Прокуратурата и ГДБОП разбиха мащабна международна наркоорганизация в партньорство с ДЕА

Прокуратурата и ГДБОП разбиха мащабна международна наркоорганизация в партньорство с ДЕА
Част от откритите от разследващите наркотици, снимка: профилът на главния прокурор в Twitter

Специализираната прокуратура (СП) и ГДБОП неутрализираха международна организирана престъпна група за трафик на хероин, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

В операцията са участвали и служители на американската служба ДЕА. Задържани са шестима, като трима от тях са българи, двама - сърби и един с двойно гражданство.

"Начална точка на трафика е Турция, през България, през различни страни от Западна Европа и крайна точка САЩ", разясни ръководителят на СП Валентина Маджарова.

трафик хероин

Снимка: МВР

При акцията са хваната около 20 кг хероин, като това е само част от по-голяма пратка. Стойността на дрогата е 260 000 евро. 

"Досега не сме имали такъв канал - да се занимава с трафик до САЩ", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев. По думите му, към момента няма достатъчно информация как е изнасян наркотикът, но има информация как е внесен - с камиони през сухопътни граници. Антимафиот №1 каза още, че за заловеното количество хероин трафикантите е трябвало да получат 260 000 евро. 

Валентина Маджарова отбеляза още, че действия по разследването са били извършвани в изпълнение на молба за правна помощ от САЩ. "Това автоматично, според българското законодателство, означава, че там има образувано досъдебно производство отново за трафик на хероин. Изключително активни в разкриването на тази международна организирана престъпна група бяха правоохранителни органи на САЩ, които са компетентни в тази насока: представители на ДЕА. Имахме изключително пълноценно и ползотворно партньорство с нашите правоохранителни органи, съответни на ДЕА, а именно ГДБОП", допълни ръководителя на Специализираната прокуратура. 

От прокуратурата уточниха, че според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ. Сред задържаните българи е лице многократно осъждано, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

трафик хероин


Организатор на престъпната дейност е сърбин. Двама от задържаните за известни на властите. През 2007 г. един от тях е бил прострелян при нападение. 
 

трафик хероин

Главният прокурор Иван Гешев също коментира случая в профила си в Twitter, като заяви: „Нов успех на Специализирана прокуратура и ГДБОП в борбата с наркоразпространението. Един огромен проблем за обществото ни и особено за младите хора. Партньорската работа очаквано дава отлични резултати“.

Още по темата

Прокуратурата присъедини материалите от ОЛАФ срещу Пламен Узунов към делото за търговия с влияние

Предишна новина

СРС е решил повече дела през 2020 г., отколкото е получил

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.