Прокуратурата е възобновила разследването "Мишо Бирата"

Прокуратурата е възобновила разследването "Мишо Бирата"

Повече от 2 години, след като избухна СРС-скандала, в който бившият премиер Бойко Борисов нарежда по телефона на шефа на митниците Ваньо Танов да се спре митническа проверка на пивоварна "Леденика" на починалия след това бизнесмен Михаил Михов, прокуратурата най-после се заема да разследва дали има данни за извършено престъпление в съдържанието на тези изтекли разговори.

Разследването по случая е възобновено, но този път акцент в него няма да е как са изтекли СРС-тата, а ще се проверява дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу пивоварната и дали има данни за търговия с влияние, съобщава в. "Сега", като се позовава на заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Ще проведем разследване на съдържанието на разговора. Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка", обяснил е Сарафов. По думите му при последното разследване удобно е пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Според него на привикване за разпит подлежат всички участници в тези разговори, но наблюдаващият прокурор ще преценява кого да повика и кога.

Скандалът "Мишо Бирата" гръмна в началото на януари 2011 г., когато записите изтекоха в медиите и се оказа, че са автентични СРС-та по разследване срещу Танов. В записите ясно се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите.

"Ало, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…  Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.", обръща се Борисов към Танов.

Прокуратурата започна разследване, но то се концентрира изключително върху това автентични ли са записите и кой ги е изнесъл. Разбра се само, че записите са истински, което бе потвърдено и с експертиза в чужбина, след което разследването бе спряно. В началото на тази година прокуратурата направи нещо като ревизия на спирането и именно Борислав Сарафов обяви преди 3 месеца, че то правилно е било спряно. Нито веднъж обаче през последните години прокуратурата не се е заемала да търси престъпление в съдържанието на самите разговори, което от момента на оповестяването им изглежда най-логично. Самият Борисов миналата година призна дори какво е сторил.

"Нямаше никакви последствия освен шамара, публичен, който получих заради това, че съм се намесил в нещо, за което нямаше как да не реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли", бяха думите на Борисов в интервю за politikat.net. И след тях прокуратурата обаче не видя основание за разследване, след като бе сезирана от бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов, защото прецени, че думите на Борисов изразявали "самокритичност към определено поведение".

Точно преди месец обаче заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обеща развитие по случая "Мишо Бирата", а преди няколко месеца и от БСП внесоха сигнал до Цацаров с искане да се разследва Бойко Борисов за това, че е разпоредил спирането на проверката на митниците в бирената фабрика на Михаил Михов.

Властта не е за всеки

Пред БНТ днес бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов, който е и бивш шеф на НСС, обяви, че заявката на прокуратурата да разследва Борисов е сцеенарий около скорошно разбирателство между ГЕРБ и БСП в парламента. Според Атанасов Борисов ще вкара ГЕРБ в парламента, за което са водени разговори, но управляващите са наясно, че той постоянно променя позициите си и едно такова разследване било гаранция, че той няма да се отметне от думите си.

От друга страна, разследването в Комисията за конфликт на интереси и изваденото тефтерче на отстранения вече шеф на комисията Филип Златанов, според Атанасов е услуга за самия Борисов. По думите му, това е един фин начин за очистване на Борисов и сваляне на "големия воденичен камък Искра Фидосова". В тефтера на Златанов, сред инициалите на имена, пред които той се е отчитал и е съгласувал всяко решение, е и И.Ф. Въпреки че нито Златанов, нито Фидосова се е припознала официално зад инициалите, тя вече обяви, че напуска всички постове, които заема.

"Единствената глава, която Борисов не може да отреже е неговата собствена. Затова следващият наред е Цветанов", заяви Атанасов пред БНТ. Засега обаче Борисов категорично брани бившия вицепремиер, въпреки че срещу него вече има две разследвания, свързани с подслушвания.

Пред "Панорама" в петък Бойко Борисов направи вече ясно разграничение между себе си и Цветанов от една страна, и Фидосова.

"Много пъти са ми казвали хора, че тя работи и от името на Цецо Цветанов, и от мое име, че това е бил стил на работа лош стил. Аз не съм обръщал много внимание на това, което е било грешно. Но явно, че властта не е за всеки и когато не се упражнява по правилния начин, петното остава за нас. Като тефтерчето на Красьо Черния, сега това тефтерче... и аз не мога да се направя на сляп, че това не се е случило", заяви Борисов. На разговора с Фидосова, който той провел след оповестяването на данните от тефтерчето, присъствал и Цветанов, а според Борисов от този разговор станало ясно, че и бившият вътрешен министър не знаел нищо. В показаните извадки от тефтерчето обаче личат още инициалите Б.Б. и Ц.Ц., зад които явно Борисов и Цветанов не се припознават.

В коментар за управлението на правителството Борисов отново заговори за "разум и смирение", за консенсус по общи приоритети като изработването на нов изборен кодекс. На въпрос дали може да признае едно добро решение на кабинета, той посочи избора на Владимир Писанчев за председател на ДАНС.

"Направи нещо добро – назначението на Писанчев. Той е добър офицер, офицер от кариерата. Защо трябваше да се правят експерименти там? Аз му се обадих и му честитих", каза Борисов.

Първоначалният избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС отприщи масови протести срещу правителството, които продължават вече 37 дни. Любопитен коментар направи лидерът на ГЕРБ като заяви, че партията му не организира протестиращи, но не можел да спре симпатизантите си да протестират. Борисов обаче не се съгласи, че мнозинството протестиращи не харесват не само управляващите, но и ГЕРБ

"Напротив, голямата част ни харесват, защото голяма част са наши симпатизанти", каза Борисов.

Още по темата

Симпатизирам на българските граждани, които протестират срещу корупцията

Предишна новина

Плевнелиев сравни тефтерчето на Златанов с четените СРС-та от Цветанов

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#9] от "неук "DreadKnight" и силен вятър нищо не може да ги спре": Скривай се бе, олигофрен! И си пий хапчетата редовно...

 2. 9
  неук "DreadKnight" и силен вятър нищо не може да ги спре | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#6] от "DreadKnight":ПРОСТ "DreadKnight" И СИЛЕН ВЯТЪР,НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ!

 3. 8
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  -2

  До коментар [#7] от "Прасковка":
  Е кажи как да не се гъбаркам с прокуратурата, като с този главен прокурор за смях станахте... ))) Изнасяли фактите от тефтерчето, а всеки да си правел сам изводите?! Очевидно е, че се подава информацията избирателно /сами казват, че са част от данните/, като се цели направата на определени политически внушения. Абсолютни палячовци, но вече никой не им вярва...

 4. 7
  Прасковка | нерегистриран
  3
  0

  Може и да не съм цитирала точно тефтера, но всякакви опити да се убеди обществеността, че говедото от Банкя не е знаело са напълно излишни. И стига си атакувал прокуратурата. Вие в съда не сте по- добри. Хайде да не казвам как четете закона много често, че дявола е направо девица в сравнение с вас

 5. 6
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#5] от "Прасковка":
  Всъщност точният цитат е "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ" Но така сте в прокуратурата - четете тефтерчетата, както Дяволът - Евангелието.))) Днес в и-нет случайно попаднах и на извадки от тефтерчето на Цацаров... хахаха...
  "Ето и част от записките в тефтера на Сотир Цацаров:
  Адела Кац-Бояджиева: колежката на жената. Одит. ИБ – нейния съпруг ще го оправи";„Разговор с Агенцията по вписвания – нормално поведение";
  Не е среща с жена ми и Гергов ->
  МСтоева – пустата му овощна градина ->
  ГГ; панаири, панаири – тримата експерти ->
  Местни данъци и такси – кофти да плащам 26.02.2010 г. –пфу!
  ..............
  „В 17.30 ч. да се публикува решението за Цветанов -> Решение за подвеждане под съдебна отговорност/първото/
  Е. Сугарев – писна ми; - писмото в коша – 28.02 ->
  Манолова се обади – найпосле
  Бареков избърза - 11 май /трябва нещо да кажа/ - след обед;
  Сарафов ще не ще, да признае, че нито една бюлетина от Костинброд не е имала отбелязан знак;
  „Р.Овч – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет";
  "Да пускаме Моника, Златанова, Кунева да се преговорят офшорките";
  "Флоров – да се удари";
  "Е. Димитров – внимание, първо трябва да се съгласува с СерС";
  "Ок – Кокинов – нека си стои, да се окабели";
  "Е. Димитров – не се бърза за цигарите";
  Какво да правим с Е. Димитров и М. Найденов;
  Мирослав Найденов да се оправи;
  Дела – Костинброд/голям зор/;
  Капута е човек на ММ и Легия „Антимафия“;
  Доклада на Яне Янев – в коша;
  Нинова да си ходи;
  Двама депутати - за глоба от ДПС – санкция/смешно/;
  Ц. Цветанов – да се удари – става приоритет;
  Кокинов – на вълците;
  ВСС се е произнесъл, че не е чист?;
  Да се изкарат хората пред НДК – 26.06;
  ДАНС – бързо!!!;
  капута, петното;
  "Винаги да се уведомява ВоленС за обаждания от първите мъже и жени на държавата + председатели на комисии ВоленС – ЛМес - СеСт".
  Д. Пеевски – стоп;
  Ореш ни е казал, че няма правомощия;
  За Борисов във вторник;
  Ц. Ц. ще се удари веднага (за да не е повече фактор в ГЕРБ);
  Станимир Ф.-> да се удари;
  Няма да се прави проверка на кабинета
  Сарафов – поздрави от СС – железен
  ВС, ДД и Местан също поздрав ->
  Р. Василев – призна всичко – защита, много е верен – за сега ->
  Кокинов е ударен;
  Продължават проблемите със съда;
  Имаме проблеми с ВСС;"

 6. 5
  Прасковка | нерегистриран
  5
  -1

  Изключителна наглост, която само показва в каква държава живеем. В бяла държава отдавна Борисов да не е политик и да е осъден. Не бил знаел. Нима толкова елементарни изглеждат българите. А може би сме такива щом го избрахме за премиер с ясното съзнание какъв е. В тефтерчето ясно пише: "Да се докладва на първите мъже в държавата". Е Фидосова определено не е мъж. Пошло, нагло, нахално, истинска обида за всеки българин

 7. 4
  Слепота | нерегистриран
  3
  0

  Шенген "не пуска" заради корупция.Другото ОБЯСНЕНИЕ е за камуфлаж.

 8. 3
  Осъдителна присъда и Шенген ни пуска... | нерегистриран
  3
  -1

  А Дано Ама Надали?!?!?!?

 9. 2
  DreadKnight | нерегистриран
  7
  -3

  До коментар [#1] от "Прокуратурата кога":
  Когато паднат от власт и следващите силни на деня ги поръчат. И в прокуратурата си имат "тефтерче" за мокри поръчки... Някой ден истината ще излезе наяве... нещо като Д.П.-Ц.В.-А.Д. )))

 10. 1
  Прокуратурата кога | нерегистриран
  4
  -3

  ще се заеме със СРС -та на Овчаров,Нинова,Краси,фантастичните следователки и компания ? Дали на Цацаров очилата са с цветни стъкла ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.