване прокурорската колегия е взела отношение и мерки и това става само с трансформация на щатове. Какво е положението в съдийската колегия не е редно аз да коментирам. Единственото, което стои, е проблемът със сградата. Стига се до положение при което делата се изчакват до полунощ. Ако не бъдат решени проблемите със сградния фонд, това може да е единствената причина промените да блокират", допълни обвинител №1.

Депутатът от левицата Крум Зарков попита главния прокурор дали са образувани досъдебни производства по отношение на оградата по границата.

Сотир Цацаров отговори, че производствата на тази тема са две. Едното е преписка от 2014 г. по сигнал на двама депутати от ГЕРБ и касаело нарушения в изграждането, когато то е било извършвано от сухопътни войски, в самото начало на издигането на оградата. "На практика сигналът е бил насочен срещу Ангел Найденов, министър на отбраната по това време", уточни главният прокурор и обясни, че тогава не е било констатирано престъпление.

Вторият сигнал е подал Велизар Енчев през март 2017 г. Стартирала е проверка от страна на ДАНС, по време на която е получен нов сигнал от БСП, присъединен към преписката. През август е получен окончателния доклад на ДАНС, който е констатирал, че има завишение на цените в сравнение с пазарната стойност, заради недостатъчен контрол от възложителите на проекта, а именно областните управители на територията, на която се разполага границата.

Междувременно още един сигнал за нарушения по границата е получен и от народния представител от левицата Елена Йончева.

С оглед на влизането в сила на последните промени в НПК, с които делата за корупция по високите етажи на властта, в това число срещу кметове и областни управители, са подсъдни на Специализирания наказателен съд, данните са изпратени на Специализираната прокуратура. По думите на главния прокурор до седмица наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура ще реши дали да се образува наказателно производство, вследствие на констатираните от проверките завишени цени за изграждане на съоръжението. Ако това се случи, ще се назначи експертиза, която да установи обективно има ли разлика между заложената и пазарната цена.

Главният прокурор бе попитан и по отношение на решението на комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на Висшия съдебен съвет, според което публикуването на окончателните ефективни присъди на последна инстанция, не се качват на сайтовете на съдилищата, докато изпълнението на съответното наказание не влезе в сила. Допреди промените присъдата подлежеше на публикуване на интернет страницата на съответния съд. В този момент осъденият решава да си стегне  багажа, но дали за затвора или другаде?! Тези промени възпрепятстват бягството от правосъдие, поне частично. Това е максимумът от мерки, който се взе на този етап, но той бе жестоко и спекулативно атакуван от някои медии", коментира Цацаров.

До четири пъти се намаляват таксите за регистрация на юридически лица с нестопанска цел

Предишна новина

Правителството ще изпълни решенията по пет дела пред ЕСПЧ

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  ************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 3
  Шиши Сюнета | нерегистриран
  13
  0

  И всички виждате че Булгартабак не е в списъка на Главния.

 3. 1
  Цацаров герой, Пеевски и ТОЙ | нерегистриран
  18
  -1

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.