Прокуратурата има 2 месеца, за да повдигне обвинение на Петьо Петров

Прокуратурата има 2 месеца, за да повдигне обвинение на Петьо Петров

Подалият вече оставка като шеф на столичното следствие Петьо Петров трябва незабавно да бъде обвинен в провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. За това призова адвокат Константин Симеонов, който защитаваше Тенчо Попов. Юристът предупреди, че остават два месеца до изтичане на давностния срок, в който може да бъде търсена отговорност от Петров.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Цонев, Сантиров и Попов, като в решението си от вторник, ВКС изрично подчерта, че действията на следователя Петров по разследването са емблематичен пример за провокация към подкуп. Същите изводи беше направил и Софийският апелативен съд при оправдаването на тримата подсъдими. Само няколко часа след вчерашното решение на ВКС, от прокуратурата съобщиха, че Петьо Петров е подал оставка като шеф на столичното следствие, а прокуратурата, по молба на самия Петров, ще проверява действията на всички служители от МВР, ДАНС и държавното обвинение, които са участвали в разследването срещу Цонев, Сантиров и Попов.

"Бих се обърнал към прокуратурата да не се занимава да прави някакви гигантски проверки, каквито са започнали в момента, а да повдигне максимално бързо обвинение на Петьо Велков Петров за провокация към подкуп, защото давностният срок за това престъпление изтича на 1 април. Ако му бъде повдигнато обвинение има още 2 години давностен срок, но предполагам, че ще се тупка топката още два месеца и след това ще кажат, че е изтекъл срокът и не може да му се повдигне обвинение", коментира днес адвокат Симеонов пред ТВ7.

Защитникът обърна внимание и на друга част от решението на ВКС, в която се припомня докладната записка от Петьо Петров от 16 март 2010 г., която всъщност дава основание за започване на разследването. Става дума за докладна, в която Петров казва, че Петър Сантиров му предложил подкуп от името на Николай Цонев. По време на делото, а и в решенията на трите инстанции стана ясно, че активната страна е бил Петров, а не някой от подсъдимите.

"В решението на ВКС се цитира докладната записка на Петров, с която е започнало разследването, от 16 март 2010 г., в която докладна записка според мен той е извършил друго престъпление, а именно набедяване по чл.286, ал. 2", каза още адвокат Симеонов. Според него Петров следва да бъде отстранен от длъжността следовател.

"Ако прокуратурата не се задейства, ние ще сезираме ВСС, че той трябва да бъде отстранен незабавно от магистратурата като цяло, за да може да му бъде търсена отговорност", добави Симеонов.

Той припомни, че заради проточилото се дело Сантиров вече 5 години е без доходи и Висшият съдебен съвет трябва да го възстанови като съдия толкова бързо, колкото го е отстранил. Почти 5 години пък сметките на Тенчо Попов и на съпругата му са блокирани от Комисията за конфискация. Адвокат Симеонов каза, че почти сигурно ще бъде заведено дело срещу държавата по ЗОДОВ. Тенчо Попов и Николай Цонев имат заведени вече дела в Страсбург заради начина, по който бяха арестувани. През септември стана ясно, че българската държава е признала пред Съда в Страсбург, че са били нарушени правата на бившия военен министър при ареста му през 2010 година. ЕСПЧ предложи на правителството и Цонев да сключат споразумение, цената на което е, освен признаването на нарушението от страна на държавата, но и обезщетение 15 000 евро за неимуществени вреди, които да бъдат платени на бившия военен министър. 

"Кой ще носи отговорност и кой ще плаща сметката затова, че нашето правосъдие си позволява лукса да образува дела срещу невинни хора, които в края на краищата да приключват с фиаско", попита Симеонов.

Още по темата

Откритият мъртъв прокурор щял да иска арест за президента на Аржентина

Предишна новина

Правителството реши да плати на близките на Чората

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 29
  въпрос | нерегистриран
  1
  -1

  Кой е братът на Еврото? Ако и той е в съдебната система,няма ли конфликт на интереси? Или тук важи комунистическата максима:Всички сме братя,всички сме редници на Партията(с главно "П").

 2. 28
  Bruxelles | нерегистриран
  1
  0

  Гарван-гарвану око не вади,така че нищо в тази насока не очаквайте,нито спрямо "Еврото",нито спрямо други лица с валутни прякори.Най-добре ще е Косьо Симеонов да сезира директно ЕК и по-специално еврокомисария по правосъдието.Нашите управници и ръководителите на т.нар."съдебна власт" имат страх само от големия началник-т.е. от Брюксел.Тук правят каквото си искат-нали са "независими" ,"несменяеми" и с "имунитет".

 3. 27
  ее | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#23] от "ще да си цацароян ,":  Масон Цацарон

 4. 26
  | нерегистриран
  2
  -1

  От кога пък адвокати решават на кого , кога и дали ще се повдига обвинение.Същото важи и за съдиите и най-вече тия от ВКС.Хайде всяка жаба да си знае гьола!!!

 5. 25
  | нерегистриран
  6
  -1

  До коментар [#12] от "приятелство ли":  Големи спецове се извадихте, ама не прочетохте, че в деня на донесението /прощавайте, докладната/ за Петьо вече има разрешение на министъра за СРС-та - сега мигни - защото той е предложил подкуп на съдия! Сега можеш пак да мигне и да заплачеш. Справка - мотивите на САС.

 6. 24
  | нерегистриран
  8
  -1

  До коментар [#15] от "234":  И пренаредиха конкурса за СГП, за да влезе братът на Еврото.

 7. 23
  ще да си цацароян , | нерегистриран
  14
  -2

  До коментар [#19] от "юстиниян":  гащи си трябват цацарояне , ама и дупе трябва ,а не евровци и разни други мошеници да пробутваш напреден кадър , за да ти пълнят масонските дълбоки джобове.

 8. 22
  | нерегистриран
  9
  -5

  Ганьовци , Ганьовци и с тоги и без тоги все Ганьовци ще си останете!

  Правосъдие в България , престъпници в затвора-смешки!

  Тук такива работи не стават , тук винаги виновни няма!Виновни сме си ние , че ви търпим тарикатлъците , вместо да ви разгоним фамилиите , но и на това овче търпение ще му дойде края рано или късно!

 9. 21
  Пак ли Страсбург? | нерегистриран
  7
  -1

  Кой ще плаща след Страсбург? Май пак няма да е Цвъки?

 10. 20
  Съдия | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#8] от "":  Амчи как да стане, като не познаваме никой важен у София, то вече добри, дори отлични, показатели, награди и прочие не се броят, друг е принципа, иначе не сме лоши

 11. 19
  юстиниян | нерегистриран
  7
  -6

  Сантиров е загрижен за Цонев преди 16 март, тъй като Тенчо му е занесъл обвинението по другото дело /за осем милиона/ да консултира какво може да се помогне. С поделя с "еврото" , че при тази среща с Тенчо е получил уверение, че Цонев е "насреща" само да се свърши работа. Тъй, че оправданите да си налягат парцалите, за да не се случи възобновяване на наказателното производство.

 12. 18
  адвокат | нерегистриран
  8
  -2

  До коментар [#6] от "що за съд е това?????":  При Ангел Дончев ВКС реши точно обратно.

 13. 17
  2 | нерегистриран
  8
  -5

  До коментар [#6] от "що за съд е това????

  МНОГО КИНТИ СА ВЗЕЛИ,то единия е пред пенсия,а другата драпа за началник

 14. 16
  1 | нерегистриран
  6
  -7

  До коментар [#6] от "що за съд е това?????":  Този състав оправда Ковачки май

 15. 15
  234 | нерегистриран
  11
  0

  Доколкото си спомням, четох едно интервю на Христо Динев след встъпването му в длъжност, в което обясняваше защо Петьо Еврото остава шеф на следствения отдел, въпреки че Кокинов го бил назначил. Думите му бяха, че работи чудесно и няма защо да го сменява. Както се казва, наистина чудесна, екипна работа.

  А който си спомня за интервюто, да пусне линк.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.